I kriminelle kredse er det ikke populært at udtale sig til politiet. Slet ikke, hvis man er rockerpræsident. Det blev slået fast, da den tidligere Mongols-præsident, Rached Hamade, torsdag tog plads i vidneskranken i Retten på Frederiksberg.
Her er han tiltalt for medvirken til drabet på den 21-årige Daniel Kristensen, der i oktober 2016 blev skuddræbt i en kiosk på Emdrupvej.
Mongols blev etableret i sensommeren 2016 under stor bevågenhed fra politiet.
Hvor længe var du præsident i Mongols, ville senioranklager Andreas Emil Christensen indledende vide:
- Indtil jeg udtalte mig i grundlovsforhør, så gav det ligesom sig selv, svarede eks-præsidenten, der var iklædt jeans og en hvid skjorte under en grå uldtrøje. På højre side af halsen kunne man skimte en tatovering.
Holder kæft
I sagen er Wahid Ahmadi og Elias Eljerbi tiltalt for drabet på Daniel Kristensen, og Cemal Düztepes er, ligesom eks-præsidenten, tiltalt for medvirken til drabet. Alle har - eller har tidligere haft - forskellig tilknytning til rockerklubben Mongols. Og alle nægter de sig skyldige.
Ingen af de øvrige tiltalte har udtalt sig i grundlovsforhør eller til politiet, men via deres advokater kom det frem, at de ville afgive forklaring i retten. Endnu en person er sigtet i sagen, men han opholder sig på nuværende tidspunkt i udlandet, oplyste hans advokat, der også var mødt op i retten.
Personligt fnidder
Eks-præsidenten forklarede, at Mongols var en MC-klub ligesom så mange andre. Mongols havde ikke haft konflikter med andre klubber eller bander, men enkelte medlemmer havde haft uoverensstemmelser med personer fra andre grupperinger:
- Der kom en masse fnidder mellem enkeltpersoner, men det var ikke en konflikt, forklarede han.
Ifølge ham havde de tre øvrige tiltalte haft den slags problemer, og det var begyndt at smitte af på klubben. Var de voldelige spurgte anklageren:
- Ja, i det miljø er det jo sådan man tackler problemerne. Det var ikke de pæne drenge i klassen, sagde han.
Han afviste, at han som præsidenten skulle give grønt lys, hvis der skulle ske overfald.
- Hver fraktion styrer sig selv. Der skulle ikke spørges om lov til hver ting.
Familiebil på drabstogt
Den daværende rockerpræsident forklarede, at Elias Eljerbi havde personlige relationer til personen, der blev skudt på Magistervej dagen før drabet på Daniel Kristensen. Derfor blev han ringet op af Elias Eljerbi, der var på hospitalet med offeret fra Magistervej.
- Jeg ved ikke, hvorfor han ringede til mig. Det var ikke en Mongols, der var skudt, så vi gør ikke noget. Jeg betragtede det ikke som et anslag mod Mongols, ellers var vi allesammen taget afsted, forklarede han.
Herefter mødtes de to, og Elias Eljerbi forklarede til Mongols-præsidenten, at han var til stede under skyderiet, og at hans bil nu var beslaglagt af politiet, da den var ramt af skud.
Derfor tilbød den daværende Mongols-præsiden, at Elias Eljerbi kunne låne en gammel Kia Carnival familiebil, som han havde købt til sin kones firma.
En bil, der ifølge senioranklager Andreas Emil Christensens, spiller en afgørende rolle i forbindelse med drabet, da den er fanget på videoovervågning i nærheden af gerningsstedet umiddelbart før drabet. Det er politiets opfattelse, at en eller flere gerningsmænd er kørt på drabstogt i familiebilen.
Politiet havde på gerningstidspunktet fokus på den nystartede rockerklub, og den daværende rockerpræsident var aflyttet af politiet, da Daniel Kristensen blev skudt på Emdrupvej. Teleoplysninger udelukker derfor, at Mongols-præsidenten selv deltog aktivt i drabet.
Selv forklarede eks-rockerpræsidenten, at han blev anholdt i lufthavnen, da han var på vej på ferie med sin familie, og at han aldrig havde set eller hørt om Daniel Kristensen.