Annonce:
Annonce:

Etbenet pirat dømt for skud

Byretten har nu afsagt dom i straffesagen mod nigerianske Lucky om hans rolle i ildkampen mellem pirater og danske soldater i Guineabugten i november 2021. Han er kendt skyldig, men straffen bortfalder i sagen

Anklager og forsvarer i den opsigtsvækkende sag om den etbenede pirat Lucky reagerer, efter han er blevet kendt skyldig, men straffen er bortfaldet

Annonce:
Følg Krimi

KØBENHAVNS BYRET: Den 39-årige nigerianske pirat Lucky sad stift stirrende i sin kørestol og svøbt i en mørk dynejakke, da retsformand Sanne Bager og to domsmænd mandag eftermiddag kendte ham skyldig i at have udsat danske soldater for livsfare.

Hele udgangspunkt var danske soldaters ildkamp med Lucky og otte andre pirater først på aftenen 24. november sidste år i Guineabugten langt ude i internationalt farvand sydvest for Nigerias kystlinje.

Den tiltalte et-benede pirat Lucky har virket lettere forvirret men også rolig under retssagen. Han har hele vejen igennem været afhængig af sin kørestol og to krykker. Tegning: Eigil Norton
Den tiltalte et-benede pirat Lucky har virket lettere forvirret men også rolig under retssagen. Han har hele vejen igennem været afhængig af sin kørestol og to krykker. Tegning: Eigil Norton
 

Retten fandt Luckys forklaringer om, at han ikke vidste, hvad der foregik under skiff-bådens tur til søs og den dramatiske skudveksling for usandsynlig, og nåede derfor frem til, at der var tale om pirateri og om en målrettet optakt til en potentiel gidseltagning.

Der var efter domsmandsrettens opfattelse ikke tale om, at Lucky handlede i nødværge.

Straffen bortfalder til gengæld i sagen.

Søværnets Seahawk-helikopter svæver her over et fransk krigsskib under en af den danske missions øvelser i Guineabugten. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg
Søværnets Seahawk-helikopter svæver her over et fransk krigsskib under en af den danske missions øvelser i Guineabugten. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg

Annonce:

Fængsles i nok en måned.
Retten vurderede, at der er så tilpas mange formildende omstændigheder i forhold til Luckys kvæstelser og hans rolle under konfrontationen til søs, at den ikke kan følge anklagemyndighedens påstand om et års til 15 måneders fængselsstraf til Lucky.

Det blev også fremhævet, at ingen danske soldater kom til skade, og at der ikke var lighed mellem Luckys situation og de tre andre overlevende nigerianere, som for længst er sluppet fri.

Den etbenede mands forsvarer, Jesper Storm Thygesen, udbad sig efter en kort snak med sin klient betænkingstid i forhold til en eventuel anke.

Farlig mission: Her er pirat-sagens kerne

Lucky-sagen i Københavns Byret har udgangspunkt i ni piraters ildkamp med medlemmer af Frømandskorpet og andre danske soldater 24. november sidste år omkring klokken 19 i internationalt farvand i Guineabugten.

Danskerne ombord på krigsskibet Esbern Snare var på grundlag af en flertalsbeslutning i Folketinget i det kidnapnings-hærgede havområde for at afværge og bekæmpe pirateri mod fragtskibe.

Fem nigerianere døde, da soldaterne i tæt mørke besvarede ild fra båden, som ifølge vidneudsagn afgivet under retssagen var fyldt med udstyr designet til pirateri. Fire af dem døde med sikkerhed som ofre for skud - én forsvandt i havet. Den nu 39-årige Lucky og tre andre overlevede.

Danskerne befandt sig i en helikopter og to mindre både.

Tre af de overlevende fik senere tiltalefrafald for drabsforsøg og blev sendt i land i en gummibåd.

Lucky blev hårdt såret af blandt andet et projektil, og fik sit ene ben amputeret. Han endte ad omveje i Vestre Fængsel i Danmark, og er som den eneste blevet tiltalt i sagen.

I anklageskriftet er tiltalen skåret til, så han udelukkende kan dømmes for i forening med andre at have udsat soldaterne for livsfare.

Lucky har hele vejen igennem nægtet sig skyldig. Han erkender at være brændstoftyv men fastholder, at han bare ville 'se havet' og hjælpe med at eskortere et skib ind mod kysten.

Retten følger til gengæld anklagernes anmodning om en fortsat varetægtsfængsling af Lucky frem til 20. december for at afklare spørgsmålet om en mulig anke og lovgrundlaget for hans videre ophold i Danmark.

Forsvareren havde argumenteret for, at nigerianeren burde frifindes med det samme.

Kostede fem menneskeliv
Sidste års konfrontation på havet endte med at koste fem menneskeliv. Fire pirater blev skudt og dræbt, og en forsvandt i det mørke, oprørte hav.

Elitesoldater fra Frømandskorpset er her fanget under en øvelse på Esbern Snare. Frømænd nåede også frem til ildkampen med pirater. De befandt sig i to hurtigtgående motorbåde. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg
Elitesoldater fra Frømandskorpset er her fanget under en øvelse på Esbern Snare. Frømænd nåede også frem til ildkampen med pirater. De befandt sig i to hurtigtgående motorbåde. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg

Annonce:

Lucky var en af fire overlevende. Et projektil og muligvis også en bådpropel smadrede hans venstre ben, og en læge på det danske krigsskib måtte bagefter amputere benet under hans knæ.

Der herskede stor forvirring hos Forsvaret og de danske myndigheder om, hvad man skulle stille op med Lucky.

Han endte i Vestre Fængsel i januar i år efter en del tovtrækkeri med transitlandet Ghana og blev senere tiltalt i sagen.

Først var han tiltalt for drabsforsøg, men det blev frafaldet, og i sidste ende har han udelukkende været anklaget for i forening med de ni andre i skiff-båden at have udsat de danske soldater for livsfare.

Pirat-sagens kerne: Her er tiltalen mod Lucky

Den 39-årige nigerianer Lucky har været tiltalt for i grov kådhed eller på anden hensynsløs vis at have udsat mandskab på den danske fregat Esbern Snares helikopter for en alvorlig helbredsmæssigt risiko eller livsfare under en konfrontation til søs i Guineabugten 24. november 2021 mellem klokken 18.56 og 19.08 .

Det skal ifølge anklageskriftet være sket i forening og fælles forståelse med flere andre.

Det kan i yderst fald udløse op til otte års fængsel, hvis Lucky kendes skyldig. Strafniveauet i sager om brud på straffelovens paragraf 252 ligger dog typisk væsentlig lavere.

Manden nægter sig skyldig. Retten har under sagens hovedbehandling ophævet det navneforbud, der hidtil har været nedlagt i forhold til Lucky.

Chefanklager Per Fiig fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) mener, at der kan føres bevis for, at den tiltalte eller andre ombord på en lille skiff-båd i to omgange affyrede adskillige skud mod helikopteren med en militærriffel af typen AK47.

Det skal ifølge anklageskriftet være sket på en afstand af først 225 og derefter 217 meter fra helikopteren.

Anklagemyndigheden mener, at manden, hvis han kendes skyldig, bør udvises af Danmark og pålægges forbud mod at rejse ind i landet i 12 år. Samtidig stilles der krav om konfiskation af fire mobiler med tilbehør og tre rifler med magasiner og ammunition.

Det er dog aldrig bevist uden for enhver tvivl, at Lucky affyrede skud eller havde våben på sig. 

Retten afviser i den konkrete sag.

I sin procedure i sidste uge slog forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen til lyd for, at det efter hans mening 'vil være forkert' at dømme Lucky. Ikke kun set i lyset af, at de tre andre overlevende nigerianere i båden med nøjagtig samme roller er sluppet løs.

Annonce:

Men også fordi der i hans bog ikke er bevis for, at Lucky havde våben i hænderne, og fordi de danske soldater efter hans opfattelse ikke var i fare den aften i Guineabugten.

De danske soldater undersøger her i fred og ro en båd under en øvelse i forbindelse med bekæmpelsen af pirateri i Guineabugten. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg
De danske soldater undersøger her i fred og ro en båd under en øvelse i forbindelse med bekæmpelsen af pirateri i Guineabugten. Foto: Forsvaret/Anders Fridberg

- Det her er en sag, hvor det er nemt at dømme. Ikke ret mange danskere går op i Lucky. De fleste politikere vil gerne have sagen til at gå væk. Den nemme dom er at dømme ham. Lucky kan sendes retur til Nigeria, og vi kan glemme alt om ham, sagde Jesper Storm Thygesen.

Flydende krigsmaskine
De to NSK-anklagere, Marie Tullin og Jonathan Gasseholm, var logisk nok meget uenige i deres procedure.

De mente, at Luckys forklaringer var utroværdige. Han var efter deres mening pirat var helt klar over, hvad der foregik i båden, hvor der var syv maskinpistoler, en arketypisk pirat-stige og sprængstoffer i en tønde. En veritabel krigsmaskine.

De mente også, at Lucky havde forsæt til at gå linen ud i forhold til soldaterne.

Annonce:

De fremhævede i retten, at Lucky aldrig satte sig til modværge eller gav mine til at overgive sig, da danskerne forud for selve ildkampen på helikopteren sendte advarsler i form af skarpe projektørlys og fire varselsskud.

Lucky blev efter retsmødet i eftermiddag kørt tilbage til Vestre Fængsels sygeafdeling.

Læs mere om pirat-sagen:

Lucky mistænkt som pirat: Da jeg vågnede, havde de skåret mit ben af

Soldater i ildkamp: - Det var superfarligt for os

Luckys forsvarer: Ingen soldater var i fare

Kaptajn på krigsskib: - Vi var nødt til at stoppe piraterne

'Misforstået hensyn': Forsvaret mørklægger kamp-video

 Ildkamp med danske militærfolk: 'Skyd ikke, skyd ikke'

Familiefar tiltalt i piratsag: Her er etbenede Lucky

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Søren Pind er gået fra snøvsen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: