Drone fløj flugt-pakke direkte til cellen

Indsat i Nyborg Fængsel fik mobiltelefon og savklinger leveret til sit cellevindue med en drone

En drone fløj op til et cellevindue på fjerde etage, hvor fangen modtog en pakke med blandt andet en savklinge. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
En drone fløj op til et cellevindue på fjerde etage, hvor fangen modtog en pakke med blandt andet en savklinge. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

En pakke med en mobiltelefon, oplader, savklinger, søm, lim og en bit blev leveret direkte med en drone til cellevinduet hos en indsat på fjerde etage i Nyborg Fængsel.

Indsmuglingen af 'flugtpakken' er det første kendte eksempel, hvor ulovlige genstande er smuglet ind i et fængsel med en drone.

I næste uge stilles fangen, der modtog pakken i sin celle, og den formodede drone-pilot for retten i Svendborg. Begge nægter sig skyldige.

Indsmuglingen skete klokken 03 om natten den 23. november 2016, og fængselsbetjentene fandt pakken, der vejede cirka et kilo, kort efter modtagelsen. Men dronen var fløjet væk.

Fyns politi mener imidlertid at have fundet drone-piloten, en 29-årig, som leverede pakken til den 30-årige indsatte, der er dømt for røverier.

Da fængselsbetjente ransagede hans celle efter drone-flyvningen fandt de endnu to mobiltelefoner, en iPhone og en Huawei.

Livlig sms-trafik
Efterforskningen viste, at de to mænd op til det formodede flugtforsøg sendte og modtog 56 sms-beskeder til og fra hinanden. Det fremgår af anklageskriftet i sagen.

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, siger til Ekstra Bladet, at forbundet ikke kender til andre bekræftede indsmuglinger med droner i danske fængsler.

Han forudser dog, at det vil ske igen: - Det er forholdsvis nemt, fordi fængslerne ikke har noget 'drone-forsvar'.

Droner kan bruges til at smugle effekter ind bag murene, men hvis en drone - som det skete i Nyborg Fængsel - flyver op til et cellevindue, så bør alarmen gå.

Fanger fodrer mågerne
- Der er mikrobølge-alarmer, som dækker facaderne med celle-vinduer, men alarmerne går ofte, bare der flyver en måge forbi. Og fangerne kaster mad ud af vinduerne for at lokke måger til, så hvis en drone flyver ind, mens der er mange fugle på området, er det ikke sikkert, at den bliver opdaget, siger Kim Østerbye.

I sagen fra Nyborg var der givetvis tale om flugt-udstyr: - Savklinger kan naturligvis bruges, men jeg aner ikke, hvad søm, lim og en bit skulle kunne bruges til, siger Kim Østerbye.

Han har tidligere sagt til Ekstra Bladet, at fængselspersonalets største frygt er, at droner kan bruges til indsmugling af våben i fængslerne.

Den indsatte fra Nyborg Fængsel og den formodede drone-pilot er tiltalt efter straffelovens § 124, der blandt andet handler om ulovlig kontakt med en indsat og indsmugling af mobiltelefoner. Strafferammen er op til to års fængsel.

- Vi er spændte på, hvordan retten nu vil vurdere straffen for en indsmugling med en drone, siger Kim Østerbye.