Ekspert kritiserer politis Brasilien-smøl

Havde politiet på et tidligere tidspunkt bedt om at få Angelina Mathiesen udleveret, var man kommet hendes asylansøgning i forkøbet, og brasiliansk politi havde haft frie hænder til at pågribe hende, vurderer menneskerettighedsadvokat

Lisbeth Markussen og Angelina Mathiesen i et stort interview til Ekstra Bladet i Brasilien. (Redigering: Martin Ekelund)
Følg Krimi

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

To internationalt efterlyste danske kvinder opholder sig på andet og tredje år med deres i alt fem børn, som de har bortført, i Brasilien.

Som Ekstra Bladet torsdag har afsløret, har Københavns Politi givet fejlagtige oplysninger om, hvad de har gjort for at få den ene mor Angelina Mathiesen (44) og hendes to børn Aia (seks) og Leonardo (fire) hjem fra Brasilien.

Afsløring: Dansk politi sylter børnebortførelse

Hvad Midt- og Vestjyllands Politi, som efterforsker den anden danske kvinde, har foretaget sig for at få det sydamerikanske land til at udlevere Lisbeth Markussen og hendes tre børn Kristian, Johanne og Sigurd, ønsker efterforskeren ikke at fortælle til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ekstra Bladet fandt før påske Lisbeth Markussen (tv.) og Angelina Mathiesen i Belém i Brasilien. Foto: Ekstra Bladet
Ekstra Bladet fandt før påske Lisbeth Markussen (tv.) og Angelina Mathiesen i Belém i Brasilien. Foto: Ekstra Bladet
 

Lige nu står det imidlertid klart, at ingen af kvinderne lige nu bliver deporteret til Danmark, da begge har søgt asyl, fordi de finder deres menneskerettigheder i deres hjemland krænkede. Det har givet dem midlertidige opholds- og arbejdstilladelser, mens sagerne behandles.

Far til bortført fireårig: Politiet spilder vores tid

Sendrægtigt
De danske myndigheders behandling af bortførelsessagen imponerer ikke forsvars- og menneskerettighedsadvokat Poul Hauch Fenger:

– Som sagen er mig oplyst, er der ikke udvist rettidig omhu i forhold til at sikre de interesser, der er til grund for udleveringsbegæringen ved først på dette sene tidspunkt at udarbejde den, siger han.

– Det er sendrægtigt og i 11., hvis ikke 12. time. Sagen bliver vanskeliggjort af, at begæringen ikke er kommet tidligere, fortsætter Fenger med reference til, at kvinden i mellemtiden har søgt asyl.

Mødre med bortførte børn i Brasilien: Fædrene ser dem aldrig igen

Havde politiet på et tidligere tidspunkt bedt om at få Angelina Mathiesen udleveret, var man kommet hendes asylansøgning i forkøbet, og brasiliansk politi havde haft frie hænder til at pågribe hende.

– Nu skal der ske en formel prøvelse af asylansøgningen i Brasilien, og så kan man ikke bare udlevere hende – var begæringen kommet før, havde der været en chance for hurtig udlevering.

Artiklen fortsætter under billedet...

 

Selvtægt
Fenger finder det påfaldende, at kvinderne har valgt at søge asyl i netop Brasilien:

– Der er tale om selvtægt fuldstændig klart og tydeligt fra de her to kvinders side. De respekterer ikke dansk lovgivning og vælger derfor at rejse til et land, hvor udleveringsaftaler med Danmark ikke er gældende eller ikke er effektive, sagde advokaten i april til Ekstra Bladet.

Han vurderer langtfra, at Brasilien giver bedre beskyttelse af menneskerettigheder i Brasilien end i Danmark.

- Tværtimod. Normalt plejer det at være sådan, at latinamerikanere søger asyl i Danmark. Det er sjældent, man ser europæere søge asyl i Sydamerika.

Ekstra Bladet fandt dem: Danske kvinder på flugt med fem børn i Brasilien

Køber tid
Ifølge Poul Hauch Fenger har kvinderne ret til at få prøvet deres sag i det land, de befinder sig i.

– De to kvinder køber tid på denne måde, gentager menneskerettighedsadvokaten, som allerede i april fastslog, at Danmark havde travlt, hvis børnene skal tilbage til Danmark

– Det kan man godt sige, lød det.

Mens arbejdet på at få udleveret danskerne pågår, venter tre fædre, Vladimir Valiant, Peter Lawaetz og Vladimir Valiant på at gense deres børn.

Artiklen fortsætter under billedet...

I dette vandland nær byen Belém mødte Ekstra Bladet før påske de flygtede kvinder og deres børn. Foto: Carsten Norton
I dette vandland nær byen Belém mødte Ekstra Bladet før påske de flygtede kvinder og deres børn. Foto: Carsten Norton

Politi: Vi overvejer, hvornår vi beder om udlevering

Ekstra Bladet har bedt lederen af Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, Jens Møller, om at forklare den sene udleveringsbegæring af Angelina Mathiesen.

– Dansk politi har gentagne gange fortalt os, at man for længst har begæret Angelina Mathiesen og børnene udleveret til Danmark. Hvordan hænger det sammen med, at udleveringsbegæringen er dateret 3. maj 2017? 

’Jeg skal beklage, hvis I har fået opfattelse af, at vi har givet udtryk for, hvornår en udleveringsbegæring er afsendt. Det ønsker vi ikke at udtale os om i en verserende efterforskning og således heller ikke i denne sag. Generelt kan jeg sige, at i sager, hvor vi samarbejder med udenlandske myndigheder, overvejer vi normalt, hvornår vi sender en udleveringsbegæring’, lyder det i et skriftligt svar.

Kan ikke arbejde i fremmede lande
– I hvilket omfang har dansk politi været til stede i Brasilien i forbindelse med eftersøgningen af Angelina Mathiesen og Lisbeth Markussen og deres i alt fem børn?

’Dette vil vi ikke udtale os om, idet sagen stadig er verserende. Generelt kan det siges, at dansk politi jf. internationale regler IKKE har mulighed for selvstændigt at arbejde i fremmede lande. I sager, hvor vi samarbejder med udenlandske politimyndigheder, sker arbejdet som udgangspunkt ved anmodninger til de respektive lande, der selv gennemfører det politioperative arbejde i eget land.’

Ingen indflydelse på sagen
Selv om Vladimir Valiant har fået at vide, at politiet alligevel ikke vil afholde omkostninger til oversættelse af diverse dokumenter, som skal sendes til Brasilien, lyder det fra Jens Møller, at det som udgangspunkt ikke vil ’være noget problem at afholde udgifter til oversættelse af de dokumenter som de involverede myndigheder finder nødvendige for at belyse sagen’.

Vicepolitiinspektøren finder den hyppige udskiftning af sagsbehandlere i Vladimir Valiant og Peter Lawaetzs sager uheldig, men hævder, at det bl.a. bunder i, at man vil sikre den nødvendige faglige ekspertise. 

’Jeg kan se det ærgerlige i dette for de involverede personer, men vil forsikre, at det ingen indflydelse har på selve sagens behandling’.

Sådan fandt vi dem

Ekstra Bladet var gennem flere uger gennem krypterede forbindelser i dialog med kilder tæt på Angelina Mathiesen og Lisbeth Markussen.

Via kilderne lykkedes det at lave en lokal aftale i Brasilien. I byen Belém mødtes Ekstra Bladets udsendte før påske med en lokal chauffør, der kørte til en hemmelig adresse, hvor interview med kvinderne fandt sted.

Det blev aftalt, at de i alt fem børn ikke skulle filmes eller medvirke.

Ekstra Bladet betalte den lokale chauffør for transport efter almindelig brasiliansk takst. Der har ikke været penge mellem Angelina Mathiesen, Lisbeth Markussen og Ekstra Bladet.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller mail til 1224@eb.dk.

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.