Annonce:
Annonce:

Efterlyst hjemmerøver skjuler sig i Makedonien: Kan ikke udleveres

34-årig makedoner jages af Interpol, men er i sikkerhed, så længe han bliver i hjemlandet

Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makodoner. Politifoto
Her er den 18-årige albaner på vej væk fra hjemmerøveriet sammen med den 34-årige makodoner. Politifoto
Annonce:
Følg Krimi

Mens en 18-årig albaner bliver stillet for retten for et brutalt hjemmerøveri og mordforsøg på en 69-årig cykelhandler fra Østerbro i København, er to medgerningsmænd stadig på fri fod.

Den ene er ukendt, mens politiet har identificeret den anden hjemmerøver som en 34-årig makedoner. Han opholder sig på fri fod i Makedonien, som afviser at udlevere ham til Danmark, fordi Makedonien aldrig udleverer egne statsborgere til retsforfølgelse i andre lande.

Den 34-årige er internationalt efterlyst med fængslingskendelse, og politiets eneste håb er nu, at han på et tidspunkt rejser til et andet land og bliver anholdt der, så han kan blive udleveret til Danmark.

– Det er vilkårene, når der ikke er en udleveringsaftale. Vi har været i kontakt med Makedonien, men de udleverer ikke egne statsborgere, siger efterforskningsleder Hans Erik Raben.

Annonce:

Det var den 34-årige makedoner, der ifølge tiltalen i sagen, opfordrede den 18-årige albaner til at dræbe cykelhandleren under hjemmerøveriet, som skete den 27. februar sidste år mellem klokken 08 og 08.40, da cykelhandleren kom hjem efter at have luftet sin hund.

Røverne slap væk med guldsmykker, guldure, kontanter, mobil og to computere til samlet værdi på cirka 95.000 kr.

 Politiopbud på Østerbro efter røveriet. Se mere video på Local Eyes.

Fik knust strubehovedet
– Slå ham ihjel, sagde den 34-årige til sin kumpan, hvorefter røverne i fællesskab trådte den 69-årige på halsen, så han fik to brud på strubehovedet, blev slået og sparket, fik flere slag i hovedet med et koben og blev stukket med en kniv i skulderen, venstre underarm og venstre lår.

artiklen fortsætter under billedet

Den 69-årige cykelhandler blev svært kvæstet under hjemmerøveriet. Foto: Stine Tidsvilde
Den 69-årige cykelhandler blev svært kvæstet under hjemmerøveriet. Foto: Stine Tidsvilde
 

Så efterlod røverne den 69-årige bundet, hjælpeløs, bevidstløs og i livsfare. Efter operation og en kritisk periode overlevede cykelhandleren de voldsomme kvæstelser.

Annonce:

Ifølge tiltalen blev den 18-årige og den 34-årige kørt til Østerbrogade af den tredje ukendte person. Maskeret trængte de to røvere ind i lejligheden medbringende snor, en kniv og et koben og råbte ’røveri’. De bandt cykelhandleren og rodede lejligheden igennem efter værdier, før de forsøgte at dræbe offeret.

Kørt væk af den ukendte
Hjemmerøverne blev fanget på video-overvågning efter røveriet, og de blev igen samlet op af den ukendte tredje mand.

Overvågningen viser hjemmerøverne gående på Østerbrogade mod Svanemøllen Station straks efter klokken 08.40, hvor de forlod opgangen.

Politiet fik sporet den 18-årige albaner til Sverige, hvor han blev anholdt den 4. maj sidste år og senere udleveret til Danmark og varetægtsfængslet.

Imens var den 34-årige makedoner rejst hjem til sikkerheden i Makedonien. Politiet står uden spor af tredjemanden.

Den 18-årige albaner stilles for et nævningeting den 12. februar i Københavns Byret. Han nægter sig skyldig.

Annonce:

Da albaneren, ifølge tiltalen, begik hjemmerøveriet opholdt han sig på Center Gribskov i Græsted som asylansøger. Tre uger før hjemmerøveriet gik han, ifølge tiltalen, amok på centeret og er derfor tiltalt for hærværk.

Han rev tre skabslåger af og kastede dem gennem tre glasruder. Han ødelagde også en lampe, et bord, en stol, et fjernsyn og persienner.

Den 18-årige albaner kræves under retssagen udvist for bestandigt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Dom over Haas

Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: