Endnu en person fremstilles i bestikkelsessag

Grundlovsforhør i sagen om påstået bestikkelse af medarbejdere hos tre myndigheder trækker ud

Politiet har tirsdag aften besluttet at fremstille endnu en person i grundlovsforhør i en omfattende sag om bestikkelse.

I alt 13 personer blev tidligt tirsdag morgen anholdt i en storstilet aktion, som blev udført af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Bagmandspolitiet i forening.

Politiet besluttede at fremstille fem af de anholdte i grundlovsforhør for at få dem varetægtsfængslet, og ud på aftenen besluttede man så at fremstille endnu en person i sagen, oplyser politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Ritzau.

Retsmødet begyndte klokken 14 i Retten i Nykøbing Falster og slutter først meget sent tirsdag aften.

Offentligheden kan dog ikke få indblik i, hvad de seks anholdte forklarer, eller hvad politiet bygger mistanken på, for dommeren besluttede at lukke dørene til retsmødet af hensyn til politiets mulighed for at opklare sagen.

Formentlig fremlægger specialanklager Søren Martin Jensen en række oplysninger om blandt andet pengetransaktioner, som de sigtede så bliver bedt om at forklare.

Uden for retslokalet venter pårørende til nogle af de sigtede. Af og til går døren op. En betjent har hentet vanddunke.

Først på aftenen er nye advokater, der skal fungere som forsvarere, dukket op. Blandt dem er Jørgen Lange fra København.

Tre af de fem mænd er fra it-branchen og sigtes for at have ydet bestikkelse til offentligt ansatte i Rigspolitiet, Kriminalforsorgen og Region Sjælland.

Yderligere to mænd er ansat i det offentlige, henholdsvis Region Sjælland og Rigspolitiet. Disse to har været afhørt som de første.

Den ene smilede, da han kom ud fra retslokalet, mens den anden så sammenbidt og nærmest vred ud.

Politiinspektør Kim Kliver vil tirsdag aften ikke oplyse, om den sjette person, som man fremstiller, mistænkes for at yde eller modtage bestikkelse.

Dommer Henning Larsen har tilkendegivet, at han først afsiger kendelse om eventuel varetægtsfængsling, når samtlige seks mænd er blevet udspurgt.

En fængsling kræver for det første, at dommeren nikker til, at der er en begrundet mistanke om henholdsvis ydelse og modtagelse af bestikkelse.

Dernæst skal dommeren tage stilling til, om de fem kan ødelægge politiets efterforskning, hvis de er på fri fod.

Politiets påstand er, at den usædvanlige kriminalitet er sket gennem otte år.

Angiveligt blev der af medarbejdere i to it-firmaer stillet mindst en million kroner til rådighed for de offentligt ansatte.

Pengene blev sat ind på en særskilt konto i det ene firma. Og 400.000 kroner blev brugt på en rejse til Dubai.

De sigtede nægter sig skyldige.