Annonce:
Annonce:

Egon Olsens fængsel lægges i dvale

Det er ved at være sidste udkald for Danmarks ældste fængsel - kommune står klar til at overtage

Vejen op til fængselsporten er opkaldt efter den fiktive bandeleder, Egon Olsen, der gjorde fængslet kendt ud over landets grænser.
Foto: Linda Johansen
Vejen op til fængselsporten er opkaldt efter den fiktive bandeleder, Egon Olsen, der gjorde fængslet kendt ud over landets grænser. Foto: Linda Johansen
Annonce:
Følg Krimi

Det ser ud til, at Vridsløselille Fængsel - kaldet 'Brasen' - endegyldigt er ved at have udtjent sin pligt som opbevaringssted for fanger - og senest afviste asylansøgere.

På grund af Egon Olsen fra Olsen Banden-filmene er fængslet kendt ud over landets grænser. Filmene om forbryderen med bowlerhatten er blevet vist i både Skandinavien og ikke mindst Tyskland, hvor man har taget den evigt uheldige bandeboss med de finurlige planer til sig.

Rockere, bankrøvere, narkoforbrydere, mordere. Gennem årene har en lang række af landets mest berygtede og navnkundige forbrydere tilbragt år og dag bag det gamle fængsels tykke mure.

Kom med bag tremmerne i berygtet dansk fængsel

Men nu er det ved at være endegyldigt slut. Fra 1. februar lægger Kriminalforsorgen fængslet i dvale.

Annonce:

- Siden begyndelsen af 2016 har fængslet været anvendt til at huse afviste asylansøgere, der var var frihedsberøvede efter udlændingeloven, fortæller Rasmus Andersen, områdedirektør Sjælland, Kriminalforsorgen.

- Men gennem længere tid har der ikke siddet ret mange personer i det gamle fængsel. Og det er en ret omkostningstung måde at opbevare disse mennesker på, fortæller han.

I stedet skal de 40 frihedsberøvede afviste asylansøgere flyttes til ledige pladser i Udlændingecenter Ellebæk og til arresten i Nykøbing Falster.

- I forhold til personalet derude har vi god brug for dem andre steder. Blandt andet det nye Storstrøm Fængsel på Falster.

- Når vi sætter Vridsløse i dvale, så betyder det, at det holdes let opvarmet ligesom der vil være personale, der skal sørge for at ingen trænger ind på området, fortæller områdedirektøren.

- Om og når det eventuelt skal tage i brug igen, så vil det være en politisk beslutning,

Annonce:

- Når det engang skal lukke rigtigt, så bliver det solgt til Albertslund Kommune, der har planer for området, fortæller han.

Fængslet blev taget i brug i 1859, og det er bygget efter det såkaldte Philadephia-system, der indebar total isolation af fangerne døgnet rundt med det formål, at de skulle have tid og mulighed for at angre deres synder og forlige sig med Gud.

Al tid blev dermed tilbragt i fængselscellen – både arbejds- og fritid. Hvis fangen så skulle færdes uden for cellen, skulle han bære en maske, der beskyttede ham mod at blive genkendt af de andre fanger. Denne masketvang blev opretholdt frem til 1924, hvorefter det blev frivilligt, om man ville bære maske eller ej.

Isolationsprincippet blev bevaret et godt stykke ind i 1900-tallet.

Fanger bag nøglefusk i Vridsløse-fængslet

Annonce:

Den mest spektakulære fangeflugt fra Vridsløselille fandt sted den 27. august 1995, da en gummiged brasede ind i ringmuren om statsfængslet og lavede et 13 meter stort hul. Bag flugten stod Lars Hitchinson Hansen og nogle hjælpere, og det lykkedes i alt 13 fanger at flygte.

De sidste par år, hvor stedet fungerede som rigtigt fængsel med dømte, var fængslet ramt af flere uheldige episoder.

Dels flød stedet med kontrabande i form af blandt andet ulovlige mobiltelefoner, og dels var sager, hvor det var lykkedes fanger at kopiere nøgler, der kunne bruges internt i fængslet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: