Erkender snyd med rejsekort: - Jeg var bare nysgerrig

21-årig svensker fik ideen til at hacke dansk rejsekort - fire medtiltalte nægter, at de også snød

Forstå sagen - se her hvordan misbruget af rejsekortet ifølge anklagen mod de fem er foregået. (Video: Christian Ørtoft/Ekstra Bladet TV)
Følg Krimi

Det begyndte som 'en teknisk nysgerrighed' og endte med det, politiet mener er groft databedrageri.

En 21-årig svensk mand forklarede torsdag ved byretten i København, at han i 2014 opdagede, hvordan man meget nemt kan nulstille saldoen på sit rejsekort og køre gratis.

Og det var bekvemt, da han manglede penge til at besøge sin kæreste, der bor i Danmark.

Anklage: Sådan gjorde de

De tiltalte købte ifølge anklagen først et anonymt rejsekort til 80 kroner og satte et mindre beløb ind på kortet, for eksempel 100 kroner.

Herefter rejste de som alle andre.

Når der manglede penge til nye rejser, brugte de det særlige program og en mobiltelefon til at nulstille kortet med en kopi af det oprindelige beløb på 100 kroner.

Flere end 1000 gange gentog de denne kopiering på i alt 15 kort, hvilket i månedsvis gjorde det gratis for dem at rejse.

Samlet blev der rejst for over 18.000 kroner, før politiet i Danmark og Sverige ransagede de nu tiltaltes hjem og anholdt dem

Kilde: Politiets anklageskrift i sagen

Fortalte familien om snyd
Men snyderiet stoppede ikke der. Under afhøringen erkendte han nemlig, at både den kommende svigerfar og kæresten blev instrueret om, hvordan man kan snyde med en gratis app fra nettet og en mobiltelefon:

- Vi havde flere gange oplevet, hvordan rejsekortet tog for mange penge for en tur.

- Så talte vi om, at man kunne finde data frem og tjekke dem. Det viste jeg til faderen. Min kæreste ved også, at jeg gjorde det. Hun har set mig gøre det.

Ekspert i vidneskranken: Nemt at hacke rejsekortet

Rejsekort A/S vidste, at rejsekortet på et tidspunkt ville blive misbrugt. Det fortalte firmaets tekniske ekspert i misbrug, da han vidnede i begyndelsen af retssagen:

- Vi har bygget systemer op, fordi vi mistænkte, at det på et tidspunkt ville ske. Så det her opdager vi med det samme.

Overvågningen fungerer ved, at der efter hver rejse lægges et fortløbende transaktionsnummer ned på kortet. Og når man hacker kortet og nulstiller det - som det er sket i denne sag - er det nemt at opdage. For så passer rækken af transaktionsnumre pludselig ikke sammen:

- Vi har erfaring fra for eksempel Sverige, hvor det har været et lignende problem for dem.

- Det er også set andre steder.

Sikkerhedshul stadig ikke lukket
Problemet med rejsekortet er, at den unikke nøgle - som det kræver for at skrive nye data ned på kortet - for længst er sluppet ud på internettet. Og før en ny generation af rejsekort introduceres næste år, er hullet fortsat åbent:

- Kortene i den aktuelle sag blev spærret - det kan vi gøre inden for maksimalt 24 timer.

- Men vi politianmeldte sagen, da der dukkede flere kort op og lod dem herefter stå åbne. Problemet blev nemlig bare flyttet til andre kort, mens rejsemønstrene gik igen.

- Så vi var overbeviste om, at det var de samme personer, fortalte eksperten.

Ifølge Rejsekort A/S har der tidligere kun været en enkelt sag om misbrug af rejsekortet. Det skete i Nordjylland, hvor to personer senere er dømt.

Far: Brugt til at rette fejl
Mens den 21-årige altså tilstod sin del af det omfattende misbrug, afviste faderen til kæresten, at der var noget kriminelt i at slette en gammel saldo på et rejsekort og erstatte den med en ny:

- Jeg havde ikke den mindste mistanke om, at jeg gjorde noget forkert, forklarede den 51-årige mand i retten.

- Efter at have hørt om programmet, tænkte jeg, at det var en måde at beholde den tidligere saldo.

- Så hvis der skulle ske nogle fejl eller kortet holdt op med at fungere, forstod jeg, at man med softwaren kunne vende tilbage til den saldo, der allerede var på kortet.

- Jeg havde ikke den mindste tanke om, at der var noget galt i at gøre det.

Kan andre nu stjæle mine penge?

Kan man stjæle mine penge via sikkerhedshullet?

Nej. Hullet giver alene mulighed for at manipulere med et rejsekort, hvor man sætter 'falske beløb' ind på kortet og rejser for disse penge.

Derimod kan man ikke - som det er oplyst lige nu - trænge ind i systemer hos selve rejsekortet, hvor dine betalingsoplysninger og andre personlige data gemmes.

Hvad nu hvis nogen stjæler mit rejsekort?

Så kan de udnytte kortet og manipulere med det på samme måde, som hvis de kriminelle havde købt et kort selv. Altså ved at overskrive kortets saldo med et falsk beløb.

Hvis dit rejsekort er anonymt, vil politiet alene kunne finde frem til den skyldige ved at kigge på videooptagelser af dem, der har brugt kortet - hvilket så også kan føre frem til dig, der herefter skal forklare, hvorfor dit kort er brugt til misbruget.

Hvordan beskytter jeg mig bedst?

Indtil hullet er lukket, kan du alene beskytte dig ved at passe godt på dit kort. Og ved omgående at få det spærret - særligt hvis det er et anonymt kort - når du opdager, at det er væk.

Presset til at tilstå
Anklageren spurgte flere gange indgående til, hvordan manden mente, at man lovligt kunne nulstille kontoen uden også at rejse gratis.

Hertil svarede den tiltalte maskiningeniør, at man jo kunne hente programmet til at nulstille kortene ganske lovligt.

Under en politiafhøring har han ellers tidligere erkendt ulovligt at have brugt rejsekort fra midten af april 2015. Og han benyttede metoden, fordi familien var hårdt økonomisk presset.

- Det kan jeg ikke huske, om jeg har sagt.

- Og afhøringen var helt ukorrekt, lød det fra manden, der mente, at politiet havde presset ham til at tilstå med en trussel om, at han ellers ryger seks år i fængsel.

Politiet om rejsesvindlere: De skal smides ud af Danmark

Vennen: Jeg har dårlig hukommelse
En 20-årig svensk ven til familien og den 21-årige, der tilstod, afviste, at han har gjort noget ulovligt. Men flere gange kunne han ikke svare, da han angiveligt lider af medfødt dårlig hukommelse:

- Det kan godt passe, at jeg har købt det rejsekort og rejst på det. Men jeg kan ikke huske, om jeg har manipuleret kortet.

Heller ikke en politiafhøring - hvor manden fortalte, han havde nulstillet en saldo på et rejsekort, men ikke senere brugt kortet til at rejse med - har han i dag erindring om:

- Det kan jeg ikke huske - jeg har dårlig hukommelse, svarede den 20-årige svensker.

Rejsekort ignorerede advarsel om sikkerhedsbrist

Dom senere på året
Den 51-årige mands kone og datter skal afhøres senere på efteråret, hvor der ventes at falde dom.

Anklageren forlanger her en fængselsstraf til alle fem tiltalte og udvisning af Danmark, da alle er udenlandske statsborgere.

De tiltalte protesterede under indledningen til retssagen mod en eventuel udvisning.

Har du tillid til Rejsekortet?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+