Ekspert: - Jeg frygter, at der kommer flere likvideringer

- Jeg frygter, der kommer flere likvideringer i de næste dage, hvor Erdogan-støtter vil hævne sig på dem, der forsøgte at lave statskuppet, siger Tyrkiet-eksperten Deniz B. Serinci til Ekstra Bladet

30-årige Deniz B. Serinci har med sin dansk-kurdiske baggrund som journalist og forfatter stor indsigt i tyrkiske samfundsforhold. Han vurderer, at det mislykkede kupforsøg ender med at blive en fordel for præsident Erdogan, der nu kan slå endnu hårdere ned på sine modstandere og fortsætte sin gradvise islamisering af det tyrkiske samfund. Privatfoto
30-årige Deniz B. Serinci har med sin dansk-kurdiske baggrund som journalist og forfatter stor indsigt i tyrkiske samfundsforhold. Han vurderer, at det mislykkede kupforsøg ender med at blive en fordel for præsident Erdogan, der nu kan slå endnu hårdere ned på sine modstandere og fortsætte sin gradvise islamisering af det tyrkiske samfund. Privatfoto

Selv om der i løbet af lørdag tilsyneladende er kommet kontrol over situationen i Tyrkiet, så bør ingen læne sig tilbage og tro, at alt igen er i sin fineste orden i det store land ved porten til Mellemøsten. For nok har kræfter, der støtter den folkevalgte præsident Recep Erdogan fået styr på de dele af militæret, der forsøgte at kuppe sig til magten i aftes og i nat, men det er langt fra énsbetydende med, at de 75 millioner overvejende muslimske indbyggere kan føle sig sikre og trygge.

Det vurderer eksperten i tyrkiske anliggender, journalisten og forfatteren Deniz B. Serinci, over for Ekstra Bladet.

- Jeg frygter, at der kommer flere likvideringer i de næste dage, hvor Erdogan-støtter vil hævne sig på dem, der forsøgte at lave statskuppet. Tyrkiet har godt nok demokrati, men magtens tredeling (mellem parlament, politi og domstole) er ikke så vandtæt som her i Danmark, tilføjer Deniz B. Serinci, der i 2013 udgav bogen 'Tyrkiet - fra Atatürk til Erdogan'.

Her ses soldater skyde mod civile på Bosporusbroen i Istanbul. Video: Newzulu

- Deltagerne i det mislykkede militærkup får en rettergang, men jeg tvivler stærkt på, at den bliver fair og retfærdig. Erdogan har med kuppet fået endnu en undskyldning for at slå benhårdt ned på sine modstandere, mener Deniz B. Serinci, hvis søskende og forældre lige nu opholder sig tæt på hovedstaden Ankara. De er på ferie og er ikke kommet noget til i forbindelse med urolighederne, men de er ifølge Deniz B. Serinci foreløbig tvunget til at blive inden døre hos de slægtninge, de besøger.

- Kupmagerne fra militæret mener, at Erdogan har undergravet de sekulære principper med en islamisk dagsorden, hvor eksempelvis kysseri i metroen og alkohol fra klokken 22 til 06 skal forbydes, siger dansk-kurderen Deniz B. Serinci.

Afskaffede sharia-lov
Mindst 161 er blevet dræbt under kupforsøget og de efterfølgende uroligheder, mens knap1.500 er såret. De fleste ofre er fra de to største byer, Istanbul og Ankara. Men de dramatiske billeder har formentlig vakt større chok og rystelser uden for Tyrkiet end i landet, der blev dannet i 1923 som en sekulær nation, hvor stat og kirke skal være skarpt adskilt. Ved dannelsen afskaffede den afdøde landsfader Kemal Atatürk blandt andet sharia-lov og erstattede det arabiske alfabet med latinske bogstaver.

- Det er ikke mange måneder siden, at politikere tævede løs på hinanden i parlamentet i Ankara. Det er utænkeligt, at det kunne finde sted i Danmark. Samtidig skal man huske på, at der er sket noget lignende i Tyrkiet fire gange før. Militæret forsøgte også at kuppe sig til magten i 1961, 1971, 1980 og delvist i 1997. Tyrkiet har en voldsom historie, pointerer Deniz B. Serinci.

Det tyrkiske parlament blev medtaget efter kupforsøget: Privatvideo

Præsident Erdogan lovede lørdag, at der vil blive slået meget hårdt ned på kupmagerne, som ifølge præsidenten er en alliance mellem dele af militæret og den i USA boende eksil-tyrk, imamen Fethullah Gülen. Den 75-årige islamisk lærde arbejdede egentlig sammen med Erdogan, indtil de to ragede uklar i 2013. På det tidspunkt havde Erdogan og Gülen været enige om at ville omstyrte landets sekulære fundament - altså at rykke Tyrkiet væk fra sit oprindelige udgangspunkt og idégrundlag om, at stat og religion skulle være adskilt.

Gülen blev for populær
Konflikten mellem Erdogan og Gülen bunder i, at præsidenten nærede bekymring for, at Gülen med sine mange skoler nåede for bredt og overbevisende ud med sine budskaber til det tyrkiske folk. Da Erdogan og hans AKP-parti således ville lukke nogle af skolerne, blev flere af AKP-ministrene samtidig afsløret i massiv korruption. Afsløringerne skete angiveligt, fordi Gülen-bevægelsen havde mange sympatisører i politiet, men Erdogan reagerede ved at slå hårdt og brutalt ned på Gülen-sympatisørerne og afvise beskyldningerne om korruption.

- Selv om Gülen og Erdogan egentlig var enige om en gradvis og tiltagende islamisering af landet, så er det meget tænkeligt, at Gülen nu har alliéret sig med de sekulære kræfter i militæret, som vil beskytte princippet om, at stat og religion skal være adskilt. Kupkræfterne i militæret ser sig sig selv som republikkens vogter og som dem, der skal modarbejde, at Erdogan forbyder folk at kysse hinanden i metroen, siger Deniz B. Serinci.

Han vurderer, at årsagen til, at det er lykkedes Erdogan så hurtigt at få kontrol over kupmagerne, er, at præsidenten har mange støtter i militæret siddende på nøglepositioner. Lørdag var knap 3.000 militærfolk og kupmagere blevet anholdt.

- Kupmagerne har opnået det modsatte af, hvad de ville. Erdogan kommer styrket ud af det her, og han kan bruge kupforsøget til at knuse sine modstandere endnu mere, end han i forvejen har gjort.

Her ses militæret overgive efter kupsørsøget. Video: AP