Ekstrem sikkerhed omkring TV2-dokumentar: Muldvarpe har forladt Danmark

Den mand og kvinde, der som et fiktivt par er gået undercover i 'Moskeerne bag sløret', er omgærdet af yderst omfattende hemmelighedskræmmeri

Hemmelighedskræmmeriet om to undercoverjournalister, der infiltrerede Grimhøjmoskeeen er massiv. (Foto: Pressebillede/TV2)
Hemmelighedskræmmeriet om to undercoverjournalister, der infiltrerede Grimhøjmoskeeen er massiv. (Foto: Pressebillede/TV2)

TV2's dokumentarserie 'Moskeerne bag sløret' har ramt som et kraftigt jordskælv ned i den politiske debat, hvor politikerne nærmest træder hinanden over tæerne for at fordømme den omstridte Grimhøjmoské på Grimhøjvej i Aarhus.

I dokumentaren er en mand og kvinde nemlig gået undercover som et fiktivt par og afslører blandt andet, at imamen Abu Bilal under en studiegruppe fortæller, at det er i orden 'at slå børn på en opdragende måde'.

Det har dog ikke været uden konsekvenser for de to muldvarpe at afdække de kritisable forhold gennem tre måneder i miljøet.

Nye optagelser fra Grimhøj: Slå børn der ikke beder til gud

DF'er: Lussinger til børn er ok - bare ikke i Grimhøj

Programchef på TV2, Thomas Breinholt, fortæller til Ekstra Bladet, at de ikke længere er i Danmark.

- Jeg kan faktisk ikke sige så meget om de to personer af hensyn til deres sikkerhed. Det, vi har gjort for starten af, er, at vi har taget deres sikkerhed meget alvorligt, og derfor udtaler vi os faktisk ikke om dem, siger Thomas Breinholt til Ekstra Bladet.

- Er det nogle, der har erfaring med at være undercover i ekstreme miljøer?

Det er faktisk en proces, jeg heller ikke vil gå ind i. Det har været en længere proces, som jeg ikke kan løfte sløret for. Vi vil sige så lidt om dem som muligt, siger programchefen, der heller ikke vil udtale sig om, hvor man har fundet personerne.

- Hvis I mener, at der har været en så stor sikkerhedsrisiko, har I så haft PET med inde over før, under eller efter optagelserne?

- Det vil jeg heller ikke udtale mig om. Alle de her sikkerhedsspørgsmål er vi ikke udtaler os om, siger han og fortæller, at han heller ikke kan fortælle, om man i TV2 stadig er i kontakt med de pågældende muldvarpe.

- Du nævner denne her sikkerhedsrisiko gang på gang. Hvorfor tror du, at den er så stor?

- Det er klart, at når man laver et projekt, hvor man sender en muldvarp ind i et miljø, så er man nødt til at tænke på sikkerhed og tage det meget alvorligt, siger programchefen.

- I går meget langt her. Der har jo været masser af undercoverjournalister og 'muldvarpe' i  tidens løb, som ikke har været anonymiseret efterfølgende?

- Vi har valgt en meget høj sikkerhedsparathed. Det er svært at svare på, hvad den reelle risiko er, men vi har gjort os meget umage for alle tilfældes skyld, siger Thomas Breinholt

- Hvor mange på TV2 kender deres identitet?

- Ingen kommentarer.

- Men når I har så høj en 'sikkerhedsparathed', er det vel ikke navne, I sender ud i TV2's nyhedsbrev til alle medarbejderne?

- Nej, griner han.

Nye optagelser fra Grimhøj: Slå børn der ikke beder til gud

Selv om Thomas Breinholt lukker helt i omkring sine to medarbejdere, vil han til gengæld gerne fortælle om, hvorfor man har valgt at bruge skjult kamera i programmet, hvor man blandt andet afdækker, at Grimhøjmoskeen i Aarhus taler med to tunger. De fortæller udadtil, at de går ind for danske værdier, men programmet viser blandt andet, at man prædiker at utro kvinder skal stenes til døden.

- Vi mener, at emnet i den grad har en høj samfundsmæssig relevans. Man bruger skjult kamera for at undersøge, om det der bliver sagt, også er det, som der bliver gjort. Det er lige præcis det, som vi har gjort her, og det har vi kun kunne afdække med skjult kamera, siger han og fortsætter:

- Afsættet, for det her, er, at vi har kilder som sidder på krisecentre og blandt kritiske muslimer, som har gjort op med deres miljø, som siger, at der er en religiøs og social kontrol, som springer ud fra de her moskeer.

Her konfronteres formanden for Grimhøj-moskéen (Video: Anita Graversen)

Politiet går ind i sagen om Grimhøjmoskeen

DF: Grimhøjmoskeen skal forbydes!

Naser Khader: Nu skal Grimhøjmoskéen lukke

Medie: Grimhøj-imam underviser muslimer om stening og pisk

Grimhøj Moské igen i skudlinien: Alt fra Allah er godt

Læs eller genlæs debatten med den 31-årige afghaner og debattør Khaterah Parwani:

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.