To ledere i politiet er blevet sigtet i Tibet-sagen. De mistænkes for at have løjet i retten.
De to mænd er henholdsvis vicepolitiinspektør og politikommissær.
Sigtelserne er rejst af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), kort tid før Tibet-kommissionen indleder sine afhøringer.
Det er godt et år siden, at de to politifolk blev anmeldt til politiklagemyndigheden. Årsagen var, at det var blevet afsløret, at Københavns Politi havde forsøgt at skjule Tibet-flag for den kinesiske præsident under et besøg i 2012.
'Vi har fundet beviserne'
Tilbage i 2012 klagede Støttekomiteen for Tibet til politianklagemyndigheden over, at politiet havde 'forhindret personer i at demonstrere synligt foran den kinesiske præsident'.
Formand for støttekomiteen, Anders Højmark Andersen, glæder sig derfor over, at der nu sker noget i sagen.
- Sagen har været noget enerverende, fordi vi har været oppe imod en hel politistyrke, der har løjet lige fra start. Det har været op til os at finde beviser frem, hvilket også er lykkedes hen ad vejen, siger Anders Højmark til Ekstra Bladet.
I lang tid afviste politiet, at der havde været instrukser om at gribe ind over for demonstranters ytringsfrihed og forsamlingsfrihed. Men sidste efterår dukkede pludselig en såkaldt operationsbefaling op. Den viste, at politiet faktisk havde planlagt at gribe ind mod borgere, der viftede med Tibets flag.
Tibet-kommissionen mistænker advokater for ulovligt læk
Sigtelserne drejer sig om, hvad der blev sagt i en retssag, som flere aktivister havde rejst mod Københavns Politi.
I retten bedyrede de to politiledere, at der ikke var instrukser om at gribe ind. Men nu er de altså sigtet for at have løjet i retten ved et retsmøde 22. august 2013.
- Vi er glade for, at de bliver draget til ansvaret. Det er en alvorlig sag, når politiet - eller enhver anden - lyver for retten. Derudover er det selvfølgelig utilfredsstillende, at der har skullet gå så lang tid. Det er mere end fire år siden, at hændelserne fandt sted, lyder det fra Anders Højmark Andersen.
400 personer afhørt
Vicepolitiinspektøren er i retsbogen citeret for dette: 'Der var ikke nogen instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle fratages disse.'
Politikommissæren sagde, at der så vidt han huskede "ikke var særlige hensyn eller instrukser, der skulle tages højde for i forbindelse med dette statsbesøg."
Sidstnævnte vil i øvrigt blive afhørt på fredag i Tibet-kommissionen. Kommissionen skal forsøge at afdække, hvordan det gik til, at politiet besluttede at begrænse borgeres ytrings- og forsamlingsfrihed.
Det er dog ikke sikkert, at sagen i sidste ende kommer for retten. Det afgøres af statsadvokaten.
- Anmeldelsen tyder på, at Den Uafhængige Politianklagemyndighed er på rette spor, siger Anders Højmark Andersen.
Politiet i Tibetsag: Ikke et ord om ytringsfrihed
Flere tidligere ministre samt en stribe embedsmænd fra blandt andet Udenrigsministeriet og politiet skal afhøres.
Derimod har politiklagemyndigheden endnu ikke besluttet, om der skal rejses sigtelse på grund af en anmeldelse, som politidirektør Thorkild Fogde indgav i oktober sidste år.
Den handler om, at der skal være sket tjenestemisbrug, fordi Folketinget blev ført bag lyset om politiets indsats ved tre kinesiske statsbesøg.
- Vi mangler endnu at foretage 15-20 afhøringer, siger direktør Kirsten Dyrman i politiklagemyndigheden.
Indtil nu er cirka 400 mennesker blevet afhørt.