Efter rystende dokumentar: - Folk kalder os modige

22-årige Sapran Hassna er overvældet af de mange henvendelser efter rystende dokumentar om misbrug i barndommen

Søstrene Sapran Hassna og Nanna Hansen tog TV2's seere med bag facaden og viste livet hos en plejefamilie, der udsatte søstrene for misbrug under deres anbringelse fra 1999 til 2005. Foto: TV2
Søstrene Sapran Hassna og Nanna Hansen tog TV2's seere med bag facaden og viste livet hos en plejefamilie, der udsatte søstrene for misbrug under deres anbringelse fra 1999 til 2005. Foto: TV2

Sapran Hassna lukkede tirsdag aften danskerne ind i sin traumatiske barndom, hvor en plejefamilie i næsten fem år gjorde livet til et helvede på jord for den dengang kun seks-årige pige og hendes tre andre søskende.

I TV2 Dokumentaren 'Anbragt i helvede' fortæller Sapran og hendes storesøster Nanna Hansen om deres anbringelse fra 1999 og frem til at den sidste søster blev fjernet fra familien i 2005. I seks år blev søstrene udsat for systematiske overgreb og misrøgt af plejefaren.

Plejebørn blev misbrugt: Sådan går det søstrene i dag

Nødvendigt at stå frem
Dokumentaren fik i går aftes de sociale medier til at koge over og efterfølgende er de to søstre blevet overvældet af tilkendegivelser fra folk, som har stor respekt for søstrenes beslutning om at stå frem.

- Alle omkring mig har været super søde og meget støttende. Det er virkelig rart og fantastisk at mærke alt den kærlighed, for det har været sindssygt grænseoverskridende at stå frem, fortæller Sapran Hassna, som også har oplevet anerkendelse fra folk hun ikke kendte i forvejen.

- Den fælles reaktion er, at de synes vi er modige, og at det har været nødvendigt at stå frem på den her måde. I virkeligheden er det er jo ikke os som privatpersoner, der er så interessante. Det er i stedet vores historie og de hændelser, som har været en del af vores barndom, siger Sapran Hassna til Ekstra Bladet.

Så du 'Pigerne anbragt i helvede': Her er drabet bag tragedien

Måtte have luft
Hun var selv plantet foran skærmen, da dokumentaren blev vist og 800.000 danskere fulgte med.

- Jeg så den sammen med sin kæreste og hans familie. Der var da nogle få gange, hvor jeg måtte rejse mig og få luft, fortæller Sapran Hassna, som først så den endelige version tirsdag aften.

Selv om arbejdet med dokumentaren har været hårdt, er Sapran Hassna lettet og glad for at have gjort det.

- Det er jo ikke en skilsmisse eller svamp i hjemmet, som vi stiller os op og fortæller om. Det er et meget tungere emne, og så er det ikke kun det du selv har været igennem, men også dine søstres historier, som du skal forholde dig til. Men i sidste ende har det været det hele værd, siger Sapran Hassna til Ekstra Bladet.

I 2008 blev plejefaren idømt fem års fængsel for overgrebene. Dengang fik pigerne i alt 120.000 kroner i erstatning, men nu vil de fire søstre stille Slagelse Kommune til ansvar for ikke at have overholdt deres tilsynspligt med plejefamilien.

Efter TV2-dokumentar om omsorgssvigt: Børns Vilkår kræver erstatning i 24 sager

Røg på tvangsauktion
Retssagen er enestående af sin slags og kan derfor danne præcedens for andre lignende sager i fremtiden. Børns Vilkår har i den forbindelse allerede meldt ud, at der i så fald venter 24 andre sager om misrøgte plejebørn under kommunernes vagt.

De fire søstre har i dag ikke kontakt til plejefamilien. Efter retssagen mod plejefaren flyttede familien efter Ekstra Bladets oplysninger fra deres nye gård på Sysjælland.

Retssagen efterlod familiens økonomi i ruiner og derfor blev gården tvangsauktioneret bort. Det har ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra plejefamilien i forbindelse med omtalen af den gamle sag.