Eksperter advarer mod at gøre 'uagtsom' voldtægt strafbart

Hvis man kriminaliserer uagtsom voldtægt, risikerer man lavere straffe til gerningsmændene, advarer eksperter

På baggrund af en kontroversiel sag fra Roskilde Byret, hvor tre unge mænd i sidste uge blev frifundet for anklager om voldtægt af en 17-årig beruset pige, er der fra flere sider blevet rejst krav om en lovændring, så man fremover i de danske retssale kan dømme for såkaldt uagtsom voldtægt.

Men nu går en række af landets profilerede juraeksperter samt dommerforeningens formand, Mikael Sjöberg, i rette med dem, der mener, at en indførelse af uagtsom voldtægt i straffeloven skulle være løsningen på de i manges øjne kontroversielle og uforståelige domme i voldtægtssager.

Det skriver Berlingske torsdag.

Kriminaliserer man voldtægt i uagtsom form, vil problemerne med at føre bevis fortsat være de samme i sager, hvor det ofte er ord mod ord, mener Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet (KU).

Desuden vil der være en stor risiko for, at gerningsmanden faktisk slipper billigere, vurderer han.

- Der vil være en risiko for, at tilfælde, der ellers ville blive bedømt strengt som forsætlig voldtægt, i stedet ville blive takseret efter en lempeligere målestok, hvilket alt andet lige vil være i modstrid med intentionerne bag en lovændring, siger Jørn Vestergaard til Berlingske.

I dag kræver en dom for voldtægt, at anklagemyndigheden evner at bevise, at gerningsmanden havde til hensigt at voldtage, altså havde såkaldt forsæt.

Men det viser sig gerne at være svært at bevise i voldtægtssager, hvor gerningsmand og offer ofte kender hinanden og efterfølgende har modstridende fortællinger om forløbet.