Egyptens præsident benåder al-Jazeera-journalister

100 fanger løslades, herunder to terrordømte journalister fra al-Jazeera, hvis dom har vakt store protester

Følg Krimi

To medarbejdere fra tv-stationen al-Jazeera er blandt 100 fanger, som den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, har benådet.

Det oplyser en talsmand for præsidentens kontor til nyhedsbureauet AFP.

Den canadiske journalist Mohamed Fahmy og hans egyptiske kollega, produceren Baher Mohamed, blev i sidste måned idømt tre års fængsel under en retssag, der har vakt international kritik.

Den australske journalist Peter Greste, der ligeledes arbejder for al-Jazeera, blev dømt in absentia, da han ikke længere befinder sig i Egypten.

De tre journalister blev anholdt i december 2013 og fik i juni 2014 syv års fængsel for at have "spredt løgne fra en terrororganisation".

I sidste måned blev det så ændret til tre års fængsel.

De egyptiske myndigheder benytter betegnelsen terrororganisation om Det Muslimske Broderskab, som indtil sommeren 2013 sad på magten i landet.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har afvist retssagen som det rene svindel og siger, at dommene er et grumt angreb på ytringsfriheden.

Forholdet mellem de egyptiske myndigheder og det Qatar-baserede medie har været yderst anstrengt, fordi Qatars regering støttede islamisterne.

Al-Jazeera har ved tidligere lejligheder klaget over, at egyptisk militær har blokeret mediets tv-signal med militært isenkram, og i december besluttede nyhedsstationen så at lukke sin egyptiske kanal.

Blandt de 100 dømte, som præsident Sisi har besluttet at benåde, er også to kvindelige aktivister, Sana Seif og Yara Sallam, skriver AFP.

Under Sisi er tusindvis af politiske modstandere blevet fængslet, først og fremmest medlemmer af Det Muslimske Broderskab, men også nogle af de unge aktivister, der har været på gaden under de store folkelige protester, der begyndte i januar 2011.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+