Efter kæmpe skandale: Minister lægger sig fladt ned

Teledata-skandalen har været et uskønt forløb, fortæller justitsminister

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Følg Krimi

Der gik flere måneder, før offentligheden og retsvæsen blev orienteret om teledatasagen, som er en af de største retsskandaler i nyere tid. Det er for dårligt, erkender justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag på et samråd.

En af årsagerne til forsinkelsen var, at Justitsministeriet op til folketingsvalget, der blev udskrevet i maj, havde besluttet sig for at forholde sig passivt i behandlingen af teledatasagen. Her er der potentielt fejl i over 10.000 sager. Allerede 13. marts blev ministeriet orienteret.

- Der går for lang tid, før forsvarene og domstolen orienteres om fejlen, siger justitsministeren på samrådet.

Under en valgkamp og efterfølgende regeringsdannelse er det kutyme, at der ikke træffes politiske valg, fordi ministerierne overgår til at være forretningsministerier.

Justitsministeren mener, at der skal være tilbageholdenhed, men erkender, at det har taget for lang tid med at orientere retsvæsenet.

- Myndighedernes redegørelse viser alt i alt et meget uskønt forløb, som kan rokke ved tilliden.

- Rigsadvokaten forsøgte i maj måned at skabe fremdrift i sagen. Jeg finder det utilfredsstillende, at rigsadvokaten heller ikke på dette tidspunkt indser, at det er afgørende, at orienteringen sker hurtigere af retssikkerhedsmæssige hensyn, siger Nick Hækkerup.

Han svarer ikke på, hvornår han mener, at Folketinget burde være blevet orienteret.

I årevis har der i Rigspolitiet været fejl i konvertering af teledata, utilstrækkelig kontrol af data og et utilstrækkeligt ledelsesmæssigt fokus, erkender ministeren på samrådet.

Folketingsvalget gjorde ifølge politiet, at borgerne ikke kunne orienteres om en af nyere tids største retsskandale. Derfor anlagde Rigspolitiet en 'reaktiv' pressestrategi ved at lade Advokatsamfundet orientere offentligheden.

Justitsministeriet aflyste flere møder i sagen på grund af valget.

- I starten tror man, at det bare er en it-fejl, som skal rettes, og så snart den blive rettet, så er det nok i orden. Det viser sig så, at der kommer nye oplysninger frem. Det er super komplekst, siger justitsministeren.

I løbet af 2020 regner ministeren med, at man er færdig med at gennemgå alle sagerne, hvor teledata indgår. Han kan ikke komme datoen nærmere.

Rigsadvokaten oplyser, at der endnu ikke er identificeret sager, som der er grund til at genåbne.

Teledata er oplysninger om, hvilke telemaster de enkelte mobiltelefoner skaber forbindelse til.

I retten bruges oplysningerne til at underbygge påstande om, hvem der har kommunikeret med hinanden, og hvor personer har befundet sig på bestemte tidspunkter.

Retsvæsenet skal lære af teledatasagen, mener ministeren.

Særlig gruppe skal granske ti års teledatasager

Politiet kan være blevet vildledt i Emilie Meng-sag

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+