Annonce:
Annonce:

Fængselsbetjente mistede kontrollen: Flygtninge overtog arresthus

Flygtninge er ikke fanger, selv ikke når de er sat i arresten. En flok overtog arresthuset i Nykøbing Falster

Den 1. oktober blev fangerne i Nykøbing Arrest flyttet til andre arresthuse for at gøre plads til flygtninge. Ekstra Bladet var til stede, da det skete. Se det her. (Video: Niels Østergaard og Per Rasmussen)
Annonce:
Følg Krimi

Fængselsbetjentene i arresthuset i Nykøbing Falster måtte trække sig ud af bygningen og tilkalde politiet, da et hold flygtninge i oktober overtog hele arresthuset.

De truede fængselsbetjentene på livet og med at brænde arresten ned.

Det fortæller fagbladet Fængselsfunktionæren, der udkommer onsdag.

Politiet hentede de værste af urostifterne. En af dem besluttede sig for at søge asyl og blev sendt til Sandholmlejren, og derefter faldt stemningen til ro, skriver bladet.

Situationen opstod, da flygtningekrisen var på sit højeste og hvor flygtninge og migranter strømmede ind i Danmark.

De som ikke ville søge asyl i Danmark, og som ikke ville opgive deres identitet og samarbejde med politiet, blev blandt andet anbragt i arresthuset i Nykøbing Falster, fordi de var udlændinge uden lovligt ophold i Danmark.

Annonce:

Derfor kunne de tilbageholdes efter udlændingeloven. Men fængselsbetjentene, der et par dage inden episoden fik besked på, at arresthuset skulle huse en del flygtninge, fik besked på, at dæmpe de normale sikkerhedsrutiner.

Her ankommer politiet med nye flygtninge i arresten i Nykøbing F.. (Foto: Per Rasmussen)
Her ankommer politiet med nye flygtninge i arresten i Nykøbing F.. (Foto: Per Rasmussen)

- Ikke normale indsatte
Flygtningene skulle ikke behandles som normale indsatte. De måtte ikke visiteres. De måtte gerne have mobiltelefoner og iPads, og de skulle bare have lov til at finde sig til rette i arresthuset, siger fængselsbetjent Peter Steen Hansen til Fængselsfunktionæren.

Den 5. oktober modtog arresthuset de første flygtninge, hovedsagelig unge mænd fra Syrien, og de var utilfredse med at blive flyttet til arresten uden at få information om, hvad der skulle ske med dem.

- De bliver  ved med at spørge, hvad der skal ske. Men på grund af sprogproblemer er kommunikationen dårlig. Vi forsøger dog at holde dem hen. Men uden held, siger Peter Steen Hansen til Fængselsfunktionæren.

Til sidst samler flygtningene sig, spiller høj musik og hidser hinanden op.

Annonce:

- Nogle af dem truer med at skære sig selv i halsen med en kniv og laver skydetegn mod os. De truer med ildspåsættelse og råber ting som 'fuck you' og 'not democracy', fortæller fængselsbetjenten.

- Vi har ingen mulighed for at tale dem til ro. Og vi har jo ikke samme bemyndigelse over for dem, som almindelige arrestanter. Så jeg ringer til vagthavende og fortæller ham, at vi har mistet kontrollen med arresthuset. Det er første gang i de 18 år, jeg har arbejdet i Kriminalforsorgen, at det sker, siger Peter Steen Hansen.

Ryddede flere arresthuse for indsatte
Sikkerhedschefen i Kriminalforsorgen Lars Rau Brysting bekræfter overfor Ekstra Bladet, at kriminalforsorgen ryddede flere grænsenære arresthuse og flyttede de almindelige indsatte til andre fængsler for at skaffe plads til flygtningene. Det skete for at holde dem samlet og for ikke at blande kriminelle og flygtninge, siger han.

Forbundsformand Kim Østerbye, Fængselsforbundet, bekræfter overfor Ekstra Bladet, at forbundet og Kriminalforsorgen i enighed bad personalet om at tage sikkerheden mere 'gelinde' end normalt.

Annonce:

- Det var helt bevidst, at der blev skruet ned for det almindelige sikkerhedsniveau. Vi ville ikke ende i en situation, hvor det blev nødvendigt for fængselsbetjentene at anvende magt overfor flygtninge, siger Kim Østerbye.

- Men det er ikke rimeligt, at personalet må flygte fra arresthuset og ringe efter politiet. Det kommer ikke til at ske igen. Fremadrettet skal det ske på vores betingelser, og Kriminalforsorgen har også meldt tydeligt ud nu, at sikkerheden skal være på et almindeligt niveau, siger Kim Østerbye.

 

- Så lempeligt som muligt
Sikkerhedschef Lars Rau Brysting siger til Ekstra Bladet:

- Jeg meldte ud, at der skulle opretholdes et regime, som var så lempeligt som muligt indenfor de eksisterende sikkerhedsregler.

I arresthuset i Nykøbing Falster undrer fængselsbetjentene sig over situationen med indsatte, som ikke er egentlige indsatte, og som fængselsbetjentene ikke har normale beføjelser overfor. Fængselsbetjentene efterlyser et bedre beredskab og klare regler.

Annonce:

Forbundsformand Kim Østerbye tror ikke, at en lignende situation opstår igen. Han foreslår i øvrigt politikerne, at Udrejsecenter Sjælsmark, der kan rumme 700 personer, når det er renoveret færdigt, fremadrettet bruges til at huse de flygtninge, som opholder sig ulovligt i Danmark, og som skal udrejse.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: