Elisabeths ekskæreste til politimand: 'Jeg har kvalt hende'

Dræbt kvindes nu tiltalte ekskæreste hviskede før dramatisk anholdelse i 2019 til indsatsleder, at han havde dræbt Elisabeth Vibe og sat ild til sin landejendom

Politiet har arbejdede på landejendommen, hvor Elisabeth Vibe blev fundet, i mange timer. Video: Per Rasmussen

I minutterne før en senere drabstiltalt gårdejer fra Møn blev skudt af en betjent søndag 10. marts sidste år erkendte han åbenlyst at have dræbt ekskæresten Elisabeth Vibe og sat ild til sin landejendom ved landsbyen Hårbølle.

Det oplyste politiassistent Brian Lindsten, da han i går stillede op som vidne i Retten i Nykøbing Falster i drabssagen mod den nu 59-årige mand.

Den dramatiske forårsdag i 2019 var han som indsatsleder en af de første på gerningsstedet, og han forsøgte efter fundet af den 50-årige kvindes forkullede lig på gårdspladsen og før gårdejerens anholdelse at tale den bevæbnede mand til ro.

Den afdøde kunstmaler og plejehjems-medarbejder Elisabeth Vibe. Foto: Privatfoto
Den afdøde kunstmaler og plejehjems-medarbejder Elisabeth Vibe. Foto: Privatfoto
 

Luftgevær på maven
Gårdejeren lå i stuehusets soveværelse og havde et luftgevær på maven, som han angiveligt forsøgte at 'vende mod sig selv' og som han tidligere havde affyret mod sig selv i et forgæves forsøg på at begå selvmord.

Hans hoved var blodigt, og han talte og stønnede ifølge Brian Lindsten med lav stemme.

Politimanden befandt sig udenfor et vindue til soveværelset, mens kolleger fra den skarpt udstyrede Romeo-patrulje var på vej ind til den tydeligt desperate mand.

Drab og usømmelig omgang med lig

Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi's anklageskrift i Møn-drabssagen fastslår, at den nu 59-årige mand er tiltalt for at have kvalt Elisabeth Vibe 'antageligt ved omsnøring af halsen' i tidsrummet mellem klokken 11.50 og 18.25 søndag 10. marts 2019.

Han skal derefter have sat ild til hendes lig ved hjælp af brændbar væske.

Liget blev efterladt forkullet foran en indgangsdør på hans landejendoms gårdsplads. Det har i sig selv udløst en tiltale for usømmelig omgang med lig.

Manden blev efter sin anholdelse tæt på gerningsstedet samme aften indlagt på Rigshospitalets intensiv-afdeling.

Her skal han ifølge anklageskriftet i sagen have spyttet to politibetjente i ansigterne. Det var deres opgave at holde vagt, så den åbenlyst uligevægtige og medicinerede arrestant ikke bragte sig selv eller andre i fare.

Søren Ravn-Nielsen, efterforskningsleder i Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi, oplyste efter drabet, at Elisabeth Vibes eks-kæreste mentalt og fysisk var i en så dårlig tilstand, at det først var muligt at fremstille ham i grundlovsforhør i den efterfølgende weekend.

På et tidspunkt spurgte Brian Lindsten, mens flere kolleger hørte på og han højt gentog de svar, gårdejeren gav:

- Har du skudt Elisabeth?

- Nej, svarede gårdejeren, der i hele forløbet har nægtet sig skyldig i drab og usømmelig omgang med lig.

- Har du slået hende ihjel?

- Ja, jeg har kvalt hende, lød svaret, hvorefter manden også tilstod at have 'sat ild til huset'. På det tidspunkt vidste indsatslederen ikke, hvad der var den reelle dødsårsag i forbindelse med drabet på Elisabeth Vibe.

Affyrede skud
Kort efter ordvekslingen følte mindst en politimand sig tilsyneladende nødsaget til at affyre skud mod gårdejeren, før politiet kunne skride til anholdelse.

Den del af anholdelses-aktionen og drabssagen er blevet efterforsket særskilt af Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Det er uklart, hvilke kvæstelser gårdejeren pådrog sig i den forbindelse. Sagen er endnu ikke færdigbehandlet af Rigsadvokaten.

Politimanden opfattede i situationen manden som 'afkræftet, men ikke fraværende'.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Fandt rester af reb om Elisabeths hals

Politifolk rykkede talstærkt til den afsides beliggende landejendom på Møn i forbindelse med drabssagen i marts 2019. Foto: Per Rasmussen
Politifolk rykkede talstærkt til den afsides beliggende landejendom på Møn i forbindelse med drabssagen i marts 2019. Foto: Per Rasmussen
 

Politifolk fandt efter Elisabeth Vibes død de forkullede kropsrester af den 50-årige kunstmaler og plejehjems-medabejder i et hjørne af hendes ekskærestes gårdsplads.

Hun var ifølge anklageskriftet mod ekskæresten før afbrændingen blevet dræbt ved 'omsnøring af halsen'. Det kom der i går flere nye detaljer frem om, da anklager Siw Olsen læste op af findesteds-undersøgelsen og obduktionsrapporten.

De viser, at der blev fundet 'rester af et muligt snoet reb' omkring den afdødes hals, brud på venstre side af tungebenet samt spor af blodudtrædninger på begge sider af halsmuskulaturen.

Elisabeth Vibes lig var stærkt beskadiget efter at der efter hendes død var sat ild til det ved hjælp af brændbar væske. Hun lå på ryggen, og 91 procent af hendes krop var angiveligt stærkt beskadiget af flammer, varme og røg.

Det var ikke muligt at bestemme ligets køn, og der måtte tand-undersøgelser til for at identificere hende.

Elisabeth Vibe er af sin voksne datter blevet beskrevet som en livsglad kvinde. I Retten i Nykøbing Falster giver den 50-årige kvindes drabstiltalte ekskæreste nu for første gang offentligt sin udlægning af, hvad der skete i dagene og timerne frem mod kunstmaleren og plejehjems-medarbejderens brutale død i marts 2019. Foto: Privatfoto Krimi Drama efter drab på Elisabeth: Ekskæreste stak og skød sig selv

Elisabeth Vibe blev ifølge politiets efterforskning dræbt ved kvælning på sin eks-kærestes landejendom på Møn i marts 2019. Nu åbner hendes datter for første gang op for sit syn på moren og den brutale drabssag. Privatfoto Krimi Lig brændt i grum drabssag: Elisabeth kvalt efter brud med kæreste