Fængsel beklager: Udleverede intime billeder til forkert indsat

Mistede billeder under visitation - fik dem tilbage fra andre indsatte i fængslet

Fængslet Søbysøgaard, hvor den indsatte mistede billeder af konen under visitation. (Foto:Hung Tien Vu)
Fængslet Søbysøgaard, hvor den indsatte mistede billeder af konen under visitation. (Foto:Hung Tien Vu)

Ledelsen ved fængslet Søbysøgaard på Fyn beklager, at en fange fik udleveret stærkt personligt billeder, der egentlig tilhørte en anden indsat.

- Vi undersøger nu sagen nærmere. Men det ser ud til, at det er korrekt, og at der er sket en fejl, siger fængslets inspektør, Lars Vinther.

Den indsatte, som det gik ud over, føler sig krænket over affæren:

- Det skete efter, at jeg havde været på udgang 18 til 20. maj. Da jeg kom tilbage tilbage til fængslet, var jeg den forreste i køen til at blive visiteret, fortæller den indsatte, 23-årige Ali al-Rubei, til Ekstra Bladet.

Han afsoner en dom på halvandet års fængsel for vold.

- Efter mig var der fire andre indsatte. Jeg kommer ind og får mine ting visiteret. Og bagefter går jeg hen på min pind. Her kigger jeg i min taske for at finde en mappe med billeder, som min kone havde givet mig med, men billederne er væk, fortæller han.

Billeder fremvist i gården
Han beskriver, hvordan det er hans kone, der figurerer på billederne, og at de er intime, uden at der er direkte nøgenhed på dem.

Næste dag ved 8-tiden om morgenen går Ali al-Rubei ned i vagten og spørger, om den pågældende betjent kan gå hen i visitationslokalet og se, om billederne eventuelt er derinde.

Men uden held. Billederne var ikke at finde i lokalet.

- Betjenten spurgte også den vagt, der havde visiteret mig, om han havde set billederne. Det havde han ikke. Han sagde, der ikke var nogen billeder, da jeg blev visiteret, siger Ali al-Rubei.

Han fortæller videre, at der sidst på eftermiddagen samme dag, kom en ny indsat ind i fængslet. Og den nye indsatte havde så fået billederne ned i sin taske.

- Dagen efter står der en stor gruppe ude i gården og kikker på mine billeder. Her får jeg dem så tilbage, fortæller al-Rubei.

Han fortæller, hvordan han senere samme dag møder den betjent, der havde visiteret ham.

- Han gad ikke svare på mit spørgsmål, og så sagde han, at 'hvis det stod til ham, så blev jeg sendt i isolation, fortæller Ali al-Rubei.

Ledelsen beklager
- Jeg føler mig krænket. Bliver sur og går tilbage på min pind. Her slår jeg hånden i væggen, så den bliver forstuvet, fortæller han.

Han føler desuden, at den pågældende vagt efterfølgende har forsøgt at provokere ham til at gøre noget overilet, så han kunne skrive rapport på det. Sådan lyder Ali al-Rubeis udlægning.

- Min kone har nu forladt mig, fordi hun mener, hun er blevet udstillet for hele fængslet, fortæller han.

Hos Søbygaard kalder man hændelsen beklagelig.

- Der kan være sket en fejl. Og hvis den fejl er sket, så er det meget beklageligt. Det må ikke ske, fortæller fængslets inspektør, Lars Vinther.

Han fortæller, at de indsatte gerne må have billeder af forskellig karakter, og at billederne ikke er blevet tilbageholdt med vilje.

- De kan eventuelt være blevet forlagt eller tabt ved visitationen. Og hvis det er sket, så er det selvfølgelig beklageligt, siger Vinther.