Drama ved folkeskole: Skolepatrulje tæt på at blive pløjet ned

En varevogn undlod i morges at stoppe for en skolepatruljes stopsignal. - En alvorlig sag, lyder det fra politiet

En varevogn undlod at stoppe for en skolepatrulje ved en skole i Esbjerg. Foto: Finn Frandsen
En varevogn undlod at stoppe for en skolepatrulje ved en skole i Esbjerg. Foto: Finn Frandsen

Ved du noget, så tip os på sms/mms 1224 (alm, takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Mandag morgen kunne det have gået helt galt for en række elever på Fourfeldtskolen i Esbjerg.

Her ignorerede en varevogn nemlig skolepatruljernes stopsignal, og flere børn måtte derfor undvige varevognen, der undlod at stoppe og fortsatte over fodgængerfeltet uden at sænke farten.

- Vi får en anmeldelse fra en lærer på skolen klokken 07.56 om, at der er en varebil, der er kørt igennem fodgængerfeltet og har ignoreret skolepatruljernes stopsignal. Der har været flere børn ved fodgængerfeltet, som var på vej til at gå over, da bilen fortsatte ud i fodgængerfeltet med fart, siger Erik Lindholdt, der er vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi, til Ekstra Bladet.

Heldigvis reagerede en lærer, der i morges havde tjansen som skolepatrulje, snarrådigt, og derfor kom ingen af eleverne noget til under episoden.

- Der var en skolepatrulje ude i fodgængerfeltet, der forudså situationen, og som nåede at stoppe børnene, inden de bevægede sig helt ud i fodgængerfeltet. Så der var ikke nogen umiddelbar fare for eleverne, fordi skolepatruljen håndterede situationen så godt. Men det kunne have gået meget værre, siger vagtchefen.

En alvorlig sag
Ifølge Erik Lindholdt tager de hos Syd- og Sønderjyllands Politi derfor sagen meget alvorligt.

- Vi har enormt meget fokus på skolepatruljerne og deres sikkerhed. Så vi ser selvfølgelig på den her sag med stor alvor, siger vagtchefen.

Blot et par timer efter episoden har politiet formået at finde frem til den pågældende bilist.

- Lærerne på stedet har nået at notere bilens registreringsnummer. Vi har så fundet frem til køretøjet, og hvem der har råderetten over det, og det viser sig, at det er en lokal håndværker, siger Erik Lindholdt.

Håndværkeren er nu sigtet i sagen.

- Han er sigtet for brud på færdselsloven ved at ignorere en vigepligt og ikke at vise særligt hensyn til skolepatruljen.

Ingen respekt
I starten af april udkom en ny undersøgelse lavet af Epinion for Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen viser, at landets bilister ikke har specielt stor respekt, når de møder de gule veste fra landets skolepatruljer i trafikken.

Ifølge undersøgelsen har hele 33 procent af eleverne i skolepatruljerne nemlig oplevet at blive råbt ad, at 'få fingeren' eller at bilister på anden vis har opført sig hensynsløst.

I undersøgelsen er et udsnit på 987 skolepatruljeelever blevet udspurgt om at være en del af skolepatruljen i et spørgeskema. I skemaet er eleverne blevet bedt om at komme med eksempler på ubehagelige episoder. Her er et udpluk af deres svar:

- Der var en bilist, der gav os 'fuck-fingeren'.

- Der kom en bil med høj fart, som bremsede hårdt op lige foran mig. Bilisten råber, at jeg skal flytte mig og giver mig fingeren.

- En cyklist kørte ind i min arm og sagde: 'jeg har ikke tid til det her pjat'.

Fakta om skolepatruljer

  • Skolepatruljeordningen blev første gang indført i 1949.
  • I Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
  • Det er eleverne i 5.-7. klasse, der er skolepatruljer.
  • En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
  • Skolepatruljerne arbejder frivilligt og ulønnet.
  •  

    Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Ifølge vagtchef Erik Lindholdt har de hos Syd- og Sønderjyllands Politi derfor også særligt fokus på skolepatruljerne lige i øjeblikket.

- Vi gør meget ud af at være til stede i de her områder i øjeblikket - også mere end vi har gjort tidligere. Deres sikkerhed er vigtig, siger han.