Ekspert efter flystyrt: Underligt ikke at nævne terror

Et russisk passagerfly styrtede søndag eftermiddag ned nær Moskva. Årsagen til styrtet er stadig ukendt, men de russiske myndigheder har ikke nævnt terror, hvilket er helt bevidst ifølge ekspert

Flere internationale medier skriver, at denne overvågningsvideo viser flyet styrte ned

Lige nu gennemsøger russiske efterforskere snedyngerne på en mark uden for Moskva. De leder efter spor, der kan fortælle dem, hvorfor passagerflyet, der havde 71 personer ombord, i går styrtede ned kort tid efter, det var kommet i luften.

Det russiske katastrofeministerium har i udadtil sagt, at årsagen til styrtet kan være vejrforholdene, menneskelige eller tekniske fejl.

Men myndighederne har ikke nævnt terror som en mulig årsag, skriver BBC, og det undrer Flemming Splidsboel, der forsker i russisk indenrigs- og udenrigspolitik ved DIIS.

- Det er ret underligt at udelukke terror, når man ikke ved mere om omstændighederne, siger han til Ekstra Bladet.

Cirka 600 redningsfolk er sat på opgaven med at bjærge lig og vragrester. Foto: AP Krig & katastrofer Russisk flyulykke: Lig og vragdele spredt over kæmpe område

Har ikke brug for endnu en terrorhistorie
Ifølge Flemming Splidsboel er der dog gode grunde til, at de russiske myndigheder ville skjule det, hvis det skulle vise sig, at der var tale om terror.

- De russiske myndigheder har ikke brug for endnu en terrorhistorie lige nu.

- For det første er der præsidentvalg 18. marts, og terror er ikke en god historie for Putin. For det andet har russerne sagt, at de har vundet krigen i Syrien, og en terrorhandling mod Rusland ville tale imod det.

Siden 2015 er der yderligere to russiske fly, der er styrtet ned, hvoraf det ene blev betragtet som en terrorhandling begået af islamisk stat.

Foto: Ritzau Scanpix Krimi Russisk passagerfly styrtet ned: Tre udlændinge omkommet

Intet bør udelukkes
Allerede søndag - samme dag som styrtet, blev det fra det russiske katastrofeministerium meldt ud, at årsagen til styrtet enten er vejrforholdene, en menneskelig eller en teknisk fejl.

Ifølge Paul Harrison, der er formand for Ingeniørforeningens Flyvetekniske Selskab, bør man i sådan en efterforskning holde alle muligheder åbne.

- Der er ikke nogle teorier, der på nuværende tidspunkt er mere sandsynlige end andre, derfor bør man ikke udelukke noget, siger flyeksperten.

Rester af flyet er spredt over et stort område, hvilket ifølge flyekspert Paul Harrison tyder på, at flyet er gået i stykker i luften. FOTO: Ritzau Scanpix/Alexander Zemlianichenko
Rester af flyet er spredt over et stort område, hvilket ifølge flyekspert Paul Harrison tyder på, at flyet er gået i stykker i luften. FOTO: Ritzau Scanpix/Alexander Zemlianichenko

For få kritiske journalister
Om der er tale om en terrorhandling eller ej, finder offentligheden nok aldrig ud af, hvis de russiske myndigheder vælger at skjule det.

- Der er ikke så mange kritiske journalister i Rusland, som der burde være, derfor er der ikke nogen, der spørger myndighederne, hvorfor de ikke nævner terror, siger Flemming Splidsboel.

Ombord på flyet var 65 passager og seks besætningsmedlemmer. Alle er omkommet.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har igennem sin pressesekretær udtrykt, at han kondolerer dybt til alle pårørende.