Dreng blev sexmisbrugt på sommerlejr af andre børn

En ni-årig dreng blev holdt fast og udsat for oralsex under sommerlejr på Stevns for fattige børn

Den Glade Sommerlejr er blevet afviklet i idylliske omgivelser på Stevns i flere år og er baseret på 100 procent frivillige kræfter. En række sponsorer betaler for forskellige aktiviteter og mad til børnene, som alle er fra familier, der af forskellige årsager ikke selv har råd til sommerferie. (Foto: Den Glade Sommerlejr)
Den Glade Sommerlejr er blevet afviklet i idylliske omgivelser på Stevns i flere år og er baseret på 100 procent frivillige kræfter. En række sponsorer betaler for forskellige aktiviteter og mad til børnene, som alle er fra familier, der af forskellige årsager ikke selv har råd til sommerferie. (Foto: Den Glade Sommerlejr)

Hvad der skulle have været en glad ferieoplevelse for en ni-årig dreng fra Sjælland, blev i stedet lidt af et mareridt.

Drengen var en af 30 børn på Den Glade Sommerlejr på Stevns, som er en ferielejr for socialt udsatte børn, der ikke selv har mulighed for at komme på sommerferie.

Under den ugelange lejrtur blev drengen holdt fast af to andre, lidt ældre drenge, mens en pige, som også er lidt ældre end drengen selv, udsatte ham for oralsex.

Det fortæller drengens mor til Ekstra Bladet.

Det var på Den Glade Sommerlejr, som er et tilbud til børn mellem 7 og 11 år, at drengen ifølge sin mor en af dagene blev taget til fange i skoven tæt på den ejendom, som 30 børn var på ferie i i uge 29 i løbet af sommerferien.

- Der er så den her pige, som i øvrigt har været efter min søn hele ugen. Hun får to drenge til at holde min søn fast, mens hun hiver bukserne af min søn og piller ved hans tissemand. Mens de stadig holder ham fast, udsætter hun ham for oralsex. De tvinger også min søn til at se på, at en af de to drenge har fuldbyrdet samleje med pigen, siger den ni-årige drengs mor Tinna til Ekstra Bladet.

For at undgå, at den ni-årige kan identificeres, har Ekstra Bladet valgt at undlade at nævne morens efternavn.

Lejrchef bekræfter hændelse
Ekstra Bladet skrev i juni om sommerlejren, efter at lejrchef Inge Bækvang havde fortalt, at det kneb med at skaffe tilstrækkeligt med børn, som ville på en helt gratis sommerlejr med alt betalt. Efter Ekstra Bladets omtale, der på de sociale medier blev delt i stort omfang, væltede det ind med tilmeldinger.

Inge Bækvang bekræfter, at hun er vidende om, at en gruppe børn har været impliceret i en episode, hvor en ni-årig dreng blev udsat for seksuelle krænkelser. (Foto: Den Galde Sommerlejr)
Inge Bækvang bekræfter, at hun er vidende om, at en gruppe børn har været impliceret i en episode, hvor en ni-årig dreng blev udsat for seksuelle krænkelser. (Foto: Den Galde Sommerlejr)

Gratis sommerlejr mangler fattige børn: Hvor er de henne?

Lejrchef Inge Bækvang, der har drevet sommerlejren i en håndfuld år, bekræfter over for Ekstra Bladet, at der har været en episode under sommerlejren i år.

- Nogle af de voksne gjorde en observation af et par børn en af dagene. Vi valgte at spørge os selv; skal vi handle på det og reagere, eller skal vi sidde med hænderne i skødet? Vi valgte at underrette børnenes kommuner, og det har vi så gjort, siger Inge Bækvang til Ekstra Bladet.

Det skulle ifølge Ekstra Bladets oplysninger have været en af de frivillige voksne på sommerlejren, som tilfældigvis kom forbi i skoven og opdagede, hvad der foregik. Han skulle have standset børnene, men på det tidspunkt var der allerede sket en del.

- Min søn græd og bad pigen om at stoppe. I stedet blev han mødt med trusler om, at hvis han sladrede, så ville han få tæsk. Og de ville kaste sten på ham, siger Tinna.

Det er andet år, at hendes søn har deltaget på sommerlejren.

Fik først besked meget senere
Tinna fik først besked om, hvad hendes søn var blevet udsat for, da hun forrige lørdag fik brev fra børne- og familieafdelingen i sin hjemkommune.

I brevet stod der, at kommunen havde modtaget en underretning om, at den ni-årige dreng var impliceret i en episode, og at familien nu skulle til samtale med børne- og familieafdelingen i kommunen.

Siden har hun henvendt sig til både politi, kommune og til de ansvarlige for Den Glade Sommerlejr for at få svar på, hvorfor hun ikke har hørt noget før nu.

Uden at blive klogere.

- Jeg synes, det er under al kritik, at jeg først får besked om, hvad der er sket, så længe efter. Det er ganske enkelt for galt, at de ansvarlige på lejren ikke kontakter familien, når de opdager, hvad der er sket. Heller ikke da vi kom og hentede ham, da ugen var slut, sagde de noget som helst, siger Tinna.

Inges glade sommerlejr: Nu er der TOTALT booket op

Inge Bækvang afviser, at de frivillige ledere på sommerlejren skulle have gjort noget anderledes.

- Vi har tavshedspligt, og du får ikke mig til at fortælle i detaljer om, hvad observationerne gik ud på. Vi er blevet pålagt tavshed, og det er selvfølgelig også grunden til, at vi ikke har orienteret familierne, mens sommerlejren fandt sted. Vi har nøjedes med at underrette kommunerne, forklarer Inge Bækvang.

Men hvordan reagerede den voksne, da han opdagede, hvad børnene var i færd med?

- Han sørgede selvfølgelig for at stoppe det, som børnene havde gang i.

Dreng synes det var pinligt
Den forklaring er imidlertid ikke nok for Tinna.

- Jeg er simpelthen så vred og synes, at det er totalt kritisabelt, at lederne på sommerlejren ikke har orienteret familierne med det samme, siger Tinna.

Efter at hun har fundet ud af, hvad der er sket, har hun spurgt sin søn om, hvorfor han ikke selv har sagt noget.

- Han fortæller mig, at han synes, det er pinligt, fordi det er ulækkert. Det kan man jo ikke fortænke ham i, siger Tinna til Ekstra Bladet.

Hendes søn er nu i et såkaldt 'udredende forløb', hvor hans skolepsykolog har ham til samtaler for at finde ud af hvilken behandling, han vil have bedst af at få som følge af det, han har været udsat for.

- Men han har det okay, siger drengens mor.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er sagen ikke en politisag, fordi alle implicerede parter er under den kriminelle lavalder. I stedet er det de sociale myndigheder, som er sat til at undersøge, hvad der er sket.

Det er ikke lykkedes Ekstra Bladet at få oplysninger om, hvad de sociale myndigheder gør for at hjælpe de øvrige børn, der har været impliceret i episoden.

Efter at Ekstra Bladet har henvendt sig til Inge Bækvang har foreningen bag sommerlejren nu valgt at slå en melding om på sin hjemmeside, hvor Inge Bækvang afviser, at nogen voksne skulle have været impliceret i sexmisbruget af et barn under årets sommerlejr.

Børnechef: Vi skal ikke straks fortælle mor om sex-overgreb