Er våbnet fra Palme-mordet fundet? Her er eksperternes svar

Eksperter har gransket den revolver, som en person havde indleveret som muligt drabsvåben til mordet på Olof Palme

Politiet ved med sikkerhed, at Olof Palme blev dræbt med en Smith & Wesson. 357 Magnum-revolver. De seneste 30 år har politiet derfor ledt efter præcis det våben, der tog livet af Palme.  (Arkivfoto: Jakob Jørgensen)
Politiet ved med sikkerhed, at Olof Palme blev dræbt med en Smith & Wesson. 357 Magnum-revolver. De seneste 30 år har politiet derfor ledt efter præcis det våben, der tog livet af Palme. (Arkivfoto: Jakob Jørgensen)
Følg Krimi

Efter næsten 30 år øjnede svenskerne før nytår en mulighed for måske at få det første svar i det store spørgsmål om, hvem der dræbte den daværende statsminister Olof Palme 28. februar 1986.

Det skete, da en anonym person indleverede en revolver, som formodedes at være det våben, som blev brugt til at tage livet af statsministeren.

Nyt spor i Palme-mordet: Revolveren er måske fundet efter 30 år

Revolveren var derfor blevet indbragt til undersøgelse på det nationale retsmedicinske center (NFC), hvor de skulle forsøge at fastslå, hvorvidt den indleverede revolver - en Smith & Wesson kaliber .357 Magnum - var den samme, som blev brugt den skæbnesvangre februaraften.

Undersøgelsen har dog ført til nedslående nyt for dem, der håbede, at revolveren kunne hjælpe i retning af at finde Palmes morder. Således vurderer eksperterne, at der er usandsynligt, at der er tale om drabsvåbnet.

- Analysen taler i nogen grad for, at sammenligningsprojektilerne 1 og 2 ikke er affyret fra revolveren, lyder det i en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden ifølge Expressen.

Overvejende usandsynligt
Testen er blevet udført ved, at man har affyret patroner fra revolveren for at se, om de efterlader samme spor som på de projektiler, man fandt efter drabet på Palme.

Dette projektil blev fundet på jorden på gerningsstedet. Skuddet var rettet mod Lisbet Palme efter at hendes mand var dræbt med et skud i ryggen. (Politifoto)
Dette projektil blev fundet på jorden på gerningsstedet. Skuddet var rettet mod Lisbet Palme efter at hendes mand var dræbt med et skud i ryggen. (Politifoto)

Det retsmedicinske center opererer med en skala, der går fra -4 til +4, hvor -4 er et helt usandsynligt match, mens +4 er et meget sandsynligt match. På den skala ligger revolveren på -1, som dermed peger på, at det er overvejende usandsynligt, at der er tale om den samme revolver.

- Det vurderes derfor på nuværende tidspunkt, at våbnet ikke har nogen relevans for efterforskningen, men det fortsatte arbejde vil vise, om der er nogen grund til at kontrollere dette igen, siger Kerstin Skarp, efterforskningsleder i NFC, i pressemeddelelsen.

300 revolvere testet
Testen af revolveren er den nyeste i en stribe på over 300 våben, som er blevet prøveaffyret igennem de seneste 30 år for at fastslå hvilket, der blev brugt til drabet. Intet har dog endnu båret frugt.

I tilfælde af at efterforskerne kunne fastslå, at de havde fundet det rigtige våben, ville der stadig være lang vej i opklaringsarbejdet, idet de derefter skulle finde frem til historikken af ejermænd for revolveren, for på den måde at kunne spore den mulige drabsmand.

Drabet på den dengang 59-årige Olof Palme er den dag i dag fortsat et mysterium. (Arkivfoto: AP)
Drabet på den dengang 59-årige Olof Palme er den dag i dag fortsat et mysterium. (Arkivfoto: AP)
 

Olof Palme blev skudt på åben gade klokken 23.21 i Stockholm 28. februar. Morderen er endnu ikke fundet, selvom over 100 personer har tilstået mordet, mens én tidligere blev dømt for drabet men siden frikendt i landsretten. Intet har dog entydigt peget på morderen, hvorfor sagen stadig er under efterforskning.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller