Dyster påstand: Der finder stadig 'danske' æresdrab sted

Anonym fortæller i tv-program: Kvinder lokkes til hjemlandet og dræbes der i stedet

Janus Bakrawi er vært på programmet Janus og Skyggedanmark - På flugt fra familien, der sendes på Kanal5 i aften kl 21. (Foto: Jakob Jørgensen)

Ikke siden det voldsomme drab på Ghazala Khan i 2005 har der været registreret såkaldte æresdrab i Danmark.

I stedet lokkes kvinderne til hjemlandet, hvor de afstraffes. I værste tilfælde med døden.

Den dystre påstand fremsættes i programmet Janus og Skyggedanmark - På flugt fra familien, der sendes på Kanal5. I serien opsøger skuespilleren Janus Bakrawi medborgere, der af den ene eller anden grund lever et skyggeliv.

Det aktuelle program handler om æresrelateret vold rettet mod unge i særligt indvandrermiljøer.

I progammet møder en ung mand, der kalder sig Omit. Mødet finder sted i et skovlignende område. Omits ansigt er sløret.

I følge egen forklaring har Omit hjulpet 13 kvinder, der har har haft svære, æresrelaterede problemer med familien.

- Typisk er det ikke deres egen familie, men ægtefællens familie, fortæller den maskerede mand.

Han beskriver, hvordan et arrangeret ægteskab kan være en kompleks affære, der også inkluderer økonomi.

Janus Bakrawi er vært på programmet Janus og Skyggedanmark - På flugt fra familien, der sendes på Kanal5 i aften kl 21. (Foto: Jakob Jørgensen)
Janus Bakrawi er vært på programmet Janus og Skyggedanmark - På flugt fra familien, der sendes på Kanal5 i aften kl 21. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Fakta om æresdrab:

Ti gange siden 1986, er der begået såkaldt æresrelaterede drab i Danmark. Et æresdrab adskiller sig fra jalousidrab ved, at den dræbte - oftest en kvinde - har vanæret eller bragt skam over familien.

Eksperter mener, at æresdrab ikke er direkte religiøst motiveret, men finder sted i krydsfeltet mellem religion og ældgamle, kulturrelaterede traditioner.


- Når først der har fundet et ægteskab sted, så har der også fundet pengeudveksling sted. Og dermed tilhører kvinden nu den nye familie. De har ejerret over kvinden, fortæller han.

- Siden drabet på Ghazala Khan er familierne blevet klogere fordi, hele den pågældende familie blev straffet kollektivt.

- De siger til kvinderne 'kom, nu skal vi på ferie. Og så sker det der. De kommer ikke tilbage. Og fordi det sker der, indgår det ikke i statistikken omkring æresrelateret vold og drab, lyder det fra den maskerede mand.

Kurt Kragh, tidligere leder af rejseholdet, erkender problemstillingen:

- Vi har haft nogle få æresrelaterede drab i Danmark. Og der er et lille mørketal, hvor kvinder forsvinder, vurderer Kragh.

- Spørger du familien, så siger de, at de er taget til hjemlandet, men i virkeligheden er forsvundet. Vi har haft sager, hvor der er sendt politifolk til Pakistan.

- Men det er der ikke kommet noget ud af. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at man ude i lokalsamfundene følger de her meget gamle kulturregler, hvor det handler om at beskytte familiernes renomé og ære, siger Kragh.

- Og gifter en datter sig ude samtykke, så har man ret til at straffe dem – i værste fald ved at slå dem ihjel, uddyber han.