Efterlyser ældre herre: Afleverede helt specielle skydevåben

Gamle våben har vakt begejstring, men hvem er den gamle mand, som afleverede dem til politiet

Her er de tre våben, en ældre herre afleverede til politiet. Politifoto.
Her er de tre våben, en ældre herre afleverede til politiet. Politifoto.
Følg Krimi

I forbindelse med den landsdækkende frit Lejde-aktion, hvor folk kan aflevere deres ulovlige våben til politiet uden at få problemer på halsen, har særligt tre skydevåben vakt interesse og begejstring.

I tirsdag kom en mand ind på stationen i Gentofte og lagde de tre gamle skydevåben på disken sammen med en maskinskrevet seddel, der oplyste noget af historien, der er knyttet til dem.

Medarbejderen i politiets ekspedition vurderede borgeren til at være cirka 90 år,  men da man kan aflevere våbnene anonymt, har politiet ikke nærmere oplysninger om ham.

Imidlertid har Nationalmuseet udvist interesse for de tre skydevåben.

De tre våben er i fin stand. Politifoto.
De tre våben er i fin stand. Politifoto.
 

Manden har i det vedlagte brev beskrevet, at den ene pistol tilhørte en tysk officer, der kastede den fra sig på kajen i Helsingør den 6. maj 1945, og at en revolver stammer fra en minestryger, der i november 1945 sejlede retur til England.

De tre skydevåben er i følge politikommissær Anders Birch, Nordsjællands Politi, Station Syd i god stand og to af dem var i læderhylstre.

- Når vi får våben ind, foretager vi en vurdering af dem, og om de kan være spændende for museer, og det er de her skydevåben, siger han.

Politiet vil gerne formidle kontakt mellem borgeren og Nationalmuseet, så man kan få endnu mere historie knyttet til våbnene.

- Det er helt specielt, at vi har en person, som selv har oplevet og kan fortælle mere om den historie, der knytter sig til så gamle våben. Og det, at han gav sig tid til at skrive et par linjer om dem, har gjort, at vi ville gøre et forsøg på at formidle kontakt mellem ham og Nationalmuseet, siger Anders Birch.

Han understreger, at våbnene ikke har politimæssig interesse, og at manden ikke får problemer eller bliver noteret.

- Det står ham helt frit for at kontakte os, han kan også kontakte museet, siger politikommissæren, der i øvrigt oplyser, at man blot på Station Syd i Nordsjælland har fået 86 effekter ind i løbet af den første uges tid, aktionen har varet.

Frit lejde-aktionen begyndte 1. juni og varer måneden ud.  Man kan straffrit og anonymt aflevere diverse ulovlige våben. Her et lidt usædvanligt eksempel på effekter fra Midt- og Vestjylland.

Man kan se mere på politikredsenes hjemmesider om åbningstider og læse meget mere om nogle af de våben, politiet foreløbig har fået ind under aktionen i Ekstra Bladets artikel herunder.

  Frit lejde: Her er danskernes hemmelige våben

Hør mere om frit lejde her (Video: Mogens Flindt)

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+