Ekspert: Derfor bliver nogle brande så voldsomme

Var der tale om en 'ren brand', kan det være forklaringen på, at brandofre blev fanget i flammerne

På Mosevej i Nakskov har flere valgt at mindes de afdøde med blomster og stearinlys foran den svært brandskadede villa. (Foto: Per Rasmussen)
På Mosevej i Nakskov har flere valgt at mindes de afdøde med blomster og stearinlys foran den svært brandskadede villa. (Foto: Per Rasmussen)

Årsagen til, at fire børn og en voksen mand fredag aften måtte lade livet i flammerne i en villa i Nakskov, er endnu ikke fastslået.

Politiets efterforskere startede sammen med brandteknikere og retsmedicinere undersøgelserne på brandtomten lørdag formiddag. Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvorvidt man er kommet en forklaring nærmere, men ifølge Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi er der intet, der peger i retning af, at der ligger en forbrydelse bag.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger, stod den nu afdøde Thomas Sørensen og den eneste overlevende fra tragedien, Lars, udenfor og røg, da røgalarmen gik i gang.

Da de kom ind i huset havde ilden dog udviklet sig så voldsomt, at det ikke var muligt at redde de fire børn på 1. sal. Thomas Sørensen gjorde forsøget ved at kaste sig ind i flammerne, og det endte med at koste ham livet.

Freja, Casper, Thomas, Viktor og Tobias døde i flammerne

Nakskov-ofre mindes på nettet

Flere mulige årsager
Brandekspert Lars Schiøtt Sørensen fra Aalborg Universitet har ikke haft noget at gøre med den skæbnesvangre brand i Nakskov, men han forklarer, at der generelt kan være mange årsager til, at en brand udvikler sig så hurtigt, som tilfældet var i villaen på Mosevej.

- I Danmark er det for eksempel blevet lovligt at bruge skumplast som isolering i muren, og det er i hvert fald én mulighed for, at en brand kan sprede sig ekstremt hurtigt. Der er godt nok krav til, at det skal inddækkes i brandsikkert materiale, men hvis inddækningen er gået i stykker eller mangler, så er der virkelig en stor brandspredningsmulighed, fortæller Lars Schiøtt Sørensen og angiver flere potentielle årsager:

- Hurtig brandspredning kan også ske, hvis det starter med en gaseksplosion eller noget væske, der er blevet antændt. Derudover har der været mange eksempler på, at de her nyere bioethanol-ovne har resulteret i en hurtig brandudvikling, hvis der er gået noget galt med dem, siger brandeksperten.

Politi ikke tættere på opklaring af dødsbrand

Viktor og Tobias' onkel: Det er så forfærdeligt

Ren brand kan være forklaringen
- Hvad fortæller det dig, at røgalarmen gik i gang, men at ofrene ikke kunne nå at redde sig selv?

- Det fortæller bare, at der er blevet produceret noget røg. Der skal ganske lidt til at trigge en røgalarm, fortæller Lars Schiøtt Sørensen, der fastslår, at man ikke kan udlede noget i forbindelse med alarmen.

En af grundene til det forfærdelige udfald kan dog være, at børnene for sent blev opmærksomme på situationen, hvis der har været tale om en ren brand.

- Har det været en ren brand med minimal røgudvikling, kan den godt have været længere tid under udvikling, end en brand normalt er, før alarmen går i gang. I forbindelse med brande opstået ved bioethanol-ovne er der en meget, meget ren forbrænding, fordi den er beregnet til at måtte brænde indendørs, eftersom den ikke afgiver ret meget røg, forklarer eksperten.

Naboer: Det er skrækkeligt

Var det tilfældet kunne en såkaldt termodetektor måske have afværget de fem ofres grumme skæbne, da den går i gang, når temperaturen stiger meget. Sådanne alarmer er dog et særsyn i de danske hjem.

- I Danmark benytter vi næsten kun røgalarmer, fordi de er gode til at fange 95 procent af alle brande, hvorimod en termodetektor kun fanger 10-20 procent, fordi den aktiveres senere i forløbet, oplyser Lars Schiøtt Sørensen, som er sikker på, at politiets efterforskere går metodisk til værks for at strikke en gennemgang af hændelsesforløbet fredag aften sammen.

- De skal finde arnestedet og brandårsagen. Altså, hvor startede branden rent fysisk, og hvad var skyld i, at branden opstod. Det er det, det hele går ud på. Det gør de ved kronologisk at fjerne de brændte ting lag for lag.

Herunder kan du få et indblik i stemningen på Mosevej dagen efter tragedien (foto: Per Rasmussen)

Herunder kan du se video fra stedet - optaget lørdag (foto: Per Rasmussen)

Herunder kan du se et interview, foretaget lørdag, med en efterforskningsleder på stedet (foto: Per Rasmussen)

Vidne til dødsbrand: Så en mand skrige på hjælp

Familiemedlem til brandofre: Det er så forfærdeligt

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter