Eddy og Sørens advokat: Forhandlingerne var ikke gået i stå

Der var fremskridt i forhandlingerne, da Ekstra Bladet gik ind i sagen, lyder det fra sømænds advokat

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)
Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto)

Ekstra Bladet hævder selv, at deres massive dækning af sømændene Eddy Lopez og Søren Lyngbjørns gidseltagning hjalp sømændene med at blive løsladt.

Men det skyder sømændenes advokat Heidi Steen Jensen ned i sin procedure i Københavns Byret på retssagens sidste dag.

- Ingen af vidnerne her i retten har forklaret, at forhandlingerne var gået i stå på det tidspunkt, hvor Ekstra Bladet går ind i sagen, siger Heidi Steen Jensen.

Ekstra Bladets chefredaktør og journalister har under retssagen forklaret, at de valgte at gå ind sagen på et tidspunkt, hvor forhandlingerne mellem rederiet Shipcraft og de somaliske pirater var gået i stå.

Derfor var deres mediedækning ifølge dem påkrævet for at lægge pres på forskellige aktører.

Artiklen fortsætter under videoen

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er i studiet og tale om sagen på retssagens første dag. Se med her

Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn kræver hver en halv million kr. i erstatning af Ekstra Bladet for omtalen af gidselsagen. (Foto: Jens Dresling/Polfoto) Krimi Gidsel-forhandler: Journalist medvirkede til at få gidslerne fri

Helt anden virkning
Men det har haft den stikke modsatte effekt, siger Heidi Steen Jensen. For der var fremskridt i forhandlingerne.

- Rederiet, forhandleren og gidslerne har fortalt, at der var forhandlinger i gang. De fortæller om en opblødning i forhandlingerne, siger hun.

- Der gik yderligere 10 måneder efter Ekstra Bladet startede deres dækning. Det taler imod, at kampagnen skulle have bidraget med noget som helst.

Unødigt krænket
Ud over at sømændene vil have en millionerstatning fra Ekstra Bladet for ifølge dem at have forlænget deres tid i fangenskab, vil de også have erstatning for at være blevet unødigt krænket.

- Man ynker og ydmyger to mænd, der kæmper for at beholde den sidste del af deres værdighed i fangenskab. Ekstra Bladet kunne have undladt at vise et billede. Undladt at nævne deres navne. Undladt at oplyse offentligheden om selvmordsovervejelser, vold og tortur, siger Heidi Steen Jensen.

Pressenævnet har tidligere udtalt en historisk hård kritik af Ekstra Bladets dækning. Retssagen, hvor de to sømænd hver kræver en halv million i erstatning, er den største erstatningssag i pressehistorien.

Først var John Arne Larsson på ferie i tre måneder, og nu er han på ferie igen, så han ikke kan vidne i Københavns Byret. (Foto: Kristian Linnemann) Krimi Nu har byretten fundet skibsreder: Men han er på ferie - igen