Efter fire års menneskejagt: Europas mest eftersøgte kvinde anholdt

44-årige Maria Tania Varela Otero, der har været eftersøgt i fire år, er blevet anholdt i en spansk park

Maria Tania Varela Otero står som den eneste kvinde på Europols liste over mest eftersøgte. Foto: Europol
Maria Tania Varela Otero står som den eneste kvinde på Europols liste over mest eftersøgte. Foto: Europol

Spanske Maria Tania Varela Otero, der figurerer på Europols 'most wanted'-liste, er blevet anholdt.

Det skriver flere spanske medier, heriblandt 20 Minutos og El Mundo.

Den spanske kvinde blev anholdt mandag i en park i den spanske by Sitges cirka 30 kilometer fra Barcelona, efter hun i fire år har været på flugt fra politiet og har levet under flere dæknavne i forskellige europæiske byer og lande, heriblandt Portugal.

Ud af de 60 personer, der står på Europols liste over mest eftersøgte, er hun den eneste kvinde og samtidig den eneste spanske statsborger.

Maria Tania Varela Otero har siden 2014 været eftersøgt internationalt for sin massive involvering i narkosmugling og hvidvask af penge i et stort kriminelt netværk, der har specialiseret sig i at smugle narkotika fra Sydamerika til Europa gennem Spanien.

Ifølge Europol er de mennesker, der står på deres liste over mest eftersøgte, heriblandt Maria Tania Varela Otero, mistænkt eller dømt for meget alvorlige forbrydelser, og derfor jagtes de særligt intenst.

- Der er 60 kriminelle på Europas liste over mest eftersøgte. Mordere, kidnappere, terrorister, narkokriminelle osv. - alle dømt eller mistænkt for ekstreme, alvorlige forbrydelser, har Europol tidligere udtalt i en pressemeddelelse.

- Alle disse kriminelle er på fri fod. De flygter fra deres ansvar og straf. Det gør det hele svært for deres ofre, deres venner og familie at få en afslutning på sagerne, lød det videre.

Kæreste med mafiaboss
Maria Tania Varela Otero er uddannet advokat og startede sin karriere i den spanske by Cambados.

Det var igennem jobbet som advokat, at hendes kriminelle løbebane begyndte. I 2004 blev hun advokat for og senere kæreste med David Perez Lago, der er stedsøn til mafialederen Laureano Oubiña og kendt som en af Europas største narkosmuglere. Den spanske kvinde blev herefter involveret i hans narkotikavirksomhed.

I 2006 blev hun sammen med 14 andre medlemmer af narkonetværket sigtet for at forsøge at smugle 1700 kilo narkotika ind i Europa. Efter en kort periode i fængsel for sin medvirken i den omfattende narkosmugling gik hun fra David Perez Lago og blev i stedet kærester med sin forsvarer Alfonso Díaz Moñux.

De to flyttede hurtigt sammen, og Maria Tania Verala Otero begyndte herefter at arbejde på hans advokatkontor. 28. december 2008 blev hun vidne til, at Alfonso Díaz Moñux blev skudt og dræbt ved døren til sit kontor i Ch Martín-distriktet i Madrid.

Ifølge det spanske medie El Mundo var der efter drabet spekulationer om, hvorvidt det var hendes tidligere kæreste David Perez Lago, der stod bag drabet. Drabet er dog aldrig blevet opklaret. Spanske efterforskere har i forbindelse med sagen udtalt, at Maria Tania Varela Otero højst sandsynligt er nøglen til drabet.

Anonymt tip
I 2011 blev Maria Tania Verala Otero idømt syv års fængsel for sin medvirken til indsmugling af flere ton kokain. Hun forsøgte at få dommen indbragt for Tribunal Supremo - den spanske pendant til Højesteret - men retten afviste hendes begæring. I stedet for at afsone dommen, valgte hun at flygte. Hun har siden levet i skjul.

Det var et anonymt tip der førte til, at spansk politi tidligere på ugen var i stand til at finde frem til hende i en park i Sitges og anholde hende.