Efter hærværk på Nørrebro: Autonome svines på Facebook

Arrangørerne bag lørdagens Reclaim the Streets-demonstration på Nørrebro modtager nu voldsom kritik efter arrangementet udviklede sig til gadekamp med politiet

Efter hærværk på Nørrebro: Autonome svines på Facebook

Så meget er blevet smadret på Nørrebro. (Foto: Kenneth Meyer)

Lørdag aften udviklede demonstrationen Reclaim the Streets sig kort varigt til voldsomme gadekampe med politiet med hærværk tilfølge.

Demonstrationen, som ikke var lovligt anmeldt, begyndte ved Nørrebros Runddel omkring klokken 22. Herefter bevægede gruppen, som politiet karakteriserer som autonome, sig ind ad Nørrebrogade, hvor de blandt andet malede graffiti på muren til Assistens Kirkegård.

Øjenvidne: 'De autonome begyndte at smadre vinduer'

På Sankt Hans Torv begyndte nogen af brække belægning op for at skaffe sig kasteskyts, som blev anvendt mod gruppen af betjente, der forsøgte at dæmpe gemytterne.

Før det lykkedes politiet at opløse demonstrationen klokken 02.15 i nat, jagtede man gruppen rundt i gaderne i nærheden af Sankt Hans Torv. Under urolighederne blev der blandt andet kastet med sten og molotovcocktails mod politiet mens flere butikker i området blev udsat for hærværk.

Svines på Facebook
Demonstrationen var varslet på Facebook-begivenheden 'Reclaim the Streets x Peckerhead x Klaus Boss x tba'.

Oven på nattens uroligheder er siden dog blev brugt flittigt af almindelige danskere til at udtrykke deres kritik og forargelse over, hvordan begivenhederne udviklede sig.

Søren Pind: 'Rigelig plads' i fængslerne til autonome

- Hej 'Reclaim The Street' - Jeg syntes I skulle få styr på de ekstremistiske assholes der i aftes har jagtet min kæreste, med det formål at smadre ham. I har smadret flere ruder i Nørrebrogade, og da han bad flere af de maskerede personer om at holde op med at ødelægge kvarteret, ville de smadre ham skriver Fahad Saeed og fortsætter:

- Jeg forstår ikke, at I ikke gør op med den slags lort - og har ringe sympati for projektet.

Mere end 320 har liket Fahad Saeeds kommentar, mens flere erklærer sig enige med ham i kommentarfeltet og han er langt fra den eneste, der har skrevet til arrangørerne af protestdemonstrationen.

- Det er fandeme dårlig stil! Hvorfor skulle i have gaderne tilbage, når i smadrer dem og folks forretninger. Jeres budskab sejler fuldstændig, skriver Louise Rosenius Pedersen, mens Maj Christensen er anderledes kortfattet:

- Skam jer!, skriver hun.

Sheriff Pind på banen
Nattens voldsomme begivenheder har også fået justitsminister Søren Pind til tasterne.

På Facebook lover han at retsforfølge de ansvarlige bag urolighederne.

- Jeg kommer til at stå for en historisk hård linje overfor den form for adfærd. Så er det sagt og advarslen givet. Der er rigeligt plads i fængslerne for tiden, skriver Søren Pind på sin Facebook side søndag morgen.