Fængsel fik påbud: Det var fanger for dårlige til

Arbejdstilsynet har givet Vestre Fængsel et påbud om bedre rengøring. Fangerne støvede for dårligt af i betjentstue

Det var her i Vestre Fængsel, at et kontor var så beskidt, at Arbejdstilsynet aldrig havde set noget lignende. (Foto: Polfoto)
Det var her i Vestre Fængsel, at et kontor var så beskidt, at Arbejdstilsynet aldrig havde set noget lignende. (Foto: Polfoto)
Følg Krimi

Indsatte gjorde så dårligt rent på fangevogternes kontor, at Arbejdstilsynet kom med et påbud efter et uanmeldt kontrolbesøg sidste år i Vestre Fængsel.

Arbejdstilsynet fremhævede et betjentkontor i sydfløjen, som det 'mest beskidte kontor de nogensinde havde set', står der i rapporten.

- Nullermændene fløj rundt bare man tog et par skridt. Ens sko og tøj blev beskidt af at være i lokalet, og kørte man en hånd over en overflade, blev den helt hvid, siger fællestillidsmand for opsynspersonalet i Københavns Fængsler, David Jensen, til Ekstra Bladet.

Den dårlige rengøring skete på såkaldte postværelser, som er de kontorer, hvor fængselsbetjente sidder og holder opsyn. De spiser også frokost på kontoret.

- Vi spiser mad og drikker kaffe i postkontorerne, som er bemandet 24 timer i døgnet. Det var decideret ulækkert, fortæller tillidsmanden.

Groft overfald i fængsel: Nu fjerner de billardbordet

Vestre Fængsel bruger de indsatte til rengøring, og det var meningen, at fængselsbetjentene skulle sørge for, at fangerne svingede gulvmobben ordentligt.

Men siden 2010 har der været flere fanger end celler i Københavns Fængsler, hvor Vestre Fængsel hører under. Helt nøjagtigt var 101,8 procent af kapaciteten i gennemsnit udnyttet i 2014, skriver Fængselsbetjentenes fagblad, Fængselsfunktionæren.

- Personalet skulle holde øje med de indsatte, mens der blev gjort rent, men det var der ikke tid til, fordi vi har så mange fanger. Vi måtte prioritere, og så kom rengøringen nederst, siger David Jensen.

Det uanmeldte kontrolbesøg kom 2. maj 2014. Fængslet fik et halvt år til at forbedre rengøringen, men det er først nu, at forholdene er blevet bedre.

Der er god plads i cellerne

Fængslet nedsatte et rengøringsudvalg, som har foreslået en vagtmester til at holde øje med rengøringen. Og det har hjulpet.

- Det har været rigtig slemt frem til februar i år, men nu er det blevet bedre, fordi der er opsyn. Samtidig får de indsatte nu et rengøringskursus, og det hjælper, fordi det ikke er alle, som har samme rengøringsstandard, fortæller David Jensen.

Fangevogterne havde ellers håbet, at de kunne slippe for fange-rengøring.

- Vi ville gerne have, at det var professionelle, som tog sig af rengøringen, men ledelsen har besluttet, at det fortsat skal være fanger, siger tillidsmanden.

Det flyder med ulovlige telefoner i danske fængsler

Ud over rengøringen så kritiserede Arbejdstilsynet også utætte rygekabiner ved fængslets hospital og tandlæge.

- Man må ikke ryge på postværelserne, så derfor blev der sat rygekabiner op. Der sivede dog røg ud fra rygekabinen ved hospitalet, og derfor blev indsatte og ansatte udsat for passiv rygning, siger David Jensen, som oplyser, at rygekabinerne nu er fjernet.

Vestre Fængsel er opført i 1895 og udvidet i 1918. I alt er der 430 pladser. Der er blandt andet en kvindeafdeling og et afsoningsafsnit for negativt stærke indsatte.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.