Efter skyderi i center: Palæstinensere formenes adgang til Israel

Israel har trukket 83.000 besøgstilladelser tilbage efter skyderi, der kostede fire mennesker livet

Besøgende i centeret Sorona blev torsdag vidner til de grufulde scener, da to personer åbnede ild mod tilfældige. (Foto: AP)
Besøgende i centeret Sorona blev torsdag vidner til de grufulde scener, da to personer åbnede ild mod tilfældige. (Foto: AP)

83.000 palæstinensere havde i anledning af Ramadanen fået tilladelse til at komme til Israel for enten at besøge familie eller for at besøge Tempelbjerget i Jerusalem.

Men det besøg kan de nu godt glemme alt om. Israels forsvarsminister har nemlig meddelt, at de 83.000 tilladelser er blevet trukket tilbage.

Det skriver Times of Israel.

(AP Photo/Sebastian Scheiner) Krimi Flere personer dræbt under skyderi centralt i Tel Aviv

Det sker oven på onsdagens dramatiske begivenheder, hvor to palæstinensiske fætre pludselig åbnede ild på et marked i turistbyen Tel Aviv. Fire mennesker blev dræbt og mindst fem andre blev alvorligt såret.

Ud over de 83.000 potentielle, har Israel også trukket tilladelser tilbage for over 1000 andre palæstinensere, der ville besøge familie i Israel, eller udenlands-palæstinensere der vil besøge familie i Gaza.

Mange angreb i Israel
Torsdagens skyderi, der ifølge palæstinensiske medier blev udført af Muhammad og Khalid Muhamra kommer som det sidste angreb i rækken på en lang række af angreb i Israel det seneste år.

Mange af angrebene er udført med kniv mod soldater eller civile, eller ved at køre en bil mod menneskemængder. Den seneste tid er antallet af angreb dog faldet, men torsdagens angreb sparker altså nyt liv i den evige konflikt.

Den palæstinensiske gruppe Hamas har afvist, at de har noget med angrebet at gøre, men de har hyldet det og svoret, at 'zionisterne vil få andre overraskelser i løbet af Ramadanen'.

Bestilte kage og begyndte at skyde
En bartender i Sarona-centeret, hvor skyderiet fandt sted, har fortalt til Times of Israel, at de to personer først satte sig ned på en café og bestilte brownies, men inden de nåede at røre deres dessert, trak de våben frem og begyndte at skyde på tilfældige.

Folk begyndte straks at løbe fra stedet, hvor gerningsmændene umiddelbart havde fred til at fortsætte skyderiet, fordi der ikke var vagter tilknyttet caféen.

Gerningsmændene fortsatte med et skyde omkring et minut, inden de forlod stedet.

De nåede dog ikke langt, før den ene blev skudt af vagter tilknyttet centeret, og den anden blev kort efter anholdt af politiet.

Politiet havde efter torsdagens skyderi afspærret området, hvor de to mænd havde skudt på tilfældige. (Foto: AP)
Politiet havde efter torsdagens skyderi afspærret området, hvor de to mænd havde skudt på tilfældige. (Foto: AP)
 

De to mænd kom fra den palæstinensiske by Yatta, som efterfølgende er kommet under belejrings-lignende tilstande fra den israelske hær, som ikke vil tillade nogen hverken at komme ind eller ud af byen, undtagen af 'humanitære årsager'.

1 af 2 Bevæbnede vagter stod efter skyderiet placeret ved indkøbscenteret. (Foto: AP)
2 af 2 Besøgende i centeret Sorona blev torsdag vidner til de grufulde scener, da to personer åbnede ild mod tilfældige. (Foto: AP)