Eksperts teori: Derfor gik gymnasielærer amok med kniv

Den 48-årige gymnasielærer, der er sigtet for at dræbe en tilfældig 24-årig kvinde, har villet forsvare sig mod vrangforestillinger, vurderer psykiater

En 24-årig kvinde blev tirsdag formiddag stukket ihjel i en baggård i Odense af en psykisk syg mand. (Foto: Ole Frederiksen)

En 24-årig kvinde blev på tragisk vis et helt tilfældigt offer for en psykisk syg mand tirsdag formiddag i Odense.

I grundlovsforhøret mod den 48-årige gymnasielærer, der har erkendt drabet, kom det frem, at han siden 2003 har været diagnosticeret med paranoid psykose, og han forklarede i retten, at han 'følte sig chikaneret' af den 24-årige.

Ifølge retspsykiater Henrik Day Poulsen er det helt typisk for mennesker med paranoid psykose, at de er overbevist om at der er nogen, der er ude efter dem.

- Man oplever sig forfulgt og chikaneret af andre, uden at det rent faktisk finder sted. Det er det, vi kalder, at man har vrangforestillinger med paranoidt indhold, siger han til Ekstra Bladet.

Vil forsvare sig
Det kan derfor også være helt tilfældigt, hvem omdrejningspunktet er for vrangforestillingerne.

- Det kan både være folk man kender eller helt tilfældige mennesker, som man oplever er efter en, chikanerer en eller ligefrem vil slå en ihjel, siger Henrik Day Poulsen.

Han fortæller, at det i nogle tilfælde, eksempelvis ved manglende medicinering, kan ende med voldsomme konsekvenser for den paranoide.

- Helt logisk forsøger de så at forsvare sig. Hvis der er nogen, der er efter dig, vil du jo også forsvare dig så godt som muligt, og det kan de nogen gange gøre ved at begå personfarlig kriminalitet, siger han.

Mener ikke selv, han er syg
Han forklarer, at det blandt andet er ubalance i mængden af stoffet dopamin i hjernen, der kan resultere i paranoid psykose, og behandlingen er derfor medicin, der regulerer i mængden af dopamin.

- Et kendt problem i psykiatrien er, at patienterne ikke selv ønsker at tage deres medicin. Og et symptom for mange med psykoser er, at de ikke selv mener, de er syge. For folk med paranoide psykoser er denne her paranoide verden så virkelig, at de meget ofte vil sige, at der ikke er nogen tvivl om, at der er nogen efter dem, så de behøver ikke noget medicin, siger Henrik Day Poulsen.

I den aktuelle sag har den drabssigtede dog selv oplyst, at han har taget sin medicin, som han skulle, og at han også har taget den på drabsdagen.

Skal leve med forbrydelsen
Selv om den 48-årige i de seneste år selv har kunnet styre, hvornår han har taget sin medicin, vil han i forbindelse med varetægtsfængslingen og evt. en efterfølgende dom efter al sandsynlighed blive underlagt skærpet behandling.

Selv om gerningsmanden på nuværende tidspunkt ikke har givet udtryk for fortrydelse over sin forbrydelse, vil det komme i forbindelse med en eventuel behandling, vurderer Henrik Day Poulsen.

- Sådan en sag som denne er meget ulykkelig. Selvfølgelig er det ulykkeligt for ofret og hendes pårørende, men det er også ulykkeligt for den syge. For hvis han bliver behandlet, hvilket han nok gør nu, vil han skulle leve med, at han har slået et andet menneske ihjel, når han kommer tilbage til den virkelighed, du og jeg lever i, siger han.

- Her skal han leve med, at drabet måske kunne være blevet undgået, hvis han havde modtaget den rette behandling, siger Henrik Day Poulsen.

Den 48-årige gymnasielærer, der de seneste måneder har været sygemeldt fra sit arbejde, blev i forbindelse med grundlovsforhøret varetægtsfængslet frem til 22. juli i surrogat på en psykiatrisk afdeling.