Efterforsker om æresdrab: Mordet jeg aldrig glemmer

Måneders efterforskning med aflytning og irakiske tolke ledte politiet på sporet af gerningsmanden bag drabet på den kun 14-årige Sonay Mohammad

- Jeg troede simpelthen ikke på, at en far kunne slå sin datter ihjel, siger Kurt Kragh om drabet på 14-årige Sonay Mohammad. Foto: Jan Unger
- Jeg troede simpelthen ikke på, at en far kunne slå sin datter ihjel, siger Kurt Kragh om drabet på 14-årige Sonay Mohammad. Foto: Jan Unger

Med sine 14 år er teenageren Sonay Mohammad et af de yngste ofre for æresdrab i Danmark.

Liget af den unge pige blev fundet i Præstø Havn en kold februar morgen i 2002, og danskerne fulgte via medierne intenst med i efterforskningen, hvor det hurtigt stod klart, at pigen med irakisk-kurdiske rødder sandsynligvis var blevet dræbt, fordi hun med sin 'danske' opførsel kastede skam over familien.

- Det handlede om, at Sonay farvede sit hår, hun drak øl, hun røg cigaretter, og hun gik med drenge. Det, som en hver teenagepige gør, fortæller tidligere efterforsker i Rigspolitiets Rejsehold Kurt Kragh, som var efterforskningsleder på drabssagen.

Ekstra Bladet bringer i dag et interview med den 14-årige dræbte piges mor. Den irakiske kvinde er efter ni år i hjemlandet tilbage i Danmark og søger nu asyl. Hun forlod Danmark, efter at familiefaderen blev dømt for drabet på deres fælles datter.

Sonay Mohammad blev fundet dræbt i Præstø Havn i 2002. Foto: Politi Krimi Sonay var for dansk og blev slået ihjel - nu søger hendes mor asyl

Uforståelig forbrydelse
Drabssagen står 14 år efter stadig skarpt i Kurt Kraghs hukommelse, som en af de mest uforståelige forbrydelser i tiden som drabsefterforsker.

- Jeg troede simpelthen ikke på, at en far kunne slå sin datter ihjel, siger Kurt Kragh.

Både Rigspolitiets Rejsehold og lokalpolitiet arbejdede i tiden efter fundet af den dræbte pige på højtryk for at finde morderen. Da det stod klart, at drabsmanden skulle findes blandt Sonay Mohammads tætteste, begyndte en langsommelig aflytning af den irakisk-kurdiske familie, hvor flere tolke i dagevis sad og lyttede med, når familien talte i telefon eller indbyrdes i hjemmet.

- Der blev talt på flere forskellige sprog, som familien skiftede frem og tilbage i, derfor var det et stort problem at få samtalerne oversat, fortæller Kurt Kragh om efterforskningen.

 

Flere betydninger
Optagelserne blev brugt under retssagen mod Sonays far. Særligt en sætning fra et skænderi mellem Sonays forældre, viste sig som et stærkt indicie i drabssagen.

’Det er din sæd, der er beskidt, det er dit barn, og du har spist barnets hoved,’ råbte moderen til Sonays far på optagelserne.

- En tolk sagde, at det direkte betød, at faren havde slået Sonay ihjel. En anden sagde, at når man bider hovedet af nogen, så er det f.eks. når man forstyrrer nogen. Eller hvis en ældre mand i familien dør, så siger man også, at det er den yngste dreng i familien, som ’spiser hans hoved’, fortæller Kurt Kragh.

Æresdrab var i 2002 stadig et relativt urepræsenteret motiv i danske drabssager. Derfor måtte efterforskerne dengang også skimte til deres kolleger i udlandet, særligt England, for at forstå de kulturelle drivkræfter bag drabet. 

Faren virkede ulykkelig
Det var, da en fisker fandt liget af den unge pige flyde i vandet uden for Præstø, at Rejseholdet blev tilkaldt. Sonay Mohammad blev hurtigt identificeret af sin plejemor, og allerede inden for de første to timer efter fundet var efterforskningsleder Kurt Kragh opmærksom på, at pigens forældre tidligere var blevet dømt i forbindelse med et drabsforsøg på pigen.

Her var den dengang 12-årige Sonay Mohammad blevet afstraffet med kvælertag for at have haft et billede af en dansk dreng i sin skoletaske. 

Alligevel var Kurt Kragh forsigtig med at udpege drabsmanden, som en i familien. 

- Da faren fik at vide, at Sonay var død, reagerede han fuldstændig, som man ville forvente, at en hver anden ville. Han kastede sig ind i væggen og ned i møblerne og var helt ude af den. Den reaktion gjorde, at jeg gik ud til efterforskerne og sagde, at jeg simpelthen ikke troede på, at han stod bag. Også selv om han havde en tidligere dom, fortæller Kurt Kragh.

Efter flere måneders efterforskning og en længere retssag stod det dog klart, at Sonay var blevet dræbt af sin egen far. 

- Det er en af de sager, som har gjort størst indtryk på mig. Jeg taler også stadig tit om den, primært fordi jeg stadig ikke kan forstå, at man er i stand til at slå sin datter ihjel, siger Kurt Kragh.

Læs hele interviewet med Sonays mor her.

1 af 2 Sonay Mohammad blev dræbt, fordi hun opførte sig for dansk og kastede skam over sin irakisk-kurdiske familie. Foto: Politi
2 af 2 - Jeg troede simpelthen ikke på, at en far kunne slå sin datter ihjel, siger Kurt Kragh om drabet på 14-årige Sonay Mohammad. Foto: Jan Unger