Erdogan truer med at åbne porten til Europa

På tv siger Tyrkiets præsident, at han vil åbne porten for flygtninge til Europa

Foto: Djordje Kojadinovic/Ritzau Scanpix
Foto: Djordje Kojadinovic/Ritzau Scanpix

I en tv-transmitteret tale torsdag advarer Tyrkiets præsident EU mod at kritisere landets beslutning om at gå ind i Syrien.

- Hvis I fortsætter med at kalde os en invasionshær, vil vi let kunne åbne portene til Europa og lade flygtninge strømme (gennem Tyrkiet, red.), siger Recep Tayyip Erdogan ifølge nyhedsbureauet Rudaw English.

- Vi har ikke et problem med kurdere. Vi har et problem med terrororganisationer, som udgør en trussel mod os, fortsætter præsidenten.

EU-landene har taget afstand til den tyrkiske offensiv. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, opfordrede onsdag Tyrkiet til at stoppe offensiven.

109 dræbt
Erdogans melding kommer, dagen efter at tyrkiske tropper krydsede grænsen til Syrien.

Natten til torsdag udførte Tyrkiet 181 angreb mod, hvad landet beskriver som 'terrororganisationer' i det nordøstlige Syrien. Kurderne har dog længe været en tæt allieret med USA i kampen mod Islamisk Stat.

I alt 109 personer er blevet dræbt i angrebene, meddeler Erdogan ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Danmark tager afstand
Statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte sig tidligere på dagen om sagen.

- Det er en uhyre alvorlig situation, og der er grund til at være bekymret for de civile, men også for om det svækker vores mulighed for at fortsætte indsatsen mod Isil (Islamisk Stat, red.). Derfor synes jeg, at der er grund til at tage afstand fra den tyrkiske aggression, sagde hun.

Situationen har nået et punkt, hvor det har været nødvendigt for udenrigsminister Jeppe Kofod (S) at indkalde den tyrkiske ambassadør til en samtale.

Onsdag var Udenrigspolitisk Nævn indkaldt til hastemøde på Christiansborg for at drøfte risikoen for en tyrkisk invasion af Syrien. Mødet nåede kun akkurat at slutte, før der var meldinger om de tyrkiske angreb.

LIVE