El Chapo skal udleveres til USA

Narkobaronen har i længere tid ønsket at blive udleveret til USA, da han ifølge AP mener, at han bliver tortureret i det mexicanske fængsel

Det er flere gange lykkedes 'El Chapo' at flygte fra de berygtede, mexikanske fængsler. Men i januar fangede politiet ham (Foto: AP).
Det er flere gange lykkedes 'El Chapo' at flygte fra de berygtede, mexikanske fængsler. Men i januar fangede politiet ham (Foto: AP).

Nu er det afgjort.

Den mexicanske udenrigsminister har netop godkendt, at den berygtede leder af Sinaloa-kartellet Joaquin 'El Chapo' Guzman skal udleveres til retsforfølgelse i USA.

Det skriver flere internationale medier, heriblandt The Guardian.

Ifølge det mexicanske udenrigsministerium vil narkobaronens sag køre i Texas og Californien. Parterne kan dog stadig nå at anke dommen, og derfor kan de tage uger eller måneder, før 'El Chapo' bliver sendt til USA.

'El Chapo' blev første gang arresteret i 1993 (Foto: AP).
'El Chapo' blev første gang arresteret i 1993 (Foto: AP).

Guzman mistænkes blandt andet for narkosmugling, pengevask og mord, og myndighederne i Chicago, New York, Miami og San Diego er klar til at udarbejde et tiltaleskrift.

Domstol: El Chapo kan udleveres til USA

Ville ud af Mexico

Som leder af det internationale Sinaloa-kartel, har Joaqin 'El Chapo' Guzman i mange år stået bag massive narkosmuglinger over den amerikanske grænse. De amerikanske myndigheder har derfor i lang tid kæmpet for at få ham udleveret, men i første omgang forhindrede 'El Chapo's forsvarsadvokat, at hans klient skulle til USA.

Men ifølge AP ændrede narkobaronen mening undervejs. Forsvarsadvokaten oplyste nemlig efterfølgende, at Guzman var villig til at samarbejde med de amerikanske myndigheder.

- Han har nået grænsen. Han handler i desperation, sagde advokaten til Radio Formula.

Narkobarons datter: El Chapo blev smuglet til USA

Med en udlevering til USA, håbede 'El Chapo', at han kunne indgå en aftale med det amerikanske retssystem om en mildere straf, og at han kunne blive indsat i et fængsel med et middelniveau af sikkerhed.

I et dokument, som nyhedsbureauet AP har fået adgang til, fremgår det, at 'El Chapo' følte, at han blev tortureret.

- Jeg føler mig som en søvngænger. Mit hoved og mine ører gør altid ondt, og jeg har det i det hele taget dårligt, siger han i dokumentet.

Træt af mexicansk fængsel: Nu vil El Chapo udleveres til USA

Indtil nu har den mexicanske narkobaron dog ikke mødt medfølelse fra landets myndigheder.

- Skal nogen, der to gange er flygtet fra et højrisiko-fængsel, ikke være genstand for særlige omstændigheder? Det fornuftige svar er ja, har Renato Sales, der står i spidsen for landets nationale sikkerhed, tidligere sagt ifølge AP.