Annonce:
Annonce:

Efter offentliggørelse af brutal video: Opløser skandale-enhed

Politiet i Memphis har opløst den skandaleramte politienhed Scorpion, som de fem fyrede og mordanklagede politibetjente var del af

Vi advarer om voldsomme billeder:
Modstanden mod det amerikanske politi er endnu engang stor i USA, hvor en video udgivet af poltiet viser, hvordan 29-årige Tyre Nichols bliver tæsket ihjel af fem politibetjente, der nu er anklaget for uagtsomt manddrab

Annonce:
Følg Krimi

Offentliggørelsen af videoen på den 29-årige amerikanske mand Tyre Nichols har for alvor skabt røre i delstaten Tennessee.

Der er demonstranter på gaden, politikere og højtstående politifolk er gået ind i sagen for at komme til bunds i episodens omstændigheder.

Det har politidirektør ved Memphis Politi Cerelyn Davis taget direkte konsekvens af, da hun i samråd med Tyre Nichols' efterladte, fremtrædende medlemmer af lokalsamfundet og udenforstående politifolk har valgt at lukke den kontroversielle Scorpion-enhed.

'Det er i alles bedste interesse, at vi lukker Scorpion-enheden permanent. De tilbageværende medlemmer af politienheden har lige så givet udtryk for, at en lukning af enheden ville være det bedste at gøre,' udtaler politidirektøren til AP ifølge The Guardian.

Annonce:

Opløsningen af enheden skabte stor begejstring blandt demonstranter, der lørdag marcherede igennem Memphis' gader.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

 

De mordsigtede og fyrede politibetjente fra venstre: Demetrius Haley, Desmond Mills, Jr., Emmitt Martin III, Justin Smith and Tadarrius Bean. Foto: Politiet i Memphis/Ritzau Scanpix
De mordsigtede og fyrede politibetjente fra venstre: Demetrius Haley, Desmond Mills, Jr., Emmitt Martin III, Justin Smith and Tadarrius Bean. Foto: Politiet i Memphis/Ritzau Scanpix

OVERBLIK: Sådan er Tyre Nichols-sagen forløbet

Den 29-årige sorte mand Tyre Nichols blev 7. januar anholdt i den amerikanske delstat Tennessee. Han døde tre dage senere, efter at have pådraget sig store skader fra den voldelige anholdelse.

De fem betjente, der var involveret i anholdelsen, er efterfølgende blevet anklaget for drab.

Nichols' død har på ny sat i gang i debatten om og vreden over politivold mod især sorte borgere i USA.

Både den afdøde Tyre Nichols og de fem betjente er sorte.

Her er en tidslinje over forløbet.

* 7. januar: Betjente stopper Nichols med begrundelsen hensynsløs kørsel omkring klokken 20.30 lokal tid. Ifølge en udtalelse fra politiet fulgte der herefter en konfrontation, og Nichols flygtede til fods. Han blev herefter forfulgt af betjente, og en ny konfrontation fandt sted. Efterfølgende klagede Nichols over 'at være forpustet', lyder det i politiets udtalelse. En ambulance blev tilkaldt, og Nichols blev kørt på hospitalet.

* 8. januar: En efterforskningsenhed i Tennessee bliver anmodet om at gå ind i sagen for at undersøge forholdene omkring anholdelsen.

* 10. januar: Nichols dør af sine skader, oplyser efterforskningsenheden.

* 14. januar: Nichols' familie holder et mindearrangement, hvor de viser et fotografi af Nichols, hvor man kan se, at han er slemt forslået, oplyser et lokalt medie i byen Memphis, hvor anholdelsen fandt sted. Efterfølgende finder protester sted.

* 16. januar: Borgerrettighedsadvokaten Ben Crump repræsenterer Nichols' familie i sagen. Han er kendt for at have repræsenteret familier i nogle af de mest omtalte sager om politivold i USA, herunder sagerne om Trayvon Martin og George Floyd. Crump kræver omgående, at videomateriale af anholdelsen optaget af politiets egne kameraer bliver udleveret.

* 20. januar: Politiet i Memphis fyrer de fem involverede betjente.

* 23. januar: Crump og Nichols' familie får adgang til politiets video af anholdelsen. Borgerettighedsadvokaten siger senere, at det minder ham om videoen, hvor Rodney King bliver udsat for politivold. Den sag er fra 1992 og ledte til store protester samt reformer af politiet.

* 25. januar: Politiet i Memphis offentliggør en video, hvor politichef Cerelyn Davis kalder behandlingen af Tyre Nichols for et 'svigt af basal menneskelighed'.

* 26. januar: De fem involverede betjente bliver anklaget for second degree murder. Det defineres som et bevidst drab. Forskellen fra first degree murder er, at drabet ikke har været planlagt på forhånd.

* 27. januar: Politiet offentliggør en video af hændelsen for offentligheden.

Kilde: Reuters

Scorpion-enheden bestod af tre hold bestående af 30 politibetjente, hvis hovedformål var at lokalisere voldsparate kriminelle, der hærgede i områder med høj kriminalitetsrate.

Efter videoen af anholdelsen af den nu afdøde 29-årige så dagens lys lørdag aften, har politiet i Memphis valgt at igangsætte en efterforskning af Scorpion-enhedens tilbageværende politibetjente for at se, om der findes andre brodne kar i enheden.

Videoen, der er filmet af kropsbårne kameraer fra en af de involverede politibetjente, viser Tyre Nichols, der bliver flået ud af sin bil og overmandet af betjentene. Nichols forsøger at flygte gentagne gange, men ved hjælp af strømpistol, knippelslag og spark får betjentene overmandet Nichols.

Den 29-årige døde tre dage senere af de skader, han pådrog under anholdelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: