Eks-viceborgmester og boligspekulanter i retten i sag om 100 mio. kr.

Tavse i retten: Brixtoftes tidligere højre hånd, Per Edrén, og boligspekulanterne Kristian Holm og Kristian Bendz-Juul tiltalt - risikerer op til otte års fængsel

Per Edrén (tv) var konservativ 1. viceborgmester i Farum under Peter Brixtofte. Han er sammen med to spekulanter tiltalt i sag om svindel for et trecifret millionbeløb.
Per Edrén (tv) var konservativ 1. viceborgmester i Farum under Peter Brixtofte. Han er sammen med to spekulanter tiltalt i sag om svindel for et trecifret millionbeløb.
Følg Krimi

RETTEN I LYNGBY (Ekstra Bladet): Boligspekulanterne Kristian Kongstad Holm og Kristian Bendz Juul samt den kendte advokat og tidligere 1. viceborgmester i Farum under Peter Brixtofte, Per Torsten Edrén, risikerer op til otte års fængsel i en stort anlagt svindelsag, der klokken 9.15 i dag blev indledt som domsmandssag ved retten i Lyngby.

Sagen mod de tre tiltalte har været længe undervejs, og der har ifølge Ekstra Bladets oplysninger til sidste øjeblik hersket tvivl om, hvorvidt Kristian Holm, der er udlandsdansker, vil møde op, selv om han telefonisk har fået forkyndt anklagerne mod ham.

Men kort før klokken ni dukkede Holm op til retten i taxa. Det var dog en fåmælt tiltalt, der hastede forbi Ekstra Bladets udsendte.

- Jeg ønsker ikke at sige noget. Men jeg har glædet mig til denne dag, sagde Kristian Holm, inden han hastede ind i retsbygningen med sin forsvarer, advokat Berit Ernst.

Brixtoftes højre hånd i svindelsag til 100 millioner

Svindlen er udførligt beskrevet i det 11 sider lange anklageskrift mod de tre.

Af anklageskriftet, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, fremgår det, at trioen er tiltalt for gennem en årrække at have begået underslæb for et trecifret millionbeløb i forbindelse med konkurser i ejendomsbranchen.

Svindlen skal blandt andet været foregået ved, at der tilbage i 2009 blev unddraget penge fra ejendomsselskaber, så selskabernes kreditorer led tab, ligesom der skal være blevet indgået lejeaftaler med selskaber, der var på vej mod konkurs.

Flere af aftalerne var skruet sådan sammen, at der indledningsvis ikke skulle betales leje. Til gengæld blev der til lejer udbetalt penge til vedligehold - midler, der menes siden at være blevet stukket i egen lomme.

Det skal især være de to tiltalte Kristian Bendz-Juul og Kristian Holm, der via sindrige selskabskonstruktioner har jongleret med millioner. Bendz-Juul skal ligeledes have hævet hundredtusindvis af kroner i banken, selv om der var indgivet konkursbegæring mod ham.

De tre tiltalte fremstår i retten fattede og lytter sammen med deres advokater til anklagerens oplæsning af anklageskriftet. Selv om de tre menes at have jongleret med millioner i forbindelse med bolighandler og må formodes at kende hinanden, har de ikke vekslet et ord med hinanden på anklagebænken.

Alle tre nægter sig skyldige.

Sigtet fallent gemmer sig i kæmpepalæ

Højesteret ophæver navneforbud
Den tidligere konservative viceborgmester Per Edrén har undervejs været lukket om sagen og gjort, hvad han kunne for at distancere sig fra både den skandaleombruste Kristian Holm og den spektakulære sag, hvor han også er tiltalt for at have afgivet falsk forklaring.

DR spurgte eksempelvis tilbage i 2011, hvorfor Holm over for sine kreditorer henviste til den 69-årige Edrén som sin advokat, lød svaret:

- Det er noget, der er sket uden min viden. Det er noget, der er sket, uden at jeg er blevet oplyst om det, hvor jeg så bad om at de skulle fjerne den henvisning, sagde Per Edrén til Kontant i juni.

I forbindelse med selve sagen har Edrén indtil i går været beskyttet af navneforbud, men Højesteret valgte i en kendelse at ophæve det. Kendelsen blev afsagt efter kære fra DR og Ritzau. Begrundelsen er både lovovertrædelsen grovhed og den samfundsmæssige betydning.

Der er afsat 21 retsdage til sagen.Strid mellem finansgøglere: Sandberg afhørt

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby