Egyptisk domstol dømmer journalister til døden

I egyptisk sag om spionage for Qatar er seks dømt til døden, mens tidligere præsident Mursis skæbne er udsat

En egyptisk domstol har lørdag dømt seks personer til døden, heriblandt to journalister fra al-Jazeera, for læk af statshemmeligheder til Qatar, rapporterer den arabiske tv-kanal.

Sagen om spionage for Qatar har den tidligere præsident Mohamed Mursi som hovedperson.

Men Mursi var ikke blandt de seks af i alt 11 tiltalte, som ifølge den foreløbige dom skal henrettes ved hængning, skriver nyhedsbureauet dpa.

Stormuftien i Egypten skal tages i ed, før domstolen kan stadfæste dommene. Den øverste sunnitiske leder ventes at tage stilling til de seks dødsdomme i juni.

Den egyptiske avis al-Masry al-Youm skriver, at dommen mod Mursi er udsat til 18. juni. Men det er angiveligt ikke på tale, at han ved den lejlighed kan blive dømt til døden.

Al-Jazeera skriver, at kanalen helt afviser beskyldninger om, at den har samarbejdet med Mursis regering.

Ekspræsidenten blev fjernet fra magten af militæret 3. juli 2013. Han er dømt i tre andre sager, der er rejst i forlængelse af sit styres brutale fald.

Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab vandt i sommeren 2012 præsidentposten ved det første demokratiske valg efter revolutionen året forinden.

Men allerede efter få måneder styrtdykkede Mursis popularitet blandt egypterne.

Det skyldtes ikke mindst, at han udstedte et præsidentielt dekret, der gav ham mere vidtrækkende beføjelser.

Et år efter hans valgsejr blev han afsat af den hærchef, general Abdel Fattah al-Sisi, som han selv havde placeret på posten.

Sisi blev i 2014 valgt til præsident med overvældende flertal.

Hans styre har siden knust Det Muslimske Broderskab. Egyptiske domstole har retsforfulgt hundredvis af organisationens medlemmer, hvoraf flere har fået dødsstraffe eller lange fængselsstraffe.