Én mand nedlagde farlig flugtfange

Værktøjskasse og peberbøsser blev brugt til fangeflugt, som sluttede da David Sweat mødte betjent Cook to km. fra grænsen

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Nye oplysninger blev søndag aften frigivet af myndighederne i New York, efter den 22 dages intense jagt på de to flugtfanger Richard Matt og David Sweat endelig blev afsluttet.

For Richard Matt endte flugten fra Clinton Correctional Facility fredag, hvor han blev skudt og dræbt, da han blev spottet af politiet i et tæt bevokset område tæt på den canadiske grænse.

Søndag kom turen så til hans kompagnon, 35-årige David Sweat, der nu er indlagt på hospitalet. Knap 2,4 kilometer fra den canadiske grænse løb heldet ud for den dømte morder, da han utilsigtet stødte ind betjent Jay Cook.

Cook var alene på patrulje, da han midt på dagen opdagede en mand i løb langs vejen. Han henvendte sig flere gange til manden, som ikke reagerede, og først til sidst, da han vendte sig om som for at signalere, hvad Cook ville, blev Sweat genkendt.

- Sweat satte i løb og Cook forfulgte ham til fods men kunne ikke indhente ham. Da han opdagede, at Sweat var meget tæt på et tæt bevokset område, hvor han hurtigt kunne forsvinde igen, trak betjent Cook sin pistol og affyrede to skud. Jeg har fortalt ham, at han i aften kan fortælle sine døtre, at han er en helt, lød det fra New Yorks guvernør Andrew Cuomo søndag aften lokal tid under en pressekonference.

 

Fandt værktøjskasse bag cellemur
David Sweat har sammen med Richard Matt været på flugt i 22 dage fra det topsikrede fængsel. Myndighederne har intenst efterforsket, hvordan det lykkedes de to fanger at slippe fri, hvorfra de fik værktøj, og hvem de har fået hjælp fra.

Pt. sidder en kvindelig fængselsmedarbejder fængslet for at have hjulpet de to mordere. Blandt andet fik hun smuglet værktøj ind i fængslet gemt i frossent kød. En mandlig fængselsbetjent er også fængslet efter han er sigtet for at have skaffet dem kort og undladt at lade smuglervarerne passere gennem en metaldetektor.

Søndag offentliggjorde politiet flere oplysninger om efterforskningen. Blandt andet, at fangerne fik smuglet nedstrygere ind i det omtalte kød - som var frosne hamburgere. Det var ved nedstrygernes hjælp, at de fik lavet hul i cellevæggen og fik adgang til underjordiske gange og varmekanaler. Det var også her, at de fandt en efterladt værktøjskasse.

- De fik åbnet værktøjskassen og kunne derfor bruge det værktøj, der var her til at arbejde videre og komme via kloakdækslet, forklarede Cuomo, der desuden beskrev hele fangeflugten som bedre end et filmmanuskript.

Forvirrede hunde med peber
Cuomo afslørede også, hvordan politiet har fundet peberbøsser, som de to fanger formodes at have brugt for at forvirre og forhindre politihundene i at få færten af dem.

Det er uvist, hvornår Matt og Sweat skiltes fra hinanden. Det er dog David Sweat som beskrives som den mest intelligente og stærkt manipulerende af de to, som også fik adgang til våben, efter de brød ind i en jagthytte.

Skudt to gange
Betjent Cook var alene, da han jagtede og skød mod den farlige og desperate flugtfange, som i øvrigt også havde udskiftet sit fangetøj til mørke camouflageklæder. David Sweat, som dog ikke var bevæbnet, blev skudt to gange i brystet og fik lægebehandling, så snart ambulancefolkene nåede frem på stedet. Han blev fløjet til et hospital i Albany, og hans tilstand er ifølge politiet stabil. På samme hospital ligger fortsat den afdøde Richard Matt. 

Beboerne i området, hvor 1300 politifolk har arbejdet dag og nat på at finde de to fanger, kom hurtigt til stedet efter nyheden brød for at takke og klappe af de involverede betjente. Samtidig sad David Sweats mor i sit hjem, da hun hørte om sønnens tilfangetagelse.

Mor: Jeg ville have smidt ham ud
- Jeg er meget lettet over, at han er fanget og ikke blev dræbt. Han burde være blevet derinde, forklarede Pamela Sweat til CNN.

Hun har de sidste tre uger forsøgt ikke at følge med i nyhederne, men vidste at sønnen ikke ville dukke op hos hende.

- Han vidste, at hvis han kom her, så ville jeg have smidt ham ud og tvunget ham op til politiet. Jeg har altid taget ham i ørerne, og slæbt ham derop, når han kom i problemer, sagde hun med tårer i øjnene.

1 af 5 (Foto: AP)
2 af 5 (Foto: AP)
3 af 5 (Foto: AP)
4 af 5 (Foto: AP)
5 af 5 Her bliver David Sweat anholdt efter tre ugers vild flugt. (Foto: AP)