Evakuering: Kosovo-politiker spreder tåregas i parlamentet

Det er anden gang på en uge, at en politiker i parlamentet i Kosovo spreder tåregas i folkeforsamlingen

Følg Krimi

En kvindelig oppositionspolitiker i Kosovo har torsdag formiddag spredt tåregas i parlamentet i protest over en aftale med Serbien.

Parlamentet blev evakueret umiddelbart efter.

Det er anden gang på en uge, at parlamentarikere fremtvinger en evakuering med tåregas trods omfattende sikkerhedstjek ved indgangen. Parlamentet har skærpet sikkerheden efter en lignende episode i sidste uge.

Donika Kada Bujupi fra oppositionsgruppen Alliance for Fremtidens Kosovo (AKK) spredte tåregassen, da parlamentets formand åbnede en session i folkeforsamlingen.

Omkring 100 støtter af aktionen var samlet uden for parlamentet, og de heppede og hujede, da parlamentarikerne forlod bygningen. Det sker i protest over en aftale med Serbien med støtte fra EU.

Oppositionen er kraftigt imod den aftale, som med EU's hjælp er forhandlet på plads mellem Kosovos regering og Serbien. De to parter er blevet enige om flere juridiske og økonomiske rettigheder til det serbiske mindretal i Kosovo.

Blandt andet skal serberne have ret til at etablere kommuner drevet af dem selv, hvilket giver mulighed for selvstyre inden for det lille Balkan-land.

Kosovo er en tidligere serbisk provins, som erklærede selvstændighed i 2008.

Den serbiske regering nægter at anerkende løsrivelsen og mener, at Kosovo stadig tilhører Serbien. Men alligevel har regeringen i Beograd indvilget i at normalisere forholdet mellem de to lande.

Ved episoden i sidste uge besvimede to kvindelige parlamentsmedlemmer, og de måtte køres fra stedet i ambulance.

For nylig blev Kosovos premierminister, Isa Mustafa, overdænget med æg under en demonstration arrangeret af oppositionsstøtter.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind