Erhvervsmand tiltalt for at ødelægge fredet klit

En 39-årig mand og en 61-årig erhvervsmand er blevet tiltalt for at have ødelagt en fredet klit ved Skagen Sønderstrand

Anklagemyndigheden har tiltalt to mænd på 39 og 61 år for groft hærværk og for at have overtrådt flere bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven ved i 2019 at have ødelagt en fredet klit ved Skagen Sønderstrand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anklagemyndigheden har tiltalt to mænd på 39 og 61 år for groft hærværk og for at have overtrådt flere bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven ved i 2019 at have ødelagt en fredet klit ved Skagen Sønderstrand. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

To mænd på henholdsvis 39 år og 61 år er blevet tiltalt for at have flyttet en stor mængde sand og beplantning med en gummiged fra en fredet klit ved Skagen Sønderstrand. Hærværket forvoldte skader for 447.000 kroner.

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Det var ifølge tiltalen den 39-årige mand, som på opfordring fra den 61-årige mand, styrede gummigeden.

Heksejagt på Skagens klitbølle

Kendt erhvervsmand tiltalt
Den 61-årige mand er ifølge Nordjyske en kendt erhvervsmand fra Aalborg, som tidligere har fortalt til avisen, at det aldrig har været hans mening, at gummigeden skulle grave i klitterne.

'Jeg har hverken kørt gummigeden eller direkte ordret den til arbejdet. Jeg erkender dog, at uden mig var det aldrig sket, og derfor vil jeg gerne undskylde det skete. Hvis retten til sin tid - og i rette sammenhæng - kommer frem til, at der er sået et frø fra min side, påtager jeg mig selvfølgelig det fulde ansvar', skrev han sidste år i en mail til Nordjyske.

Politi søger vidner i klitsag

Alvorlige forhold
Mændene er tiltalt for groft hærværk og for at have 'forvoldt skade på landskabelige og kulturhistoriske værdier af hensyn til almenheden'.

- Det er ikke så tit, at der bliver rejst tiltale efter den paragraf, men vores vurdering er, at klitterne i Skagen er helt særegne og har en helt særlig betydning i den danske kulturhistorie, og derfor har vi valgt også at tage den paragraf i brug, siger specialanklager Jan Østergaard i pressemeddelelsen.

- Det er nogle alvorlige forhold, der er rejst tiltale for, og derfor vil vi kræve fængselsstraf, hvis de tiltalte bliver dømt efter anklageskriftet, siger han videre. 

Ophidset stemning i Skagen: Borgmester advarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind