Fængselsbetjente i livsfare: Fange satte strøm til cellen

En uge senere stak 54-årig ild til sin celle og angreb en fængselsbetjent, lyder tiltale

Celle 123 i Odense Arrest blev omdannet til en strømfælde af en indsat, lyder tiltalen. Men to fængselsbetjente opdagede ledningen. Foto: Google.
Celle 123 i Odense Arrest blev omdannet til en strømfælde af en indsat, lyder tiltalen. Men to fængselsbetjente opdagede ledningen. Foto: Google.

To fængselsbetjente i Odense Arrest var tæt på at gå i en livsfarlig fælde, som en 54-årig indsat havde udtænkt:

I celle 123 satte han en ledning med blottede ender til stikkontakten og lagde ledningen på gulvet.

Så oversvømmede han gulvet med vand ved at stoppe afløbet i håndvasken til, og vandet blev derfor strømførende.

Meningen var, ifølge et anklageskrift fra Fyns politi, at to fængselsbetjente skulle gå i strømfælden og få elektrisk stød, når de trådte ind i cellen.

Trusler og vold i fængslerne: Smed urin i hovedet på fængselsbetjente

Men heldigvis opdagede betjentene ledningen på gulvet, da de åbnede celledøren, og det usædvanlige attentatforsøg blev afværget i sidste øjeblik.

Tiltale: Stak ild på sit eget hus
Den 54-årige, der er af anden etnisk herkomst og som anklagemyndigheden forventes at kræve udvist, er tiltalt for forsøg på vold mod tjenestemand efter strøm-attentatet. Men det er blot et af 10 forhold som retten i Svendborg skal bedømme, når sagen mod ham starter mandag. Han nægter sig skyldig.

Den 54-årige sad varetægtsfængslet i Odense Arrest efter en brandstiftelse i sit eget et rækkehus på Bregnegårdsparken i Svendborg den 2. april i år ved 14-tiden, hvor der skete skader for mindst en kvart million kr.

Efter skud mod fængselsbetjent: Ingen våben i udbrændt flugtbil

I huset var der tændt flere små bål. Beboeren var ikke hjemme, men da politiet fandt ham, lugtede han af røg og blev anholdt og varetægtsfængslet.

Den 54-årige var i forvejen sigtet for en stribe episoder af hærværk, hvor han, ifølge tiltalen, havde knust ruder blandt andet i et behandlingscenter i Odense.

Forsøget på at sætte strøm til de to fængselsbetjente skete den 10. maj, godt en måned efter hans varetægtsfængsling, og han blev derfor sat i en såkaldt observationscelle. Her truede han, ifølge tiltalen, to fængselsbetjente, som han kaldte 'svin', med, at de bare skulle vente til han kom ud. Så skulle han nok finde dem og 'kneppe' dem.

Forvaringsdømt fik ny dom: Nu er han i bande-exit

En uge senere satte den 54-årige, ifølge tiltalen, ild til sin celle. Han var blevet flyttet tilbage til celle 123, hvor han den 18. maj cirka 16.40 stak ild til inventaret og angreb den første fængselsbetjent, som kom for at redde ham ud af den brændende celle.

Angreb med cellevindue
I cellen stod den 54-årige med en smørekniv i den ene hånd og cellevinduet, som han havde revet ud, i den anden hånd:

- Jeg slår jer ihjel, hvis I kommer ind, truede han fængselsbetjenten. I det samme kastede han cellevinduet mod betjenten, der undgik at blive ramt ved at lukke døren til den brændende celle.

Anklagemyndigheden kræver den 54-årige idømt en almindelig fængselsstraf.

Mere vold og flere trusler i fængslerne
I de første otte måneder af 2016 blev der indberettet 373 tilfælde af vold og trusler mod fængselsbetjente i tjeneste bag murene. Dertil kommer de sager, hvor fængselsbetjente er blevet overfaldet og truet i deres fritid.

De 373 episoder er en voldsom stigning i forhold til 2015, hvor der i samme periode var 273 tilfælde af vold og trusler mod tjenstgørende fængselsbetjente.

- Det er desværre hverdag i fængslerne. De indsatte bliver grovere i deres adfærd og bruger vold og trusler som udtryksform, har forbundsformand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet tidligere sagt til Ekstra Bladet.

- Vi samler flere grove forbrydere i fængslerne, mens de andre afsoner med fodlænker eller samfundstjeneste. Det er også godt nok, men det betyder, at miljøet i fængslerne bliver hårdere, sagde Kim Østerbye.

Højt sygefravær
Det hårde arbejdsmiljø betyder, at sygefraværet blandt landets fængselsbetjente på et år er steget med tre dage i gennemsnit, oplyser Fængselsforbundet.

I 2016 ligger fraværet i snit på 23 dage mod 20 dage i 2015. Det er en stigning på 15 procent. Fængselsbetjente er dermed mere end dobbelt så meget syge som statens øvrige medarbejdere, som i gennemsnit er syge ni dage om året.

Fængselsforbundets formand Kim Østerbye er bekymret for den negative udvikling:

- Der er mange ting, som bevæger sig i den forkerte retning i Kriminalforsorgen i øjeblikket. Vi oplever mere og mere vold. Vi mangler betjente. Vi bliver pålagt nye opgaver. I den situation er det ikke underligt, at personalet bliver slidt ned. Folk kan ikke holde til mere, siger forbundsformanden.