Annonce:
Annonce:

Ekspert efter dansk aktion: Det farligste sted i verden

95 procent af verdens kidnapninger til søs foregår nu i Guineabugten, lyder det fra dansk ekspert

Uden FN-mandat er der problemer med at få pirater retsforfulgt i regionen.
Annonce:
Følg Krimi

Den danske fregat Esbern Snare var onsdag involveret i en ildkamp, som kostede fire pirater livet i Guineabugten.

Det fleste danskere forbinder nok piratbekæmpelse med FN-missionen ved Somalia i Østafrika, så hvorfor er en dansk fregat pludselig i kamp mod pirater i Vestafrika?

Ifølge en ekspert er der en god grund til, at flere europæiske lande - herunder Danmark - ser mod Guineabugten, hvor aggressive pirater er på fremmarch.

Alle angreb sker her
For mens det Caribiske Hav i 1700-tallet var centrum for verdens pirater, er Vestafrika i 2021 nu det farligste sted at sejle på verdenshavene.

Det forklarer Jessica Larsen, der er ekspert i pirateri ved Dansk Institut for Internationale Studier, til Ekstra Bladet:

- Guineabugten i Vestafrika er det nye hotspot for pirateri. Sidste år fandt 95 procent af alle kidnapninger til søs globalt set sted her.

Derfor er verdens øjne nu rettet mod netop Guineabugten, påpeger hun:

Annonce:

- Der er meget fokus fra regionen selv, men også internationalt fra USA og EU. Der mange aktører, som hjælper med kapacitetsopbygning, men også i stigende grad antipirateri-operationer - herunder Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Problemet med pirateri er flyttet fra den østafrikanske kyst til den vestafrikanske kyst. Foto. AP
Problemet med pirateri er flyttet fra den østafrikanske kyst til den vestafrikanske kyst. Foto. AP
 

Organiseret kriminalitet
Jessica Larsen forklarer videre, at de pirater, som huserer langs kysten i Vestafrika, stammer primært fra Niger-deltaet i Nigeria, hvorfra de planlægger deres operationer og så stikker til søs med ét enkelt motiv:

- Det er primært for økonomisk vinding. Tidligere har der været andre grupper, som havde politisk formål, men nu er det økonomisk drevet kriminalitet. Piraterne er ikke en ny gruppe, men de har skiftet modus fra primært olietyveri til gidseltagning

- De stjæler både olie, som de kan sælge på det sorte marked og kaprer skibe, hvor de kan tage gidsler for at få løsepenge. De er hurtigere på aftrækkeren i Vestafrika, hvor i Somalia kunne gidsler jo sidde i flere år. Her det også meget mindre beløb, de kræver.

Annonce:

Danmark kæmper
Det var Frømandskorpset, der onsdag i en selvforsvarsmission dræbte flere pirater i Guineabugten. Trods stort internationalt engagement i regionen, er Danmark sammen med Italien et af de eneste lande i verden, som aktivt tager kampen op mod piraterne.

- De fleste lande er der kun for såkaldt public diplomacy, hvor de går ind i havne og viser flaget og hjælper med træning og kapacitetsopbygning, men ikke så meget med pirateribekæmpelse, hvor man sætter Frømandskorpset ind, men det gør Danmark, siger eksperten.   

Modsat operationerne i 2010'erne ud for Somalia, foregår disse flådemissioner nemlig uden FN-mandat.

- Derfor er det mere op til individuelle stater at sende flådebidrag, og der er en del, som gør det. Blandt andet Frankrig, Italien, Portugal og Danmark. USA har også skibe der, slutter Jessica Larsen.

Torsdag skulle både statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen have været ombord på Esbern Snare for at vise støtte til de udsendte danske soldater, men ingen af dem var på skibet, da aktionen fandt sted

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: