Dyb tavshed om Scharf-sag

Det har ikke været muligt at få at vide, om der allerede nu foreligger en anmeldelse mod Jakob Scharf og om, hvor den ligger

Jakob Scharf giver det dybere indblik i kendte terror-operationer, men fortæller også nye ukendte detaljer. Foto: Peter Olesen/Polfoto
Jakob Scharf giver det dybere indblik i kendte terror-operationer, men fortæller også nye ukendte detaljer. Foto: Peter Olesen/Polfoto
Følg Krimi

Der er dyb tavshed om, hvorvidt den tidligere PET-chef Jakob Scharf, er blevet anmeldt for brud på tavshedspligt i forbindelse med udgivelsen af bogen 'Syv år for PET'.

PET har absolut ingen kommentarer, og i Københavns Politi vil man heller ikke sige, hvorvidt de har modtaget en anmeldelse, eller om sagen enten ligger hos dem eller vil skulle efterforskes hos dem, hvis der kommer en anmeldelse. I en pressemeddelelse på PETs hjemmeside i går, skrev efterretningstjenesten, at 'PET vil nu vurdere, om der i forbindelse med bogudgivelsen foreligger brud på tavshedspligten.'

Den tidligere operative chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, fortæller dog, at det vil være Københavns Politi, der overtager sagen.

PET-bogen: Her er dens forbudte hemmeligheder

- Hvis de nu, efter at have læst bogen igennem, vurderer, at man har en rimelig formodning om,  at der er foregået noget strafbart, så skal PET rette henvendelse til Københavns Politi om at overtage efterforskningen. Det er så op til dem, om Jakob Scharf skal sigtes og tiltales i den her sag, siger han.

Den 'hemmelige' bog er nu forbudt. Foto: Peoples Press
Den 'hemmelige' bog er nu forbudt. Foto: Peoples Press
 

Juraekspert Trine Baumbach fra Københavns Universitet fortæller, at det er straffelovens § 152, der er relevant i denne sag.

'Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.'

Bog: PET-chef gav ordre til at likvidere terrorist

- Det betyder, at offentligt ansatte har tavshedspligt under og efter ansættelsen. Det giver lidt sig selv at tavshedspligten også gælder efter ansættelsen er ophørt. For ellers ville der være rigtig mange oplysninger, der kunne blive kompromitteret, fordi folk skifter job hele tiden, siger Trine Baumbach, der understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete sag.

På ni timer fandt PET ingen hemmelige oplysninger i forbudt bog

Hun vurderer, at en sag som denne, hvis det kommer en anmeldelse, vil kunne blive ført bag lukkede døre, hvis der er tale om meget følsomme oplysninger.

- Udgangspunktet er, at retsmøder er offentligt, men de regler bliver fraveget, hvis der er væsentlige modhensyn, siger hun og henviser til, at det er Retsplejelovens § 29, der tages i brug. Den siger, at et retsmøde kan holdes for lukkede døre, blandt andet 'når statens forhold til fremmede magter eller særlige hensyn til disse i øvrigt kræver det', eller 'når sagens behandling i et offentligt retsmøde må antages at bringe nogens sikkerhed i fare'.

- Så der er både hensynet til statens sikkerhed og enkeltpersoner, og hvis det er tilfældet, så vil sagen blive ført for lukkede døre, siger hun.                     

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale
LIGE NU