Eksperter i chok over skandaleaflytninger

Juraprofessorer er målløs over bagmandspolitiets systematiske aflytning af klientsamtaler i straffesagen mod Britta Nielsens børn. Sagen kan i yderste konsekvens falde til jorden, lyder det fra professor i strafferet Jørn Vestergaard

Eksperter i chok over skandaleaflytninger

Nadia Samina Hayat (tv.) og Karina Jamilla Hayat (th.) sidder i disse dage på anklagebænken ved Retten i Glostrup, hvor de sammen med deres bror er tiltalt for samlet set at have modtaget mere end 50 millioner kroner fra Britta Nielsens svindel. Video: Tariq Mikkel Khan, Mogens Flindt, Torbjörn Selander, Ridehesten, Kanal 5/Discovery Networks Danmark. Redigering: Signe Skov

- Det er en grov overtrædelse af de regler, der er.

Sådan lyder konklusionen fra juraprofessor Eva Smith, efter Ekstra Bladet har forelagt hende de offentligt kendte detaljer om Bagmandspolitiets ulovlige og systematiske aflytning af samtaler mellem Britta Nielsens børn og deres forsvarsadvokater.

Britta Nielsens tre børn sidder i disse uger på anklagebænken i Retten i Glostrup, hvor de er tiltalt for at have modtaget mere end 52 millioner kroner fra deres svindeldømte mor.

- Det er meget vigtigt, at klienten og forsvareren kan tale med hinanden, uden at der er vidner til det. Det er vigtigt, at der er et komplet tillidsforhold, hvor man ikke risikerer, at nogen lytter med. Ellers kan forsvareren ikke lave et fornuftigt forsvar for sin klient, forklarer juraprofessor Eva Smith.

Ved du noget?

Skriv en mail direkte til skribenten bag her. Eller send en besked til 29411313 via den krypterede tjeneste Signal.


Basal viden
Tirsdag kunne Ekstra Bladet fortælle, hvordan klientsamtaler mellem forsvarsadvokaterne, Britta Nielsens to døtre samt den ene datters mand, Kian Omid Mirzada, systematisk er blevet aflyttet og efterfølgende gemt i Rigspolitiets aflytningssystem.

I et enkelt dokumenterbart tilfælde har efterforskere fra SØIK lyttet til en større del af en klientsamtale, som de efterfølgende har nedskrevet et resumé af.

Ifølge professor Eva Smith burde det være helt basal viden for efterforskerne i SØIK, at den praksis er i strid med retsplejeloven.

- Det burde være en selvfølge, at efterforskerne i SØIK kender reglerne for aflytning af klientsamtaler. Det burde stå på side et i politihåndbogen.

Nye ulovlige aflytninger afsløret: SØIK anmeldt til DUP

Professor: Kan bringe sagen i fare
Ifølge professor i strafferet fra Københavns Universitet Jørn Vestergaard kan aflytningsskandalen få store konsekvenser for den verserende straffesag mod Britta Nielsens børn.

- Betydningen for sagerne mod de aflyttede vil bl.a. afhænge af, hvad det er for oplysninger, politi og anklagemyndighed kan have fået kendskab til. Det kan jo tænkes, at fejlen slet ikke har betydning for bevisførelsen. I modsat fald kan hele sagen måske falde til jorden, lyder vurderingen fra professor Jørn Vestergaard.

Optagelserne af de ulovlige samtaler blev kendt for offentligheden, efter anklagemyndigheden ved en fejl trak optagelserne ud af Rigspolitiets Telecenter og overleverede aflytningerne til forsvarsadvokaterne, i forbindelse med at lovligt optagede aflytninger blev udleveret til advokaterne.

Regler skåret ud i pap
Efterfølgende har forsvarsadvokaterne sendt en række spørgsmål til SØIK, der i flere omgange har sendt skrivelser med svar til forsvarsadvokaterne. Fredag kom den seneste redegørelse af forløbet.

Her oplyser SØIK, at man har skåret reglerne ud i pap for sine ansatte.

'(...) på baggrund af hændelserne vil indskærpe retningslinjerne i forhold til aflytning og sletning af klientsamtaler over for efterforskerne i SØIK.'

- Det er utroligt, at det skulle være nødvendigt at indskærpe det. Det undrer mig meget, siger Eva Smith.

SØIK's redegørelse har fået forsvarsadvokaterne til at indbringe sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der nu skal undersøge sagen.

Britta Nielsen skal flyttes til sikkert fængsel

SØIK: Anklagerne vidste intet
Ekstra Bladet har været i kontakt med SØIK, der ikke ønsker at kommentere sagen yderligere, før man har svaret forsvarsadvokaterne.

I redegørelsen forsikrer SØIK, at 'klientsamtalerne ikke er indgået i sagens akter', at 'anklagerne i sagen ikke har haft adgang til samtalerne i aflytningssystemet', og at 'de mødende anklagere (...) ikke har haft kendskab til oplysninger stammende fra klientsamtaler'.

SØIK har tidligere oplyst til Ekstra Bladet, at forsvarerne kun har fået adgang til aflytningerne fra Rigspolitiets aflytningssystem, fordi forsvarerne har efterspurgt materialet.

Sådan har sagen udviklet sig

Sådan har sagen udviklet sig

Under retsmødet 1. maj i straffesagen mod Britta Nielsens børn, oplyser forsvarsadvokat Peter Secher at han og de øvrige forsvarsadvokater i forbindelse med sagsmaterialet har modtaget et uoplyst antal aflytninger af klientsamtaler mellem forsvarsadvokaterne og Britta Nielsens børn.

De gemte aflytningssamtaler er i direkte strid med bestemmelser i retsplejeloven der indebærer, at politiet aldrig må aflytte mistænkes kommunikation med deres forsvarsadvokater i en straffesag og straks skal slette sådanne optagelser, hvis de kommer politiet i hænde.

Fremkomsten af de ulovligt gemte aflytninger får samme dag Peter Secher til at udbede sig en redegørelse fra anklagemyndigheden, for at bringe lys over, hvad der er sket.

Omkring 25. maj modtager Peter Secher og hans forsvarskollegaer en foreløbig redegørelse af forløbet. I den foreløbige redegørelse kalder SØIK aflytningerne for en 'beklageligfejl'.

Desuden sandsynliggøres det i redegørelsen at fejlen er sket i kommunikationen mellem SØIK og Rigspolititets Telecenter.

Peter Secher er langt fra tilfreds med den foreløbige redegørelse og sender en række uddybende spørgsmål til SØIK. Blandt andet vil han vide, hvad det betyder, når SØIK skriver, at de er ved at undersøge, om 'der er sket korrekt sletning af klientaktiviteter i forhold til andre personer i sagskomplekset.'

Fredag den 29. maj modtager forsvarsadvokaterne den endelige redegørelse fra SØIK. Her kommer det frem, at efterforskere i mindst et tilfælde har lyttet så meget til en klientsamtale, at han efterfølgende har kunne skrive en opsummering, som vedkommende har lagret i Rigspolitiets aflytningssystemer. Samtidig kommer det frem, at det ikke kun er samtaler mellem Britta Nielsens børn og deres advokater, der er blevet aflyttet.

Det samme er tilfældet for samtaler mellem Britta Nielsens ældste datters mand Kian Omid Mirzada og Kians forsvarsadvokat Andro Vrlic.

Redegørelsen udløser en ny byge af spørgsmål til SØIK, mens Peter Secher går et skridt videre og beder Den Uafhængige Politiklagemyndighed om at undersøge sagen.