Et mageløst kram midt i ragnarok

Billedet af en knælende politimand, der krammer en demonstrant er blevet billedet på myndighedernes opfordring. Stop de voldelige protester

Politiet har knælet med demonstranterne i flere byer i USA. Video: Reuters, PAIGE BARETTA.

Midt i alle optøjerne og kaosset i de amerikanske storbyer gemmer sig en anden sandhed.

En sandhed, hvor håb, forandring og fredelige demonstrationer er i fokus.

I New York City har de været hårdt ramt af de voldelige optøjer i storbyen, og det fik mandag aften Chief of Department Terence Monahan til at gå på gaden, og hans budskab er klart. Stop det. Nu.

Samtidig er han ikke i tvivl om, at George Floyds død skal medføre ændringer i det amerikanske samfund, og derfor valgte han at knæle sammen med demonstranterne og uddeler en krammer efterfølgende.

- Alle sammen, det her bliver nødt til at ende. Vi ved alle, at det der skete i Minnesota, var forkert. De er blevet anholdt.

- Der er ikke en betjent i New York, der mener, at Minnesota kan forsvares. Vi kan ikke slås. Vi bliver nødt til at bo her. Det er vores hjem, råbte Terence Monahan til demontranterne på Washington Square Park i Manhattan.

Samtidig sendte han en støtte de kolleger, der lige nu kæmper for at håndtere de voldelige protester i byen.

LIVE

En nation i krise
I over 100 byer har der i kølvandet på George Floyds død været voldsomme optøjer.

Det hele startede 25. maj  i byen Minneapolis, hvor politiet angiveligt blev kaldt ud til en forfalskningssag. Det udviklede sig til en dramatisk anholdelse, hvor en hvid betjent sendte George Floyd i asfalten i bar overkrop.

Her bliver han holdt fast på jorden ved at få trykket sin hals og nakke ned i asfalten af betjenten, der bruger sit knæ som 'våben'.

Imens lød den desperate bøn fra George Floyd:

- Please, jeg kan ikke få vejret. Lad være med at slå mig ihjel.

Hele optrinnet er fanget på en flere minutter lang video, hvor den afroamerikanske mand desperat beder betjenten om at stoppe. George Floyd kan ikke få vejret.

Senere mister han bevidstheden og afgår ved døden på hospitalet. Et dødsfald på åben gade. En uge senere viser en uafhængig obduktion af George Floyd, at han døde af kvælning.

- Obduktionen af Floyd viser, at han ikke havde andre helbredsproblemer, der kan have udløst eller bidraget til hans død, siger retsmedicineren Michael Baden ifølge nyhedsbureauet dpa.

Obduktionen viser yderligere, at trykket, som politibetjenten Derek Chauvin påførte Floyds nakke med sit knæ, standsede blodtilførslen til hjernen.

Obduktionsrapporten er bestilt af George Floyds familie.

Ganske enkelt skrækkeligt: - Jeg kan ikke få vejret

Sagen om Floyd og hans sidste ord er blevet til hashtagget #ICantBreathe, som bruges sammen med det kendte slogan 'black lives matter'.

Se flere billeder fra optøjerne i USA herunder:

Billedgalleri: Kaos i USA