Ekspert om gidseltager: Ensomme ulve er svære at finde

Folk, der udøver terror på egen hånd, kræver en særlig indsats at finde, mener svensk terrorekspert

Det er meget svært at dæmme op for de såkaldte ensomme ulve - personer der for eksempel udøver terrorhandlinger på egen hånd - før det er for sent.

Det fortæller den svenske terrorekspert, Magnus Ranstorp, efter at den iranske Man Haron Monis mandag tog en gruppe gidsler på en café i Sydney.

- For bare en måned siden var jeg til en konference, hvor alle talte om disse ensomme ulve. De er meget svære at dæmme op for, da de jo ikke er organiserede med større terrorgrupper, siger Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm.

Det samme var tilfældet med Man Haron Monis, som alene stod bag gidseltagningen i Sydney.

Skal man forsøge at fange disse personer, inden skaden sker, bliver man derfor nødt til at arbejde sig helt ind under huden på dem, mener Magnus Ranstorp.

- Til gengæld er det vigtigt at prøve at få fortrolighed med disse personers omgivelser som familie eller venner i stedet for.

- Omkring 60 procent af disse ensomme ulve bekender nemlig sine planer til folk i omgangskredsen, så det er vigtigt at skabe en troværdighed med disse personer, siger han.

Magnus Ranstorp vil heller ikke afvise, at lignende episoder kan ske i Danmark.

- Vi så jo episoden med Lors Doukaev (tjetjensk-belgisk statsborger, der tilbage i 2010 havde planer om at bombe Jyllands-Posten red). Ham havde man rigtig svært ved både at identificere og finde frem til, inden episoden på Hotel Jørgensen skete.

- Så det kan ske i Danmark, og det vigtigste er, at man fra politiets side handler hurtigt, når man har en mistanke om sådanne personer, siger Magnus Ranstorp.

Efter 16 timers gidseltagning stormede politiet caféen, og mandag aften meddeler australsk politi, at gerningsmanden Man Haron Monis blev dræbt under aktionen. Samtidig blev to civile også dræbt.