Efter russiske skyderier: Ukraine erklærer undtagelsestilstand

Det ukrainske parlament har stemt ja til en undtagelsestilstand, der skal vare 30 dage

Balladen eskalerede, da russerne begyndte at skyde mod tre ukrainske skibe. Efter hasteafstemning mandag er det endt med undtagelsestilstand i 30 dage (Video/redigering: AP/Mikkel Cramon og Kristian Hansen)

Ukraine har erklæret militær undtagelsestilstand i 30 dage i kølvandet på søndagens angreb fra russisk side, hvor tre ukrainske krigsfartøjer blev ramt af skud ud fra Krim-halvøen i Sortehavet.

Det skriver BBC.

Mellem tre og seks marinesoldater blev såret under angrebet.

Efter en ophedet debat bliver den ukrainske præsident, Petro Poroshenko, nu bakket op af sit parlament til at erklære landet i undtagelsestilstand, der skal starte 28. november og 30 dage frem.

Det er mandag aften blevet besluttet i parlamentet.

Det betyder blandt andet, at myndighederne i undtagelsestilstanden kan begrænse offentlige forsamlinger og indskrænke presse- og ytringsfriheden. 

Den ukrainske præsident garanterede ellers ifølge Reuters inden vedtagelsen, at undtagelsestilstanden ikke vil gå ud over civiles frihedsrettigheder eller føre til at præsidentvalget, der skal finde sted 31. marts næste år, vil blive udsat.

Internationale reaktioner
Sammenstødet til havs mellem Rusland og Ukraine har fået internationale reaktioner.

Nato-landene har udtrykt støtte til Ukraine, og opfordrer Rusland til omgående at frigive de ukrainske skibe og søfolk, der er tilbageholdt i forbindelse med angrebet.

Ifølge Ritzau er FN's Sikkerhedsråd mandag aften dansk tid samlet til hastemøde for at drøfte den russisk-ukrainske konfrontation.

I Natos hovedkvarter i Bruxelles var der indkaldt til krisemøde mandag eftermiddag med ukrainske repræsentanter.

Her er der entydig opbakning til Ukraine fra forsvarsalliancen. Det oplyserer generalsekretær Jens Stoltenberg.

EU-præsident Donald Tusk fordømmer Ruslands anvendelse af magt over for tre ukrainske fartøjer.

- Jeg fordømmer Ruslands magtanvendelse i Azovhavet. De russiske myndigheder må frigive de ukrainske besætninger og fartøjer og afstå fra yderligere provokationer, siger Tusk efter en telefonsamtale med Ukraines præsident.

- Europa står forenet bag Ukraine, siger Tusk.

Den Amerikanske præsident har også udtalt sig om situationen mellem Ukraine og Rusland.

- Vi kan ikke lide, hvad der sker, på den ene eller den anden måde. Og forhåbentlig bliver der rettet op på det, siger Trump til reporterne foran Det Hvide Hus.

Præsidenten tilføjer at europæiske ledere arbejder på situationen.

- De er ikke henrykte. Vi arbejder på det i fællesskab, siger Trump.

Krigsfanger
Den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, siger, at de ukrainske besætninger på de beslaglagte flådefartøjer bør behandles som krigsfanger.

De ukrainske myndigheder fører drøftelser med Røde Kors for at få den internationale hjælpeorganisation til at undersøge, om russerne lever op til disse krav.

Det var russiske specialenheder, der søndag beslagslagde og beskadigede to ukrainske skibe i Sortehavet.

Et tredje ukrainsk skib blev også tilbageholdt. Russiske både åbnede ild mod gruppen af skibe.

Rusland annekterede i 2014 den ukrainske halvø Krim. USA og dets vestlige allierede har svaret igen ved at indføre en række økonomiske og politiske sanktioner over for Rusland.