Drenge spærret inde i grotte på 3. døgn: Navy Seals kæmper for at redde dem

Svenske eksperter fløjet til Thailand - robot sættes ind i den dramatiske eftersøgning

Der ledes endnu efter drengene. Video: AP
Følg Krimi

12 drenge og deres 25-årige fodboldtræner sidder på 3. døgn indespærret i en ti kilometer dyb grotte i det nordlige Thailand.

Myndighederne håber, at børnene er søgt dybt ind i den oversvømmede grotte. Her har de nemlig mulighed for at overleve på et højere plateau.

12 drenge spærret inde i oversvømmet grotte i ferieparadis

Der er fundet fodspor og håndaftryk inde i grotten. Men indtil nu er det ikke lykkedes frømænd fra det thailandske Navy Seals hold at trænge langt nok ind i grotten.

Tirsdag vil redningsarbejdere med hjælp fra svenske eksperter forsøge at sende en undervands-robot ind i grotten, oplyser mediet Thai PBS.

Robotten er udstyret med arme, som kan fjernstyres, et videokamera og lys. Robotten er blandt andet i stand til at udsende sonar-lyde, indsamle vandprøver og måle vandtemperaturen.

Dynger af sand
Tirsdag forsøger frømændene at nå længere ind i grotten. Men store dynger af sand  har besværliggjort deres indtrængen. Mandag måtte redningsarbejdet endvidere indstilles, da vandet steg yderligere inde i den populære grotte, der ligger ved Chiang Rai.

Frømændene håber at finde de indespærrede drenge, der er i alderen 11-16 år, på en forhøjning omkring 500 meter fra det sted, de nåede frem til mandag.

Navy Seal chefen, kaptajn Anant Surawan, oplyser, at redningsarbejdet er yderst vanskeligt - ikke mindst på grundet af mørket.

- Der er så mørkt inde i grotten, at frømændene ikke kan se hinanden, selv om de befinder sig lige ved siden af hinanden. Da vi ikke kender den nøjagtige rute ind i grotten har frømændene også måttet spare på ilten, så de har nok til tilbageturen, fortæller Anant Surawan ifølge Thai PBS.

Turister fanget
De 12 drenge og deres træner blev meldt savnet lørdag, da de ikke kom tilbage efter fodboldtræningen. Deres cykler og rygsække er fundet uden for grotten.

Tham Luang Nang Non-grotten er et populært turistmål.

Turister er da også tidligere blev fanget af kraftige vandmasser, som pludselig er strømmet ind i grotten i regntiden, som varer fra juni til oktober.

Disse turister er efter et par dage blevet reddet ud.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+