Efter mange tyverier på banegård: Første tricktyv anholdt

Flere tyverier på Aarhus Banegård, har fået politiet til at lave en analyse af fremgangsmåden. Den har nu resulteret i den første anholdelse

MODELFOTO: Politiet håber at dæmme op for de mange lommetyverier på Aarhus Banegård. FOTO: Toke Hage.
MODELFOTO: Politiet håber at dæmme op for de mange lommetyverier på Aarhus Banegård. FOTO: Toke Hage.

Man skal holde værdigenstande tæt til kroppen og have et vågent øje, hvis man færdes på Aarhus Banegård.

Sådan har det i hvert fald været den seneste rum tid, hvor politiet kan melde om flere tyverier end sædvanligt.

Tyverierne har fået politiet til at se nærmere på tyvenes fremgangsmåde, og det har vist sig at være en god ide, eftersom den første anholdte tyv blev fremstillet i retten onsdag klokken 12.

– Vi har fået lavet en analyse, som vi har arbejdet ud fra. Der er forskellige scenarier, der går igen. Umiddelbart mener vi ikke, at den anholdte er alene om tyverierne, siger vicepolitiinspektør i Østjyllands Politi Carsten Kousgaard til Ekstra Bladet.

Den 33-årige formodede tricktyv, der er polsk statsborger, er sigtet for i alt ni forhold begået i Aarhus midtby. Politiet fortsætter dog efterforskningen, da de regner med, at han har stået bag endnu flere tyverier.

Mønsteret stod klart
Tyven blev fældet af sin egen fremgangsmåde, da den gjorde det lettere for politiet at identificere hvilke anmeldelser, der måske stammede fra hans tyverier.

- Vi kunne se et tydeligt mønster i, hvordan tyverierne foregik. Gerningsmanden stod tæt på borgere ved billetautomaten, eller når de var inde at handle, aflurede deres pinkode og fulgte så efter dem ind i toget og stjal deres kort. Derefter er flere kort blevet misbrugt for flere tusinde kroner, forklarer vicepolitiinspektøren i en pressemeddelelse.

Selvom politiet nu tilsyneladende er ved at have styr på tyverierne, opfordrer Carsten Kousgaard de rejsende til at være på udkig.

- Vi opfordrer folk til at være opmærksomme, når de hæver penge, køber billet eller er inde at handle. At man sørger for, at der ikke er nogen, der kigger én over skulderen, og at man passer godt på sine ting, når man færdes på banegården. Særligt når man stiger på og af toget, siger han.

Fem gode råd til at undgå lommetyve i efterårsferien:

1)   Hav ikke for mange kontanter og værdifulde genstande på dig

Et tykt bundt sedler i pungen eller dyre smykker om halsen er fristende. Hvis du vil undgå lommetyvene, handler det i første omgang om at undlade at friste dem. Lad de dyre smykker blive hjemme og hav få kontanter på dig – det er hæveautomater og mulighed for at betale med kreditkort de fleste steder i storbyerne.

2)   Fordel pengene på flere, ikke-sårbare steder

Hvis du skulle blive antastet af en lommetyv, er det rart ikke at have alle dine kontanter på samme sted. Hvis du sørger for at opdele dem i forskellige rum i tasken og inderlommer i tøjet – helst med lynlås og ind mod kroppen – vil du altid have nogle kontanter tilbage.

3)   Undgå at vise, at du er turist

Lommetyvenes foretrukne ofre er oftest turister. Derfor kan det afskrække dem fra at gå i dine lommer, hvis du ser hjemmevant ud. Studér derfor kortet hjemmefra eller træd evt. ind i en butik eller café, hvis du har brug for at kigge på kort eller spørge om vej.

4)   Vær opmærksom på dine omgivelser

Nogle steder er mere oplagte for lommetyve end andre. Tætpakkede steder som togstationer, undergrundsbaner eller store seværdigheder giver gode muligheder for at gå i lommer og tasker. I offentlige transportmidler er det en god idé at opbevare pungen i inder- eller forlomme i stedet for baglomme og at bære tasken på maven i stedet for på ryggen.

5)   Pas på fupnumre og forsamlinger på gaden

Du skal ikke være mistroisk 24/7, men bare have i baghovedet, at mange lommetyve arbejder i grupper og kan forsøge at distrahere dig ved f.eks. 'uheldigvis' at tabe noget foran dig uden selv at opdage det, eller ved at spørge om vej. Vær også opmærksom på opløb af forskellig art. Når folk slår ring om gadegøglere, er det nemt for tyvene at snuppe værdigenstande fra menneskemængden, hvis opmærksomhed er et andet sted. 

Kilde: Forsikringsselskabet Alka