Efter livstidsdom: Madsens drøm om Nautilus brast

Domsmandsretten har besluttet, at Nautilus skal konfiskeres med henblik på destruktion, efter Peter Madsen er blevet dømt for drab på den svenske journalist Kim Wall

Se Peter Madsen få sin dom her - og hør forsvarsadvokat Mette Grith Stage, tidligere souschef i Rejseholdet Kurt Kragh og Ekstra Bladets kriminalredaktør, Mette Fleckner, analysere sagen (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Krimi

Verdens største amatørbyggede ubåd, Nautilus, er snart fortid.

Sådan lyder konklusionen fra domsmandsretten i Københavns Byret.

Her har dommer Anette Burkø netop læst rettens kendelse op i drabssagen mod raket- og ubådsbyggeren Peter Madsen, der var tiltalt for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

- Tiltalte Peter Madsen straffes med fængsel på livstid. Hos tiltalte konfiskeres ubåden UC Nautilus med det indhold, som var i ubåden, da politiet hævede den, læser dommer Anette Burkø i retten og fortsætter.

- Den beklædning, som Peter Madsen havde på ved anholdelsen, sav med orange skaft, poser, nylonsnore, plastikstrips, ledninger, rørstykker, kniv og knivblade, toppe fra topnøglesæt, bærbar computer af mærket Lenovo, en ekstern harddisk, siger hun videre.

Peter Madsen er derved i forhold til delen om konfiskering blevet dømt i overenstemmelse med anklageskriftet.

Ubåden Nautilus ejes formelt af Raketmadsens Rumlaboratorium, hvor Georg Poul Artmann er hovedanpartshaveren med en ejerandel på 75 procent.

Ejerne har ikke haft indvendinger til anklagemyndighedens krav om, at ubåden skulle konfiskeres med henblik på destruktion. De har samtidig udtrykt, at de ikke ønskede, at ubåden efter retssagen blev bevaret og udstillet på museum.

- Med hensyn til ubåden, så har de retmæssige ejere, som er to anpartsselskaber, anerkendt, at den bliver konfiskeret af politiet. Det er naturligt i forbindelse med en sag som denne, hvor vi har et gerningssted i en ubåd, som er blevet skyllet gennem med en masse havvand,men stadig indeholder DNA-spor, sagde Jakob Buch-Jepsen på et pressemøde efter domsafsigelsen.

- Derfor skal den ubåd ikke blive ved med at eksistere fremover, og vi har besluttet os for, at der i forbindelse med en dom skal ske destruktion. Nu må vi se, hvad landsretten siger. Hvis landsretten kommer frem til samme resultat, så vil den blive destrueret.

Forbrydelse på ubåden
I forbindelse med frigivelsen af anklageskriftet tilbage i januar forklarede specialanklager Jakob Buch-Jepsen på et pressemøde, hvorfor anklagemyndigheden ønskede, at Peter Madsens ubåd Nautilus blev destrueret.

Det skete ifølge specialanklageren, fordi loven giver anklagemyndigheden mulighed for at konfiskere objekter, der har været involveret i noget ulovligt.

- Hvis Peter Madsen kendes skyldig, så slår man samtidig fast, at der er sket noget ulovligt på ubåden. Og så mener vi, at den skal konfiskeres, og det er vores tanke, at den så derefter skal destrueres, fortalte chefanklager Jakob Buch-Jepsen på pressemødet.

Ubåden pakket ind i plastik. Foto: Anthon Unger
Ubåden pakket ind i plastik. Foto: Anthon Unger

Grafitti på ubåd
Under retssagen mod Peter Madsen, som har forløbet over 12 retsdage, har Nautilus været i politiets varetægt og har ligget i Københavns Nordhavn, hvor den har været afskærmet af et hegn.

Forud for retssagen valgte Københavns Politi dog at pakke den ind i plastik.

Ifølge drabschef Jens Møller fra Københavns Politi skete det blandt andet af etiske grunde.

Peter Madsen har nu fået sin dom, og det betyder, at Nautilus skal destrueres. Foto: Sonny Windstrup
Peter Madsen har nu fået sin dom, og det betyder, at Nautilus skal destrueres. Foto: Sonny Windstrup

- Det er os i samarbejde med By & Havn, der har besluttet at dække ubåden til forud for retssagen. Det er både af etiske grunde og på grund af den store medie-interesse i sagen. Det er jo også en arbejdsplads for folk, sagde han til Ekstra Bladet.

Ubåden har forinden retssagen været udflugtsmål for nysgerrige mennesker, og efter anklagemyndigheden løftede sløret for detaljerne i tiltalen mod Peter Madsen, blev der malet graffiti på ubåden med hvide bogstaver, hvor der stod skrevet 'FREE MADSEN' og ordet 'USKYLDIG' på den ene side.

De er efterfølgende blevet malet over med sort spray.

Nu vil ubåden dog blive konfiskeret med henblik på destruktion. Den vil derfor blive fjernet fra Nordhavnen.

Graffitien på ubåden er malet med mørke bogstaver, hvor der er skrevet 'FREE MADSEN' og ordet 'USKYLDIG' på den ene side. Foto: Kenneth Meyer
Graffitien på ubåden er malet med mørke bogstaver, hvor der er skrevet 'FREE MADSEN' og ordet 'USKYLDIG' på den ene side. Foto: Kenneth Meyer

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind